NK Jeugd ABC 2012 in Haarlem.  
NK Jeugd ABC 2012 in Haarlem.

Update ronde 5 t/m 9 Het NK Jeugd 2012 zit er voor de categorieën A (t/m 20 jr.), B (t/m 16 jr.) en C (t/m 14 jr.) op.
Van de 8 deelnemende FSB-ers hadden de FSB-jeugdkampioenen Nick Maatman (A algemeen) en Anna-Maja Kazarian (A meisjes) met 6 punten de hoogste score. Nick werd daarmee 5e in een groep van 22 en Anna-Maja 4e in een groep van 10.


Nick en Anna-Maja (hun foto's zijn gelinkt uit het album van Tamara Roosink)

Nick deed het uitstekend en draaide voortdurend mee in de top. Tegen de uiteindelijke nummers 1 en 2 had hij lange tijd het beste (aanvallende) spel, maar boekte hij in totaal toch niet meer dan een half punt. 

 Hij heeft absoluut heel dicht tegen een nog hogere plek op de eindranglijst aangezeten. Vandaag boekte hij in de slotronde met een opmerkelijke opmars van de koning nog een mooie overwinning op ‘Fries om utens’ Peter Ypma. In deze vorm is Nick zeker kanshebber voor het komende FSB-kampioenschap in Sneek.

Voor Anna-Maja – die eigenlijk nog maar 12 jaar is – is deze prestatie bij de A-meisjes fenomenaal. Haar spel is heel degelijk en haar geduld is voor een 12-jarige bijna ongekend. Ze hoeft niet zo nodig de winst snel binnen te hebben, het mag ook best wat langer duren. Haar overwinningen in de 7e en in de 9e ronde zijn daar voorbeelden van. Als ik het goed heb, miste ze op een haar na plaatsing voor het EK t/m 18 jaar. Dat zou aan de ene kant jammer zijn, aan de andere kant wachten haar vast nog wel mooie andere kansen.


Rowan en Celine
Rowan van Dijk (C) en Celine Nicolai (A meisjes) scoorden beiden met 5 punten ook nog boven de 50%. Rowan werd daarmee 10e in een groep van 28, terwijl Celine in haar groep 5e werd, net achter Anna-Maja. Rowan verloor slechts één keer en speelde liefst zes keer remise en dat tegen op papier sterkere tegenstanders. Dat heeft ongetwijfeld te maken met zijn degelijke, positionele speelstijl en zijn uitstekende verdedigingskunst. Die enige nederlaag was ook nog eens ‘stellingstoeval’. Voorbeelden van zijn hardnekkige verdedigingskunst zijn zijn partijen in de 6e en 9e ronde. In die laatste partij zou 47. Txh5 overigens tot een wat snellere en makkelijkere remise geleid hebben.
Celine heeft ook een knap resultaat neergezet. Net als Rowan speelt zij heel degelijk en kan goed verdedigen. Ook tegen op papier sterkeren weet ze goed tegenspel te bieden om dan ineens vanuit de verdediging toe te slaan. Anna-Maja (in de 2e ronde) en Sophia Thoma (8e ronde) kunnen daarvan meepraten. We kunnen van Celine die ook nog maar 16 (of 17?) is vast nog veel moois verwachten.


Nick en Jouke

Nick Bijlsma (A) en Jouke Bakker (B)scoorden beiden met 4,5 punt een verdienstelijke 50% en eindigden (dus) in de middenmoot.
Beide spelers van Sneek hadden een matige start , maar wisten dat mooi in te lopen.
Nick gaat altijd voor de overwinning en dat kan hem nog weleens opbreken. Ook in de slotronde had hij remise binnen handbereik, maar zijn moedige poging om te winnen kwam hem uiteindelijk op een nul te staan. Met 50% heeft Nick misschien iets onder zijn normale sterkte gespeeld, maar met wat meer geluk kan dat een volgende keer net zo goed de andere kant op gaan.
Jouke begon met 0 uit 3 en heeft dat daarna met 4,5 uit 6 prima opgehaald. Hij is heel tactisch ingesteld en kiest nogal eens voor de combinatie, ook als dat objectief te riskant is. Een voorbeeld daarvan is zijn partij uit de 8e ronde: een leuke combinatie maar net niet voldoende. Aan de andere kant: áls er een wínnende combinatie is, weet hij die óók snel te vinden (zoals b.v. in de 7e ronde tegen Florian Wouters).


