Leandro Slagboom (foto) is net als vorig seizoen Nederlands jeugd-kampioen B categorie, ook ditmaal met 6 uit 7

leandroopnk

Foto: Harry Gielen

Klik hier voor de indeling en de uitslagtabellen     

Lees hieronder het verslag van Sven Broersma

Namens de FSB namen deze week Leandro Slagboom (B jeugd), Jonathan Bosma (C jeugd) en Elise Knobbe (C meisjes) deel aan het NK jeugd in Almelo. Leandro en Elise hadden vorig jaar op dezelfde locatie ook al een NK gespeeld, voor Jonathan was het zijn eerste keer. 
Zondag
In ronde 1 deed zich direct een vreemde situatie voor; iemand vond het een goed idee om midden op de dag voor de grap het brandalarm in te drukken, waardoor iedereen tijdelijk het gebouw moest verlaten, terwijl ronde 1 al in volle gang was. Dit was uiteraard vervelend voor de deelnemers, maar ook voor de mensen die op afstand de partijen volgden; opeens stonden sommige klokken stil en werden er geen zetten meer gespeeld! 
Wellicht afgeleid door dit brandalarm kwam Leandro slecht te staan. Gelukkig miste zijn tegenstander een sterke combinatie. Hierna kon Leandro de partij in het eindspel naar zich toetrekken.

Voor Jonathan zou het een erg lastig toernooi worden. Hij was qua rating veruit de laagste in zijn poule, en meer dan de helft van de spelers hadden zelfs meer dan het dubbele van zijn rating! In de eerste ronde moest hij na dameruil een stuk inleveren, waarna de tegenstander het goed afmaakte.
Elise speelde in ronde 1 met de zwarte stukken, en wist na 7 zetten al een combinatie uit te voeren waaruit stukwinst voortkwam. Na ruil van een aantal stukken werd de voorsprong uitgebouwd naar een toren, waarna ook dit goed afgemaakt werd.

Maandag
In ronde 2 speelde Leandro met de zwarte stukken. In de Najdorf sloeg zijn aanval eerder door dan die van de witspeler, waardoor weer een puntje mocht worden bijgeschreven. 
Jonathan zag zijn tegenstander in de opening een pion winnen. Later werd ook nog een loper ingesloten, waarna de witspeler de partij goed uitspeelde. 
Elise kwam met de witte stukken positioneel erg goed te staan, maar zwart had wel wat tegenkansen door een koningsaanval. Dit wist Elise niet optimaal te verdedigen, waarna de zwartspeler een mooie matcombinatie vond.

Dinsdag
Op de dinsdag speelden Leandro en Elise hun 3e ronde, terwijl Jonathan 2 keer moest aantreden om zowel ronde 3 als ronde 4 af te werken. Leandro kwam in een voor hem onbekende opening terecht, waardoor hij veel tijd moest investeren en zijn stelling niet vertrouwde. Hij besloot hierop op zet 11 remise aan te bieden. Dit werd aangenomen. 
Ook Elise speelde tegen een opening die ze niet goed kende. Haar tegenstander kwam door een koningsaanval totaal gewonnen te staan. Elise wist echter door een trucje een stuk te slaan dat niet teruggeslagen mocht worden. Toen dit wel gebeurde verdween de witte dame opeens van het bord, waardoor de witspeler op kon geven. 
Zoals gezegd moest Jonathan 2 partijen spelen. In de eerste partij kwam hij gewonnen te staan, maar helaas miste hij een combinatie waarin hij materiaal zou winnen. Hierna kwam hij in een minder eindspel terecht, waarin de ervaring van de tegenstander de doorslag gaf.  De 2e partij van de dag ging op en neer, waardoor beide partijen lang kansen hadden. In een eindspel met zware stukken stond de koning van Jonathan helaas een stuk onveiliger, waardoor hij flink materiaal in moest leveren om mat te voorkomen.

Woensdag
Op woensdag hanteerde Leandro de zwarte stukken aan het eerste bord. Er kwam een lange theoretische variant van het Frans op het bord, wanneer er al snel tot remise werd besloten. Hierdoor was Leandro al klaar toen ik aankwam op de locatie. Jonathan kwam vanuit de opening minder te staan, maar vocht zich knap terug, waardoor er een ongeveer gelijkwaardige stelling ontstond. Helaas moest hij door een penning alsnog materiaal inleveren. Hij stribbelde daarna nog lang tegen, maar moest toch weer een 0 incasseren. Elise kwam zeer goed uit de opening; voor zet 10 was alweer een stuk buitgemaakt! De tegenstander ging hierna op zoek naar kansen tegen de witte koning. Zelfs na dameruil moest wit nog erg oppassen. Toen de koningsvleugel werd opengebroken kon wit de zettenherhaling vermijden, maar dit was erg lastig te zien. Elise koos er hierdoor voor om de zettenherhaling niet te vermijden en kon een halfje bijschrijven.

