nkjeugdEr waren 3 Friese deelnemers, Sven Broersma uit Kollumerzwaag, Femke Koning uit Nes en Leandro Slagboom uit Leeuwarden. Migchiel de Jong was hun begeleider en maakte hieronder per ronde een kort verslag. De eindscore: Leandro werd 4e bij de C jeugd met 5,5 uit 9, Femke  en Sven elk 1,5 uit 7 bij de Meisjes A en de B jeugd.


Zaterdag 4-mei Leandro moest in de laatste ronde tegen de sterke Eline Roebers. Vorig jaar was dit ook al het affiche voor de laatste ronde in het NK D te Rijswijk. In die partij kwam Leandro heel goed te staan, maar toen het spannend werd, trok Eline aan het langste eind. Dit ten koste van een EK-plek voor Leandro. Nu stond er ook een mogelijke barrage voor de tweede plaats op het spel. Dat zou weer een uitzending betekenen. Leandro speelde een sterke partij en had bijna de hele partij licht voordeel. Eline gaf echter geen krimp en was uiteindelijk tevreden met remise. Dit leidde tot een zeer verdienstelijke vierde plaats voor Leandro! Khoi Pham was de sterkste met een score van 7½ uit 9. Timo Yeh werd gedeeld tweede met Eline Roebers en verdiende hierdoor een uitzending naar het EK. De vierde plaats van Leandro was dik verdiend en is een voorbode van wat mogelijk is de komende 2 jaar in de C-categorie! (partij Leandro)


Femke kreeg weer eens de voorbereiding op het bord. Pascalle Monteny herhaalde een variant die ze een paar keer eerder had gespeeld, maar een variant die geen voordeel belooft. Sterker nog: Femke kwam weer beter te staan. Lange tijd speelde Femke goede zetten, maar zoals vaker dit toernooi raakte ze de draad kwijt. Femke liet onnodig een a-pion slaan en daarna was er geen houden meer aan. Een kwaliteitsoffer bood ook geen soelaas. Femke kan terugkijken op een leerzaam toernooi. Als zij langere fases goed gaat schaken en beter stellingen gaat doorgronden, dan kan Femke volgend jaar in haar laatste jaar als A-meisje een veel beter resultaat neerzetten. Feline Waardenburg werd de verrassende kampioen bij de A-meisjes, door favoriet Robin Duson in een barrage te verslaan.(partij Femke

 Sven vrij, Zoals eerder vermeld, was er in de laatste ronde geen partij voor Sven Broersma. Toch kwam hij langs om het gebruikelijke snelschaaktoernooi te spelen en om te kijken hoe de andere Friezen het deden in de laatste ronde.

Vrijdag 3-mei   Leandro speelde tegen Kasper Bleeker uit Amsterdam. Hij speelde voor de eerste keer Caro Kann in plaats van zijn geliefde Siciliaanse Najdorf. Zijn tegenstander was hierdoor verrast en speelde een onschuldige variant tegen deze opening. Leandro had geen enkele moeite om gelijk spel te maken. Sterker nog: Hij nam het initiatief met een paardensprong in het centrum. Net op het moment dat hij duidelijk voordeel kon bereiken, verrekende hij zich. Leandro dacht te winnen toen hij met een schaakje de toren van Kasper won. Kasper had echter verder gekeken en won met eenzelfde soort dubbele aanval de toren van Leandro. Leandro bood hierna tactisch remise aan. De stelling was gevaarlijk voor wit, maar als Kasper het goede plan had gevonden, was het misschien niet goed afgelopen voor Leandro. Kasper zag deze mogelijkheid niet en accepteerde het remiseaanbod. Omdat Eline Roebers verrassend won van Khoi Pham, is zij de tegenstander van Leandro in de laatste ronde. Dit is net als vorig jaar in Rijswijk een mooi affiche. Leandro kan bij winst een hoge klassering bereiken en kan nu al terugzien op een zeer geslaagd toernooi! (partij Leandro)   

