coachDit toernooi was in Rijswijk en duurde 3 dagen, 30 mei, 31 mei en 1 juni. Klik hier voor het programmaboekje.

Er waren 4 deelnemers namens  de FSB die zich geplaatst hadden via het FKJ in Sneek. De kampioen Oskar Klaren uit Almere, gevolgd door Luca Wijnsta uit Dokkum, Thijmen Dijcker op weerstand (de E kampioen) en zijn zus Silke (beste meisje) uit Gytstjerk. 

Oskar was van dit  FSB gezelschap ook nu de beste, hij werd 12e met de score van 5,5 uit 9. Luca scoorde 3 en Thymen 1,5. Silke scoorde 5 ut 9 in de meisjesgroep en werd 11e. Het toernooi was te volgen via de website van de Haagse schaakbond en er waren een aantal liveborden

Op de site van de Donger valt te lezen hoe het Luca Wijnstra vergaan is. 

Migchiel de Jong was hun coach, hij stuurde enkele foto's en verzamelde ook hun partijen. Lees hieronder zijn verslag

 30 mei – 1 juni 2019
In het Hemelvaartsweekend staat ieder jaar het Nederlands kampioenschap tot en met 12 jaar op het programma. Dit toernooi telt 3 dagen, deze keer donderdag 30 mei, vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni. Omdat Leandro Slagboom vorig jaar derde werd, was er een extra plaats voor de FSB bij de jongens. De volgende schakers hadden zich geplaatst: Fries kampioen Oscar Klaren uit Almere en gastlid van Mid Fryslân, Nummer 2 van de FSB Thymen Dijcker en nummer 3 van de FSB Luca Wijnstra. Bij de meisjes deed de zus van Thymen mee: Silke Dijcker. Uw schrijver ging mee als trainer/begeleider voor Thymen, Luca en Silke.

Het NK D wordt dus gespeeld in 3 dagen, met 3 partijen per dag.Donderdag 30 mei, ronde 1 t/m 3.Thymen moest in de eerste ronde tegen Mees van Batenburg uit Dordrecht met een rating van 1244. Thymen speelde de opening heel redelijk, maar toen hij een fout maakte, sloeg Mees hard toe en moest Thymen uiteindelijk mat toestaan. In de tweede ronde moest Thymen tegen Sono Folkers. Sono komt uit Groningen en speelde dit seizoen altijd in de eerste groep bij de FSB- en NOSBO grandprix. Voordat Thymen zijn ontwikkeling afmaakte, speelde hij zijn d-pion naar voren. Sono won een pion en niet veel later kon hij Thymen mat zetten. In de derde ronde moest Thymen tegen Shrey Shah uit Amstelveen. De opening ging best goed, maar toen Thymen de dekking van zijn paard op f3 vergat, was het snel gebeurd. Hierdoor sloot Thymen zijn eerste dag af met 0 punten, wel tegen sterke tegenstand!

Luca moest de eerste ronde tegen Rens Blom uit Amstelveen met een rating van 1358. Luca kreeg een variant uit de voorbereiding op dit toernooi op het bord. Samen met Thymen en Silke had Luca een aantal trainingen gehad om zich voor te bereiden op dit toernooi. Jammer genoeg kon Luca zich niet alles van de voorbereiding herinneren en verdween de compensatie voor de geofferde pion toen hij op zet 9 een stuk weggaf. Niet veel later moest hij opgeven. In de tweede ronde moest Luca tegen Max de Vreugt uit Amsterdam. Max is de zoon van grootmeester Dennis de Vreugt! Op zet 4 gaf Luca een stuk weg en speelde hierna voor een verloren zaak. In de derde ronde moest Luca tegen Jefta van Steijn uit Goes. Luca kon het geleerde schijnoffer toepassen en bereikte al snel een betere stelling. Luca ging lange tijd gelijk op in de partij en wellicht was remise mogelijk geweest als hij niet een volle toren in liet staan. Dus ook 0 uit 3 op de eerste dag voor Luca.

