RIENK SIJBESMA FRIES KAMPIOEN RAPIDSCHAAK

Zaterdag 15 oktober 2011, Ons Huis Sint Annaparochie – In een ongemeen spannende slotronde van het Open FK rapidschaak bleef Rienk Sijbesma uit Minnertsga zijn clubgenoot van Emanuel Lasker Tjalling Wiersma uiteindelijk slechts een halfje voor, hetgeen genoeg was voor de Friese titel. Met het ingaan van de laatste (9e) ronde stond Tjalling nog een halfje voor op Rienk, maar Tjalling ging ten onder tegen oud-kampioen van Nederland Eddie Scholl. Rienk hield in een wisselvallige spannende partij tegen good-old Maarten Etmans het hoofd koel en won uiteindelijk de partij en de titel met een fraaie score van 7 uit 9. Tjalling werd 2e en Eddie 3e. Jan Hibma won wel knap van Rienk, maar viel met een 4e plaats net buiten de prijzen. De algehele toernooiwinst ging naar de ongenaakbare Pieter Hopman van schaakclub Purmerend. Hij stond slechts een zwaarbevochten halfje af tegen Tjalling.

De tweede ratinggroep werd gewonnen door de 11-jarige zeer talentvolle Anna-Maja Kazarian uit Heerenveen, lid van schaakclub Westergoo uit Bolsward. Met fris en rechtlijnig spel maakte ze het alle toppers knap lastig en hield ze ondermeer Eddie Scholl op remise. Laskerlid Thys Tuinstra won de 3e prijs in deze groep met slechts een paar weerstandspunten minder dan Anna-Maja. De derde ratinggroep viel ten prooi aan Michiel Rensen van schaakclub Lemmer.

 

Hoewel het aantal deelnemers (24) tegenviel, was het toernooi zeer sterk bezet en werd er in alle ronden vol overgave en op het scherpst van de snede gestreden. In een knusse optimaal geprepareerde speelzaal was er traditiegetrouw halverwege het toernooi weer ruimte ingelast voor een buffet. Dit keer schotelde de Afrikaanse kok de schakers en een handjevol toeschouwers gevarieerde Gambiaanse gerechten voor, die in zeer goede aarde -lees keelgaten- vielen. Echter enkele gerechten waren pittig gekruid met als gevolg, dat er niet alleen op de borden brandjes moesten worden geblust, maar ook de nodige ‘brandende’ kelen. Gelukkig bood de plaatselijke ijskar met verschillende soorten ijs uitkomst. Kortom, de catering was weer prima voor elkaar. Tot slot nog een woord van dank aan de penningmeester van de Friese Schaakbond Sicco Elsinga. Hij verzorgde de indeling van de ronden weer als vanouds en hoefde slechts een paar keer in te grijpen met betrekking tot de digitale klokken, die spontaan dienst weigerden. De uitspraak van de dag kon worden opgetekend uit de mond van Mark Kolthof die in een eindspel de legendarische woorden sprak: liever een verre vrij-pion dan verre familie. Overigens gaf één van de schakers aan -over familie gesproken- dat hij de voorkeur had gegeven aan het toernooi boven een bezoek aan zijn schoonfamilie.  Om te voorkomen, dat ik naar mijn nog enigszins brandende keel wordt gevlogen, laat ik de naam van de persoon in kwestie maar even buiten beschouwing.

 

Prijswinnaars

 

Ratinggroep 1

 

  1. Pieter Hopman: Open Rapid Kampioen
  2. Rienk Sijbesma: Fries Rapid Kampioen
  3. Tjalling Wiersma
  4. Eddie Scholl

 

Ratinggroep 2

 

  1. Anna-Maja Kazarian
  2. Zagar Zeeman
  3. Thys Tuinstra

 

Ratinggroep 3

 

  1. Michiel Rensen
  2. Joop Claus
  3. Jaap Miedema

Klik voor de website van Lasker

 

 

Het verslag van vorig jaar

De uitslag tabel van vorig jaar