Femke kreeg tegen Feline Waardenburg de voorbereiding op het bord. Feline week op de vierde zet af op eerder gespeelde partijen. Femke had in eerste instantie moeite om goede plannen te maken. Feline wist ook niet precies de juiste velden voor haar stukken te vinden, dus was het afwachten wat er zou gebeuren. Femke speelde een volgende fase heel goed en na een nauwkeurige tussenzet kon zij groot voordeel bereiken. Simpel een pion terugslaan was daarna het devies. Femke zag ten onrechte moeilijkheden voor haarzelf en deed iets anders. Nu nam Feline het over en bleef er een ruïne over van het witte kamp. Jammer, weer geen winst en zelfs verlies. Morgen mag Femke het nog 1 keer proberen om haar eerste winstpartij bij te schrijven: We wensen haar veel succes! (partij Femke)

Dit was alweer de voorlaatste ronde in de B-categorie. Voor Sven was het zelfs de laatste ronde, omdat Bram Albertus op schoolreis naar Rome ging. Hierdoor kreeg Sven een gratis punt, maar dus geen partij. Vandaag speelde Sven tegen Job Verheul uit Spijkenisse. Sven had er zin in en was gebrand om zijn eerste punt binnen te halen. De opening verliep in eerste instantie prima. Sven speelde echter Lg5 en dat berustte op een misrekening. Sven verloor een pion en moest naar compensatie zoeken. Job speelde ook niet de beste zetten en gebruikte vooral veel tijd. Met nog minder dan 2 minuten op de klok koos Job eieren voor zijn geld en de heren besloten tot remise. Sven kijkt terug op een teleurstellend verlopen NK, maar is wel een belangrijke ervaring rijker! (partij Sven)

koyleandroDonderdag 2-mei   Donderdag 2 mei was Frank van Wijngaarden uit Ede ( Gelderland ) de tegenstander van Sven. In de opening deed Frank een vreemde zet, waar Sven van kon profiteren. Dit deed hij niet, maar speelde wel goede zetten in het vroege middenspel. Na de zet b2-b4 van Sven bleven er de hele tijd stukken hangen en was de witte stelling lastig te spelen. Na een blunder van Sven, won Frank beslissend materiaal. Sven probeerde het nog even, maar gaf uiteindelijk op. Het is frustrerend dat je toernooi niet loopt zoals je wilt, maar als Sven nog 2 keer wint kan hij deze frustratie van zich afspelen! In ieder geval erg veel succes!!  (partij Sven)

Femke kwam tegen Marlinde Waardenburg uit Coevorden al snel goed te staan. Marlinde werd verrast door de Siciliaan die Femke haar voorschotelde. Toch speelde Marlinde dezelfde zetten als een aantal voorgaande partijen. In de voorbereiding van Femke was de angel uit het witte openingsconcept gehaald. Femke kwam dus goed te staan en kon met een geforceerde zettenreeks vrijwel winnend voordeel behalen. Hierna ontstond een soort status quo waarin beide dames voorzichtig elkaar aan het aftasten waren. Marlinde nam het over, toen zij de zet f4-f5 kon spelen. Er was eigenlijk nog niks aan de hand, maar na een onnauwkeurige zet van Femke sloeg Marlinde alsnog toe. Marlinde won de kwaliteit en hierna werd nog flink doorgespeeld door Femke, maar de einduitslag stond vast. Jammer dat Femke nog niet 1 partij heeft weten te winnen. In de volgende ronde treft Femke de zus van Marlinde: Feline. Femke gaat er weer voor!! (partij Femke)

