Dit jeugdtoernooi, genoemd naar de overleden Philidor-jeugdleider Hennie Collignon, is op zaterdag 24-januari. 
Er zijn 65 aanmeldingen, vermoedelijk een record

Foto's van Marrit Kooistra Uitslagen deelnemers website GP-klassement  affiche GPoverzicht

Alec Sealy wint Hennie Collignon toernooi 2015

 

Zaterdag 24 januari was al weer de vijftiende keer dat het Hennie Collignon te Leeuwarden werd gehouden. Het toernooi is vernoemd naar de veel te vroeg overleden jeugdleider van de schaakclub Philidor 1847 Leeuwarden. Jan Werle, die nu grootmeester is, was één van zijn leerlingen. Deze keer kwamen er 59 schakers naar Leeuwarden ondanks de slechte wegen door ijzel en gladheid. In 2008 hadden we het recordaantal deelnemers van 72 kinderen, maar in vergelijking met voorgaande jaren is 59 deelnemers een heel mooi aantal. De deelnemers kwamen uit allerlei plaatsen: zes van schaakclub Ten Boer, drie uit Leek, vijf van schaakclub Meppel, acht van SC Gorredijk, zes van Mid Fryslân, elf van Sneek, zeven uit Heerenveen, één uit Ureterp. Ook deden er een verheugend aantal van 12 schakers mee van Philidor.

De 59 schakers speelden in 8 groepen A t/m H. In groep A en B zaten 6 schakers. In groep C zaten 7 schakers en in de groepen D tot en met H zaten 8 schakers. Er werd zeer sportief gestreden en hier volgt een kort verslag per groep:

In groep H zaten kinderen die nog niet zo lang schaken. Er wordt gespeeld zonder klok. Ming Wai Tsang van Philidor begon met vier overwinningen, maar verloor toen van Joël Greven. Uiteindelijk kwam Brent Westerhuis als winnaar uit de bus en werd Joël tweede. Op onderling resultaat werd Ming Wai Tsang derde en Sam Hermans vierde.

In Groep G werd ook zonder klok gespeeld. Klaas Peereboom presteerde het om 7 keer te winnen. Na de zesde ronde was hij al zeker van de eerste plaats en dat kwam hij mij vertellen: Ik ben nu gegarandeerd eerste! Op de tweede plaats eindigde Niek Canter Visscher, die ook een goed toernooi speelde. Merijn van Aurich liep in het begin schade op, maar werd toch knap derde.

In Groep F zaten veel Philidor-spelers en ze deden het ook allemaal erg goed. Toch ging Anna Mae Takang van Ten Boer er met de overwinning vandoor. Zij bleef Philidor-spelers David Gabitsinashvili (tweede) en Kars Jansen ( derde) voor.  Gabriël Fraanje en Kasper Wagenveld van Philidor eindigden met evenveel punten als Kars, maar op onderling resultaat werden zij respectievelijk vierde en vijfde. Guido Hoeksma van Philidor deed ook lange tijd mee voor de prijzen, maar eindigde met 3½ punt net achter Kars, Gabriël en Kasper die 4 punten haalden.

Groep E was heel erg spannend en wisselde vaak van koploper. Eva Molanus van de beroemde schaakfamilie Molanus was uiteindelijk de sterkste met 5 uit 7. Op de tweede plaats eindigde Marthijn Kooistra van Philidor eindigde na twee toernooien achter elkaar eerste nu tweede. Dat betekent één kipvleugel minder, Marthijn! Rick Pol van Mid Fryslân eindigde op de derde plaats.

In groep D was een duidelijke winnaar: Hessel Stokman van Mid Frylân eindigde met 6½ uit 7 op de eerste plaats. Lindert Kroon van Ten Boer eindigde op de tweede plaats met 4½ uit 7 en Otte Akkerman van sc Sneek werd op onderling resultaat met Florian Molanus derde met 4 punten. Jelle Hoekstra van Philidor had zijn dag niet en verloor al zijn partijen.

In de C groep zaten 7 spelers, dus iedereen had een gratis punt. Wisse Piersma ging er met de overwinning vandoor. Hij verloor 1 keer en speelde 1 keer remise en dat leverde 5½ punten op. Stefan Veltman kwam hier vlak achteraan met 5 punten. De derde plaats was voor Lennart Molanus met 4½ punten.

In de B groep won iedereen van iedereen en daardoor waren er aan het eind 3 met 3 punten en 3 met 2 punten. De eindstand kon op onderling resultaat bepaald worden. Dylan Sealy werd derde, Lukas van Ruiten tweede en Siem Piersma werd net als zijn broer eerste in de groep!

In de A groep was de winnaar van vorig jaar Sake Algra favoriet. Hij moest in deze sterkbezette groep echter de overwinning aan Alec Sealy laten. Alec won van Sake en speelde remise tegen Jan Hoekstra van Philidor en eindigde hierdoor met 4½ uit 5 op de eerste plaats. Sake verloor van Alec, maar won al zijn andere partijen en eindigde met 4 uit 5 op de tweede plaats. De derde plaats ging naar Harm Jan Kootstra op onderling resultaat met Sjouke Dijkstra. Dit betekent dat Alec Sealy van sc Sneek de winnaar is van het HC toernooi 2015!

Dan wil ik iedereen bedanken die dit toenooi tot een succes heeft gemaakt: De tafelleiders, de ouders en begeleiders, Louis onze gastheer en natuurlijk de jeugdschakers zelf!

Migchiel de Jong

 


Hennie Collignon jeugdschaaktoernooi

Er wordt gespeeld in op sterkte ingedeelde groepen van 6 of 8 spelers
Het tempo is 15 of 20 minuten per persoon per partij
Alle partijen tellen mee voor de KNSB-jeugdrating

  • Wanneer? : zaterdag 24 januari 2015
    Waar? : Zalencentrum PriYas, Sportservicecentrum Kalverdijkje 77c 8924 JJ Leeuwarden tel: 058-2677915 
  • Tijd: 13:30 uur tot 17:15uur , Aanwezig 13:15 uur
  • Inleg: 5 euro
  • Prijzen : eremetaal en lintjes, 3 prijzen per groep
  • Aanmelden: ( t/m 23 januari 19:00 u )
    onder vermelding van naam,    geboortedatum en stap via het online aanmeldingsformulier op de FSB site: www.frieseschaakbond.nl