Donderdag
Op de donderdag had Jonathan weer een dubbele ronde, terwijl Leandro en Elise ronde 5 af moesten werken. Leandro had zich met zwart goed voorbereid en dat was te merken. Zwart stond binnen 20 zetten gewonnen en dit maakte hij netjes af. 
De tegenstander van Elise speelde een nieuw systeem, waardoor onze voorbereiding direct de prullenbak in kon. Wit stond hier lang iets beter en had een makkelijkere stelling. Toen Elise een kans op gelijk spel miste wist wit de open lijn te pakken en via die lijn een winnende combinatie uit te voeren. 
Jonathan kwam in de ochtendronde slecht uit de opening; zijn koning stond onveilig in het midden en hij moest materiaal inleveren. Dit wist hij niet meer te herstellen. In de middagronde moest hij de zwarte stukken hanteren. We zagen dat zijn tegenstander d4 speelde en hadden daarop het Nimzo-Indisch voorbereid. Uiteindelijk kwam er een Benoni op het bord, waarin wit in de opening kansen kreeg, maar deze kansen niet pakte. Hierna overspeelde Jonathan zijn tegenstander in het middenspel, waardoor hij met de zwarte stukken gewonnen stond. In tijdnood zag hij helaas de goede voortzettingen niet, waardoor zijn voordeel langzaam verdween en wit het initiatief over kon nemen. Toen de witte stukken de zwarte stelling binnendrongen was het klaar.

Vrijdag
Op de vrijdag was het tijd voor ronde 6 voor Leandro en Elise, en ronde 8 voor Jonathan. Leandro kwam met de witte stukken in de opening goed te staan, maar speelde het niet helemaal optimaal, waardoor er een eindspel op het bord kwam met ongeveer gelijke kansen. In dit eindspel wist Leandro meer ruimte te pakken, maar tot echt voordeel leidde dit niet. Op een bepaald moment stond zwart zelfs wat beter. In het vervolg nam zwart (misschien ook door de toernooisituatie) veel risico, waardoor Leandro de partij uiteindelijk toch naar zich toe kon trekken. 
Zowel Elise als Jonathan kregen vandaag een voorbereidde stelling op het bord, waardoor ze na de opening zeker een plusje hadden met wit. Elise pakte het vervolg niet helemaal optimaal aan, waardoor ze een beetje om haar koning moest gaan denken. Het ging een beetje op en neer en uiteindelijk kwam er een ongeveer gelijke stelling op het bord. Wit had hierin wel het initiatief, waardoor zwart de goede zetten moest blijven vinden. Zeker gezien de situatie op de klok (zwart had nog 5 minuten voor 8 zetten tegenover 50 minuten voor wit) was dit niet makkelijk. Toen de zwartspeler een foutje maakte sloeg Elise toe door af te wikkelen naar een gewonnen toreneindspel. Dit werd overtuigend naar winst gevoerd. 
Zoals gezegd stond ook Jonathan goed na de opening. Helaas raakte hij een paar zetten later per ongeluk het verkeerde paard aan, waardoor hij zijn geplande zet (een loper pakken met het andere paard) niet kon uitvoeren. Toch hield hij geen slechte stelling over. Hierna wist zwart een wit pionnetje mee te pakken, en af te ruilen naar een dubbel toreneindspel. Dit was nog binnen de remisemarge, maar zwart pakte het net wat slimmer aan, waardoor Jonathan uiteindelijk moest opgeven.

Zaterdag
Voor het ingaan van de laatste ronde was de situatie als volgt: Leandro stond 1e met een halve punt voorsprong op de nummer 2, Elise stond gedeeld 6e met 1 punt achterstand op de 1e plaats (bij winst en gelukkige uitslagen op de andere borden was een gedeelde 3e plek nog mogelijk) en Jonathan had tot nu toe 0 uit 8 gescoord. Bij Leandro verdwenen de dames al snel van het bord, met een ongeveer gelijk eindspel als gevolg. De nummer 2 stond beter, dus bij een remise was het waarschijnlijk dat het snelschaken ging worden. In de tijdnoodfase won Leandro een kwaliteit en dit wist hij om te zetten naar winst. Hierdoor prolongeerde Leandro zijn titel in de B categorie! 
Bij Elise kwam wederom een voorbereidde variant op het bord. Toen wit afweek leidde dit ertoe dat Elise zomaar een pion op g2 mee kon pakken, zonder dat wit hier compensatie voor kreeg. Wit moest hierdoor ook nog lang rokeren, waardoor zwart daar een aanval op de koning kon beginnen. Uiteindelijk werden de dames geruild, waarna zwart nog een tweede pion wist te winnen. Dit voerde Elise overtuigend naar de winst. Hierna was het afwachten wat er op de andere borden gebeurde. Uiteindelijk werd het een gedeelde 4e plaats. 
Jonathan had nog 1 kans om van de 0 af te komen. In de opening ging hij in de fout, waardoor wit heel erg goed kwam te staan. Jonathan wist dit voordeel langzaam steeds verder terug te brengen. Zijn tegenstander besloot een kwaliteit te offeren, waardoor er een eindspel op het bord kwam waarin wit loper plus 4 pionnen had tegenover een toren en 2 pionnen voor zwart. Lang bleef dit binnen de remisemarge, maar zwart moest wel accuraat verdedigen. Dit lukte helaas niet waardoor Jonathan op 0 punten bleef. Ondanks deze score heeft hij laten zien zich prima te kunnen weren op dit niveau. Als het een beetje had meegezeten hadden er zeker 2.5 en waarschijnlijk wel meer punten ingezeten. Zelf heb ik een soortgelijke situatie meegemaakt op mijn eerste NK en ik kan bevestigen dat meedoen in zon geval echt belangrijker is dan winnen!