 Leandro had op donderdag 2 rondes te spelen. In de ochtend speelde hij tegen de schaker met wat mij betreft de mooiste “schaaknaam” Ciro Catalan. Grappig genoeg speelt Ciro met wit het Catalaans! Leandro week al af op de eerste zet van zijn gebruikelijke repertoire 1 Pf3 en opende met 1 e4! Hierdoor was Ciro enigszins verrast en hij gebruikte in de openingsfase veel tijd. Lange tijd bleef Leandro goede zetten doen. Na een “verkeerde” loperruil van Leandro had Ciro zich uit de problemen kunnen schaken. Dit deed hij niet en Ciro moest een pion inleveren. Leandro speelde het vervolg vlekkeloos naar winst en kwam hierdoor op de prima score van 4 uit 6!(1e partij Leandro)

In de zevende ronde was Timo Yeh uit Leiden de tegenstander van Leandro. Al heel snel won Leandro, die met wit speelde, een pion. Timo had de hele partij een pion minder en had geen compensatie hiervoor. Leandro gebruikte wel veel tijd en wellicht onder tijdsdruk wilde hij zijn gewonnen stelling te veilig uitspelen naar de overwinning. In het late middenspel had hij genoeg kansen om winst te behalen, maar na een aantal onnauwkeurige zetten was Timo er als de kippen bij om met een blauw oog naar remise te ontsnappen. Leandro overschatte net als in zijn partij tegen Daniel Kutchoukov de aanvalskansen van zijn tegenstander. Toch kan Leandro tevreden zijn met zijn score van 4½ uit 7. Twee keer winnen betekent vrijwel zeker een podiumplaats. De eerste plaats gaat niet meer lukken want Khoi Pham heeft 6½ uit 7. Tegen wie heeft hij dit halfje gemorst??? (2e partij Leandro)


Woensdag 1-mei  speelde Sven in de vierde ronde van de B categorie tegen Lewon Gevorkjan uit Fijnaart. Sven veranderde ondanks de 0 uit 3 voor deze partij terecht zijn tactiek niet. Hij zette de partij scherp op en besloot een kwaliteit te offeren. Hij kreeg hiervoor tenminste 1 pion als compensatie en stond duidelijk beter. Na een paar mindere zetten verdween de compensatie jammer genoeg en moest Sven zijn koning omleggen. Sven probeert het morgen weer om van die hatelijke 0 af te komen en Migchiel is er van overtuigd dat dit gaat lukken. (partij Sven)

Femke speelde tegen Wyona van de Poel uit Groningen. Wyona speelde dezelfde zetten als Alisha Warnaar in de derde ronde tegen Femke speelde. Femke speelde na lang nadenken toch een verkeerde zet en moest in het vroege middenspel goed schaken om niet duidelijk in het nadeel te komen. Dit lukte uiteindelijk en Femke bereikte remise. Femke gaat in de laatste 3 ronden op zoek naar een overwinning! Haar eerstvolgende tegenstander is Marlinde Waardenburg. (partij Femke)  

Leandro had in de vijfde ronde een sterke tegenstander: Daniel Kutchoukov uit Almere. Daniel bestreed te Najdorf van Leandro op een rustige manier. Hierdoor kon Leandro na een zet of 20 op voordeel rekenen. Zet 17…,Pg7 was een originele vondst van de Leeuwarder, de witte aanval kwam daardoor niet op gang. Leandro kreeg winnen voordeel, maar overschatte de aanval van zijn tegenstander. Na een torenoffer werd alsnog de vrede getekend. Een boeiend gevecht. Opmerkelijk is dat Daniel al het hele toernooi in tijdnood komt. Hij speelt dan op zijn increment. Vandaag liet hij zijn tijd zelfs een keer terug tikken tot 2 seconden alvorens hij een zet deed! (partij Leandro


Dinsdag 30-april    Dinsdag 30 april speelde Sven Broersma tegen Gilian Honkoop uit Assendelft. Sven kwam goed uit de opening, maar na een onnauwkeurigheid op zet 8 lagen de kansen volop bij Gilian. Na een slagenwisseling miste Sven dat de dame van wit beslissend ingreep. De resterende stelling was niet meer te redden.Dinsdag 30 april speelde Sven Broersma tegen Gilian Honkoop uit Assendelft. Sven kwam goed uit de opening, maar na een onnauwkeurigheid op zet 8 lagen de kansen volop bij Gilian. Na een slagenwisseling miste Sven dat de dame van wit beslissend ingreep. De resterende stelling was niet meer te redden. (partij Sven)

