Migchiel de Jong scoort hattrick

Migchiel de Jong opnieuw kampioen van Friesland na barrage
Omdat Migchiel  de Jong en Jan Lootsma met een score van 6 uit 7 samen waren geëindigd op de eerste plaats deelden ze het prijzengeld. Om de titel zelf werd op 29 juni een barrage gespeeld van 2 rapid partijen in de wijnboerderij van Bijlsma (bij de ouders van Nick).

Migchiel won deze barrage met 1,5-0,5. Hij won deze titel voor de derde keer op rij en ook al een keer in het jaar 2000.

Klik hier voor de website van de organiserende vereniging Sneek

Speel hier de rapidpartijen na

Klik hier voor de gehele eindstand na de laatste ronde

Klik hier voor het FSB fotoalbum


De jeugd verliest van de oude garde

De favoriete koploper Nick Bijlsma (foto rechts) uit Sneek verloor in de laatste ronde al na 14 zetten verrassend van de regerend kampioen Migchiel de Jong uit Leeuwarden die met dit resultaat ook de koppositie van Bijlsma overnam met een score van 6 uit 7. Hij werd evenwel aan het einde van de avond nog bijgehaald door Jan Lootsma uit Menaldum die via winst op Amir Nicolai uit Dokkum eveneens uitkwam op een score van 6 punten. 
Na afloop werden de prijzen, door FSB voorzitter Dik kruithof en toernooi voorzitter Dirk Schild, uitgereikt aan de gelukkige winnaars

Gedeeld eerste A-groep: Migchiel de Jong en Jan Lootsma (6)
3e prijs: Nick Bijlsma en Dick Stavast (5,5)
Gedeeld eerste B-groep: Nick Maatman en Tinus Fleur (5)
Eerste C-groep: Joe Hania (4,5). gedeeld 2e: Mohamed Hosseini, Jouke Bakker, HarmJan Dijkstra en Michiel Takkebos (4)
Eerste D-groep: Celine Nicolai (4), 2e: Eeltsje Boomsma (3,5).
Eerste E-groep: Sybe Smid (4), gedeeld 2e: Kees van Straten, Douwe Tjerkstra en August Niemarkt (2,5)

 

 


 

Een droomfinale

 

Nick Bijlsma is bij de aanvang van deze laatste ronde een halfje los van zijn naaste achtervolgers Migchiel de Jong en Jan Lootsma en zit in een comfortabele positie want hij speelt tegen Migchiel die moet winnen om zijn titel te prolongeren. De verwachting is dat Nick in staat is om de titelhouder op te vangen en dat hij met een schuin oog kijkend naar het bord van Jan Lootsma genoegen kan nemen met remise. Jan Lootsma speelt tegen Amir Nicolai en de winstkansen van de laatste worden door wat kenners hoger ingeschat. We zullen het zien maar de indeling op zich is al een droomfinale.
Klik hier voor de partijen van Nick tot nu toe


 

Klik hier voor de uitslag van de 6e ronde

In de zesde ronde speelden de koplopers Nick Bijlsma uit Sneek en Dick Stavast uit Steenwijk tegen elkaar. Dick haalde de eerste tijdcontrole niet, zijn tijd was nagenoeg op bij 28 zetten (moet zijn 35 zetten in 1:45 uur) zodat Nick nu alleen aan de leiding gaat met een score van 5,5 uit 6.

Van de naaste achtervolgers wonnen regerend kampioen Migchiel de Jong en Jan Lootsma volgens de verwachting ook hun partij tegen respectievelijk Celine Nicolai en Mohamed Hosseini. Van de laatste ging zijn mobiele telefoon af waarna Jan de partij (reglementair) claimde, hij stond ook al wat beter. Migchiel en Jan hebben een score van 5 uit 6 en staan gedeeld 2e.
In de subtop won Amir Nicolai van Erik Sparenberg en deelden Auke van der Heide en Nick Maatman het punt. Amir komt hiermee op een score van 4,5 uit 6 naast Dick op een gedeelde 4e plek.
Klik hier voor de gehele stand

Klik hier voor het jongste verslag van Dirk en de website van Sneek


 

klik hier voor de uitslag van de 5e ronde

In de vijfde ronde speelden de vier koplopers tegen elkaar, Dick Stavast tegen Auke vd Heide en Erik Sparenberg tegen Nick Bijlsma.  Dick-Auke werd een aangenomen (Slavisch) Damegambiet. Nadat Auke 10...,e5 speelde begon voor hem de ellende, zijn f pion werd zwak en Dick zette daar meteen drie stukken op. In zijn poging het tij te keren raakte Auke een stuk achter en kreeg geen enkele kans meer en gaf na 23 zetten op. Verrassend? niet echt vorig jaar verloor Auke (met zwart) ook van Dick.

Erik tegen Nick duurde langer. Althans er werden veel meer zetten gedaan dan in de partij Dick-Auke, voor Erik (met wit) zich gewonnen gaf in een Siciliaan die gelijk op ging tot de 18e zet. Toen kreeg Nick kans om op de damevleugel een aantal zware stukken te ruilen waarna hij de witte pionnen via handige manoeuvres ongestraft oppeuzelde. Na 38 zetten en 3 pionnen achterstand staakte Erik zijn verzet.
locatieEr hebben zich 49 deelnemers (de lijst) ingeschreven voor het toernooi. De indeling wordt (net als de voorgaande 7 jaren) gedaan door Eeltsje die zelf ook mee doet als dummy (invalt als het oneven is of als u het omdraait niet mee doet als het aantal andere deelnemers even is).Vanaf 11-mei wordt voor de derde achtereen-volgende maal het Friese kampioenschap senioren gehouden in dansschool Vergonet te Sneek. Er worden 7 ronden Zwitsers gespeeld met hetzelfde tempo en regels als in de FSB competitie op 7 woensdag-avonden.
Klik hier voor de affiche met de details.