Jorn en Anneke
Jorn Brouwer (C) en Anneke Kootstra (C meisjes) hadden het in hun groepen moeilijk en haalden allebei slechts één overwinning.
Daarbij moet gezegd dat die ene winstpartij van Jorn ingelijst kan worden. Als je zo kunt winnen, heb je echt wel wat in je mars. En met een beetje training komt dat er op een gegeven moment zeker uit. Complimenten nog voor Jorn dat hij bereid was om als reserve op het laatste moment mee te doen.
Voor Anneke geldt eigenlijk hetzelfde: aan haar partijen zie je dat ze al een heel behoorlijk inzicht heeft. Dat kan trouwens ook bijna niet anders, wat je speelt niet zomaar op een NK. Maar met wat training kan ook Anneke een volgende keer de concurrentie ook in resultaat beter bijblijven.

Al met al denk ik dat een mooi en goed georganiseerd  toernooi was voor alle deelnemers.

Tot slot: ik las op de KNSB-site dat Hans Böhm vindt dat de leeftijdsgrens voor het NK Jeugd zou moeten worden verlaagd van 20 naar 18 jaar. Hij noemt daarvoor ook zijn argumenten.
Mijn voorlopige mening is dat Böhm een sterk punt heeft. We zullen zien hoe het zich ontwikkelt.

Livepartijen, partijnotaties, rondeverslagen, (leuke!) video’s, standen en uitslagen op de website van het NK: http://nkjeugd.schaakbond.nl/nieuws

 
NK jeugd ap sc % cat
Nick Maatman 9 6 67 A
Anna-Maja  9 6 67 Am
Celine Nicolai 9 5 56 Am
Rowan van Dijk 9 5 56 C
Nick Bijlsma 9 4,5 50 A
Jouke Bakker 9 4,5 50 B
Jorn Brouwer 8 1 13 C
Anneke Kootstra 9 1 11 Cm
NK Jeugd ABC 2012 in Haarlem.
Update ronde 4 en ronde 5.

Met 3,5 uit 5 en een derde plaats in de C-groep is Rowan van Dijk nu de beste FSB-er. Vanuit een degelijke, positionele speelstijl bouwt hij zijn partijen rustig en toch krachtig op. In de vijfde ronde wist hij zijn tegenstander uiteindelijk in een leuk matnet te manoeuvreren.
Nick Bijlsma (A) en Jouke Bakker (B) deden deze ronden goede zaken met 2 uit 2. Zo kwamen beiden weer een stuk hogerop waar ze beiden ook meer thuishoren. Met 3 uit 5 zit Nick ook weer dicht tegen de top aan. In de vierde ronde liet hij zijn tegenstander in een mininatuurpartij kansloos. Jouke liet in de vierde ronde fraai zien dat de combinatoire wendingen van zijn tegenstander een lek hadden.
Ook Anneke Kootstra (C meisjes) deed van zich spreken met haar eerste winstpartij in de vierde ronde. Door pionnetje voor pionnetje te pakken – waaronder 1 keer met een leuk schijnoffer op f2 – wist ze haar tegenstandster in een hopeloze stelling te brengen en de winst binnen te halen.
Anna Maja Kazarian en Celine Nicolai staan in de middenmoot van hun tienkamp bij de A meisjes. Anna Maja heeft daarbij wel een vol punt meer (3 uit 5) en nog alle kans op een hogere klassering. Al is de middenmoot voor haar als D’tje natuurlijk al een topprestatie. Ook Celine pakt vast nog wel wat puntjes mee. Zij speelt onder meer nog tegen de twee meisjes die nu in de tussenstand op de onderste twee plaatsen staan. En ook voor de sterkeren hoeft ze absoluut niet bang te zijn.
Nick Maatman (A) en Jorn Brouwer (C) bleven deze ronden puntloos. Nick had daarbij wel zware tegenstand. Toch was hij door gedurfd spel zeker niet kansloos. In de vierde ronde had hij tegen Julian van Overdam een sterke aanval opgebouwd, maar miste hij de (mogelijk) winnende wendingen. Zijn partijen zijn overigens altijd boeiend. Jorn laat zien dat het talent er is, maar is wat minder gelukkig in de afwerking. Veel zal dat hem deze dagen niet deren, want met zijn spectaculaire ratingwinst per 1 mei zal hij dik tevreden zijn. Een vooruitgang van 299 punten in een kwartaal moet toch wel bijna een record zijn, zou je denken. 
In Haarlem wordt van 28 april t/m 6 mei het NK Jeugd 2012 voor de categorieën A, B en C gespeeld.
Er zijn 6 groepen (met tussen haakjes de FSB-vertegenwoordigers):
  • Groep A jeugd algemeen (met Nick Bijlsma en Nick Maatman)
  • Groep A meisjes (met Anna Maja Kazarian en Celine Nicolai)
  • Groep B jeugd algemeen (met Jouke Bakker)
  • Groep B meisjes
  • Groep C jeugd algemeen (met Rowan van Dijk en Jorn Brouwer)
  • Groep C meisjes (met Anneke Kootstra)
Categorie A: geboren in 1992 of later.
Categorie B: geboren in 1996 of later.
Categorie C: geboren in 1998 of later.