Silke moest in de eerste ronde tegen Jet de Zoeten uit Voorschoten Jet is het zusje van Cato de Zoeten, de kampioene t/m 16 jaar tijdens het NK ABC te Assen. Silke kreeg een verzwakking van de pionstructuur op de koningsvleugel en dat werd haar uiteindelijk fataal. In de tweede ronde speelde Silke tegen Elisa Oostinga uit Bedum. Dat is een pupil van Roelof Kroon en heeft veel talent. Silke speelde echter goed en kon op een aantal momenten beter komen te staan. Toen Silke echter een stuk in liet staan was er geen redden meer aan. In de derde ronde was Norah van Steijn uit Goes (zusje van Jefta!) de tegenstander van Silke. Silke speelde een prachtpartij. Haar stukken vonden telkens de goede velden. Op het laatst was er een schoonheidsfoutje, maar toen Norah niet profiteerde, kon Silke haar eerste punt incasseren! Scores: Thymen en Luca 0 uit 3, Silke 1 uit 3.

Vrijdag 31 mei ronde 4 t/m 6  In de vierde ronde speelde Thymen tegen Gijs de Cloet uit Hengelo. Thymen kwam al snel een pion voor en hield deze voorsprong gedurende de hele partij. Als Thymen had ontdekt dat hij een paard kon insluiten, dan was de partij eerder gewonnen. In het verre eindspel werd nog 1 keer stukwinst gemist door Thymen, maar de winst liet hij zich niet meer ontglippen! In de vijfde ronde speelde Thymen tegen Jay Coffeng uit Amsterdam. Thymen zag in het middenspel dat Jay zijn onderste rij niet op orde had, maar dacht te profiteren met de verkeerde zet. Als hij de goede zet had gevonden, had er winst in gezeten. De gespeelde zet leidde uiteindelijk tot verlies. In de zesde ronde was Steven Ramdien uit de Meern de tegenstander. Dit was een goede partij van Thymen, waarin hij tot ver in het eindspel goede kansen op remise had. Het is vaak belangrijk welke pion je op moet spelen om een luchtgaatje voor je koning te maken. Thymen had beter g7-g6 of h7-h6 kunnen kiezen, maar koos voor het verzwakkende f7-f6. Dit werd hem uiteindelijk fataal.

Luca mocht het in de vierde ronde opnemen tegen Jay Coffeng uit Amsterdam. Hij speelde een prima partij en leek op weg te zijn naar zijn eerste winstpartij. Met een toren meer liet hij eeuwig schaak toe. In de analyse bleek dat het helemaal geen eeuwig schaak was en dat Luca uit de schaakzetten van de dame had kunnen lopen. Nu werd het remise. In de vijfde ronde was Levi Sekema uit Groningen de tegenstander. Levi is normaal gesproken te sterk voor Luca, maar Levi speelde dit toernooi niet goed. Luca speelde een prima partij en liet vol trots in de analyse zien dat hij een aantal goede zetten had gedaan. Goed gedaan Luca! In de zesde partij was Shrey Shah uit Amstelveen de tegenstander van Luca. Na een spannende partij dwong Luca een eeuwig schaak af en kon een verdienstelijk halfje aan zijn totaal toevoegen.

Silke had in de vierde ronde geen tegenstander. Olivia Buijnsters was ziek geworden en zou ook geen partijen meer spelen op dit kampioenschap. Silke vond dit natuurlijk jammer, maar het betekende wel een punt erbij! In de vijfde ronde was Isafara Gergin uit Utrecht de tegenstander. Silke kreeg de voorbereiding op het bord. Na een paar mindere zetten ging het echter mis en werd Silke op zet 33 mat gezet. De zesde ronde tegen Janice Fu werd een waar spektakelstuk! Silke won met deze partij de spektakelprijs van de meisjes! Hier het juryrapport: SPEKTAKELPRIJS MEISJES  De spektakelprijs bij de meisjes gaat naar een traditioneel opgezette partij, waar al snel meerdere witte en zwarte stukken tegelijk aangevallen staan. Nadat beide speelsters zetherhaling uit de weg gaan, bouwt wit grote druk op richting de zwarte koningsstelling. Dame, paard, en loper cirkelen gevaarlijk rond de zwarte koning, maar de zwartspeelster overleeft. In een uiterste poging toch te winnen, speelt wit haar f-pion op. Ze neemt voor lief dat ze hier ook haar eigen koningsstelling mee verzwakt, en krijgt hierin gelijk: Net als zwart maximaal wil profiteren, weet wit haar aanval met mat te bekronen. De prijs gaat naar Silke Dijcker voor haar overwinning op Janice Fu. Deze prijs werd met gepaste trots ontvangen op de slotdag!  Scores: Thymen 1 uit 6, Luca 2 uit 6, Silke 3 uit 6