Femke Koning speelde met wit tegen de nummer 2 op rating, Alisha Warnaar uit Leiderdorp. De voorbereiding kwam voor de verandering eens wél op het bord. Alisha week echter als eerste af van een eerder gespeelde partij. Femke kon met een kleine combinatie een pion winnen, maar liet dat na. Er volgde een manoeuvreerfase waarin de dames geen definitieve vorderingen boekten. Op het eind werd er tot remise besloten in een stelling waarin Femke door had kunnen spelen. (Partij Femke)

Leandro Slagboom speelde in de vierde ronde tegen de gevaarlijke Ansh Jakhari uit Spijkenisse. Met een mooie positionele stijl kwam Leandro steeds beter te staan. De stukken van Ansh gingen naar passieve posities. Opeens kon Ansh niet meer onder de druk uit komen en moest een pion inleveren. Hier bleef het niet bij want spoedig kwam er een tweede pion bij voor Leandro. Ansh bleef razendsnel spelen. Bijna al zijn zetten werden binnen een minuut gespeeld. Dit is misschien een goede strategie in het NK E gebleken waar maar met 25 minuten op de klok wed gespeeld. In het NK C wordt met anderhalf uur op de klok gespeeld en ook nog 30 seconden per zet erbij. Leandro maakte het keurig af met een mooi schaakmat.      (partij Leandro)  


Tweede ronde NK jeugd AB, tweede en derde ronde NK jeugd C

Maandag 29 april
begon de dag al vroeg voor Leandro (9:00 uur). Hij was in de tweede ronde ingedeeld tegen Alan Bakija uit Rotterdam. De Fries kampioen speelde positioneel sterk en kon na  een slagenwisseling een dubbelpion creëren bij Alan. Toen hierna pionverlies niet te vermijden was, duurde de partij niet zo lang meer. Alan verbruikte al zijn tijd en omdat er geen tijdcontrole is in het C kampioenschap betekende dat verlies op tijd. Zijn stelling was overigens ook rijp voor opgave met 2 pionnen minder. (partij)

 Femke Koning hoefde pas om 13 uur aan haar tweede partij te beginnen, maar kwam een paar uur eerder om nog even voor te bereiden met de begeleider van de FSB, dat is trouwens de schrijver van dit stukje. Femke had zwart tegen Manisvita Basa uit Almere. Manisvita speelt normaal gesproken Italiaans tegen het favoriete 1…, e7-e5 van Femke. De voorbereiding was daar op gericht en Femke ging met vertrouwen de partij tegemoet. Op zet 2 werd Femke echter verrast met de Weense opening. Migchiel herinnerde zich dat hij 3 jaar geleden in Rotterdam samen met Femke hiernaar had gekeken. Femke bleek dit niet meer op haar netvlies te hebben en speelde niet de beste zetten in de opening. Na een krachtzet van Manisvita moest Femke een stuk inleveren. Nu leek het hoogst haalbare een remise. Op een gegeven moment had de Friezin 3 pionnen voor het stuk teruggewonnen en leek het ergste voorbij. De dames besloten tot remise. In de analyse bleek dat Femke inmiddels veel beter stond en misschien door had moeten spelen. Al met al een goed resultaat gezien het verloop van deze partij. (partij)

Sven Broersma liet vlak voor het begin van zijn tweede ronde zien wat hij van plan was te gaan spelen. Hij was ingedeeld tegen Chi Yun Ccung uit Den Haag. Sven had goed gezien dat Chi Yun voor het Konings Indisch zou gaan. Na een snel h5-h5 leek het of de kansen geheel bij Sven lagen. Sven maakte een fout door de spanning aan de koningsvleugel te snel op te heffen. Volgens toernooicoach Sipke Ernst en Migchiel gaf Sven hierna het initiatief uit handen en Chi Yun nam de aanval over. Niet veel later moest Sven materiaal inleveren en kon hij de partij niet meer redden. Als Sven vanaf nu de kritieke stellingen beter behandelt, komen de punten vanzelf, is de bescheiden mening van Migchiel. (partij)