Inmiddels zijn er 3 van de 9 ronden gespeeld, volgens het Zwitsers systeem.
Nick Maatman doet het met 2,5 uit 3 uitstekend. Hij wist vandaag de op papier sterkere Zyon Kollen in een boeiend eindspel op tempo te verslaan. Nick leek in de slotstelling gewonnen te staan, maar zo makkelijk is het nog niet. Zijn tegenstander gaf het waarschijnlijk te vroeg op. Nick staat nu vierde met een TPR van liefst 2356 en speelt in de volgende ronde aan bord 1 tegen koploper Julian van Overdam.
Rowan van Dijk is ook nog ongeslagen. Met 2 uit 3 en een TPR van ruim 100 boven zijn eigen rating draait hij prima mee. In de eerste ronde boekte hij met degelijk spel een vrij makkelijke overwinning. In de tweede ronde boekte hij een plusremise tegen de sterke Lucas van Foreest. Na 32. … Dxb4 zou hij zelfs goede winstkansen hebben gehad.
In dezelfde groep doet Jorn Brouwer het ook goed. Hij kreeg als tweede reserve op het laatste moment nog een plaats toegewezen. In de eerste ronde liet hij gelijk van zich spreken door zijn tegenstander met bijna 500 ratingpunten meer in een mooie partij werkelijk totaal kansloos te laten. Zijn 19. … Pxf4 in die partij was schitterend gezien. Ook in de beide andere partijen bood hij geruime tijd serieuze tegenstand, al verloor hij  deze partijen uiteindelijk wel.
Anna Maja Kazarian en Celine Nicolai staan bij de A-meisjes beiden op 50% en dat is heel verdienstelijk. Celine is de laatste paar jaar een stuk sterker geworden. Anna Maja staat al langer als topper te boek en is eigenlijk nog een D’tje. In het onderlinge duel in de tweede ronde bleken de jongedames aan elkaar gewaagd en wist Celine haar tegenstandster uiteindelijk zelfs ineens in een matnet te krijgen. Misschien kwam het mede omdat Anna Maja voor dat duel drie kwartier te laat was. In de derde ronde wist Anna Maja in iets mindere stelling stand te houden tegen Diana Dalemans, het meisje met de hoogste rating uit de groep. Maar net toen Anna Maja in wederzijdse tijdnood profiteerde van een fout van haar tegenstandster en qua stelling op winst kwam te staan, werd het toch direct remise. Het hoe en waarom weet ik nog niet.
Nick Bijlsma had een ongelukkige start door in de eerste ronde te verliezen van een op papier duidelijk zwakkere opponent. En in de tweede ronde kon hij net geen remise houden in een spannend eindspel tegen de sterke Anne Haast. Maar in de derde ronde was de winst er weer en Nick komt zeker nog hogerop.
Jouke Bakker en Anneke Kootstra moeten het helaas nog zonder punten doen. Jouke werd in de eerste ronde combinatoir verslagen door de sterke Stefan Beukema en is daardoor misschien een beetje van slag geraakt. Maar Jouke heeft zo veel talent dat hij denk ik niet lang in de onderste regionen zal blijven. Anneke stond in de eerste ronde na 43 zetten nog volkomen gelijk en moest toch een paar zetten later opgeven. Ook voor haar zal dat natuurlijk teleurstellend zijn geweest. Maar ondanks de sterke groep waarin ze zit, is er ook voor haar geen reden de moed te laten zakken.

Morgen (dinsdag 1-5) is de vierde ronde vanaf 11.30 uur. Livepartijen, partijnotaties, rondeverslagen, standen en uitslagen op de website van het NK: http://nkjeugd.schaakbond.nl/nieuws