Zaterdag 1 juni rondes 7 t/m 9 In de zevende ronde nam Thymen het op tegen Koen van Wijngaarden uit Ede (Gelderland). Thymen kon in de opening een goede zet doen maar liet dit na. Tot aan de 20ste zet ging het gelijk op, maar na pionverlies was het een bekeken zaak. In de achtste ronde was Brandon Haasbroek uit Oost-Souburg de tegenstander van Thymen. Thymen kwam een stuk voor en had deze partij kunnen winnen. Toen hij door een penning zijn gewonnen stuk weer kwijtraakte, verzandde de partij in remise. In de negende ronde was Jelmar Klinkenberg uit Maastricht de tegenstander. In een spannend toreneindspel raakte Thymen een pion achter. Zijn h-pion kon echter doorlopen naar dame. Daar zou dan wel een toren voor geofferd moeten worden en de winst was nog heel moeilijk geweest. Toen Thymen dit niet deed, bleef er een troosteloos eindspel achter. Dat was niet meer te redden.

Luca speelde in de zevende ronde tegen Jelmar Klinkenberg uit Maastricht. Dit werd een gekke partij. In de opening had Luca voordeel, maar na een paar mindere zetten werd dit nadeel. Toen er een toren van Luca werd ingesloten, moest hij een kwaliteit inleveren. Luca rechtte zijn rug en overspeelde hierna zijn tegenstander. Hij gaf echter remise in gewonnen stand! Dat is natuurlijk jammer maar wel begrijpelijk gezien het verloop van de partij. In de achtste ronde was Suvan Patwardhan uit Amsterdam de tegenstander van Luca. Suvan was duidelijk te sterk en won al snel een stuk. Hierna was er geen redden meer aan. In de negende ronde was Luca gekoppeld aan Jona van de Poel uit Voorschoten. Eerst raakte Luca een pion kwijt, maar hij kwam goed terug. Nadat Luca schaak gaf met zijn paard, bood hij remise aan. Het toernooi had veel gevergd van Luca en hij had hoofdpijn. De tegenstander nam het aanbod gretig aan, want hij was in groot nadeel geraakt!

Silke speelde in ronde zeven tegen Katja Tangarife uit Apeldoorn. Dit was misschien wel de beste partij, die Silke speelde! Ze kwam dame tegen toren en loper voor en toen Katja een toren liet in staan was Silke genadeloos en speelde het slot zeer sterk uit. Een hele mooie onverwachte overwinning op een sterk meisje! In de achtste ronde deed Silke weer goede zaken. De partij tegen Fien Sannen uit voorschoten ging lange tijd gelijk op, maar toen Silke met een paardenvork een toren kon winnen, was er weer een winst te noteren voor onze Friese trots! In de negende ronde liet Silke pardoes een loper in staan. Tegenstander Aadhya Agarwal zag dit pas 3 zetten later. Silke echter ook, dus ging de laatste partij verloren voor haar.
Scores: Thymen 1½ uit 9, Luca 3 uit 9, Silke 5 uit 9Thymen moet langer gaan nadenken over stellingen en dan gaat hij het volgend jaar veel beter doen als hij zich natuurlijk plaatst! 1½ uit 9 is toch wel een beetje teleurstellend, maar Thymen is 9 jaar en mag nog 2 keer meedoen! Luca kan heel tevreden zijn met 3 uit 9! Ook hij speelt te snel en dat heeft punten gekost. Luca heeft het beter gedaan dan van hem verwacht werd!Silke steeg dit toernooi boven zichzelf uit! 5 uit 9 is zeer verdiend en als ze zo blijft schaken dan kan ze uitgroeien tot een meisjestopper. De spektakelprijs was een mooie beloning voor haar sterke spel!
Migchiel de Jong