Omdat de C categorie 9 ronden speelt, moet er op 2 dagen 2 partijen gespeeld worden. Zo begon Leandro om 14:00 uur aan zijn derde ronde tegen Roger Labruyere uit Almere. Leandro en Roger zijn zeer aan elkaar gewaagd en daarom werd er een felle strijd verwacht. De partij had echter een zeer wisselvallig verloop. In eerste instantie kwam Leandro zeer goed uit de opening, maar na een verkeerde zet met zijn paard, was zijn stelling slecht. Beide kemphanen profiteerden keer op keer niet van de aangeboden kansen, totdat Roger besloot om na de laatste fout van Leandro wel toe te slaan. Een wanhoopsoffer van de Leeuwarder mocht niet baten en zo is de eerste nul voor Leandro een feit. Nu moet Leandro in de vierde ronde tegen de kersverse NK-winnaar in de E categorie: Ansh Jakhari. Ansh is nog maar 9 jaar oud en mag eind juni ook nog meedoen in Rijswijk aan het NK D tot 12 jaar! (partij)


Zondag 28 april 2019 is het NK jeugd begonnen voor de categorie A, B en C. Dit jaar voor de laatste keer in Assen na twee succesvolle toernooien in 2017 en 2018. Om 13 uur werden de klokken aangezet voor de 3 Friese deelnemers dit jaar. In de B jeugd doet Sven Broersma mee. Hij komt in de FSB uit voor de Twee Kastelen en Schaakwoude. In de A meisjes doet Femke Koning mee. Zij komt in de FSB uit voor Mid Fryslân. In de C jeugd doet Leandro Slagboom mee. Hij komt uit voor K.S.C. Philidor 1847.

Sven Broersma is de regerend Fries kampioen AB en kreeg een vrijplaats toegewezen voor dit NK. Hij moest in de eerste ronde tegen William Shakhverdian uit Harderwijk. Na een goed opgebouwde partij vanuit de Siciliaanse Draak wist Sven de kwaliteit te bemachtigen. Deze materiaalvoorsprong behield hij tot in het eindspel. Een paard maakt echter rare sprongen en Sven liet geheel onnodig een paardenvork toe. Hierna kon hij gelijk opgeven. Maandag heeft hij een nieuwe kans om van de nul af te komen tegen Chi Yun Ccung uit Den Haag. (partij)

Femke Koning speelde in de eerste ronde tegen de sterkste dame op rating: Robin Duson. De opening en het vroege middenspel werd op een goede wijze behandeld door de Akkrumse. Robin wikkelde wel af naar een beter eindspel, maar waarschijnlijk een houdbaar eindspel voor Femke. Toen de zwarte toren de stelling van Femke kon binnendringen was het opeens niet meer te houden. In de tweede ronde mag de Friezin het nu proberen tegen Manisvita Basa uit Almere. (partij)

Leandro Slagboom was in de eerste ronde net als Femke ingedeeld tegen de grote favoriet voor de titel in de C categorie: Khoi Pham uit Amsterdam. Met een rating van 2140 FIDE heeft hij maar liefst 400 punten rating meer dan Leandro. Leandro liet zich hier niet door uit het veld slaan en nam de gambietpion van Khoi aan. De Friese kampioen kwam zowaar gewonnen te staan. Met een penning had de Leeuwarder kunnen toeslaan. Wat Leandro deed was ook heel sterk, maar leverde minder voordeel op. Uiteindelijk besloot Leandro om remise aan te bieden. Achteraf bleek dat hij niet door had hoe goed hij er voor stond. Een prima prestatie en hoopgevend voor de rest van het toernooi. (partij)