Verslag is ook hier te lezen

A groep

Kampioen ben je voor altijd en Migchiel is voor de negende keer Fries kampioen geworden en helemaal speciaal met een score van 6 uit 6. De jonkies Amir Nicolai en Nick Maatman konden hem in het verleden van de titel afhouden, maar de laatste vier jaren is dat niemand meer gelukt. Migchiel blijft er zelf redelijk nuchter onder, maar persoonlijk heb ik het idee dat de Friese schaakwereld niet helemaal beseft hoe bijzonder het is, dat een speler voor de negende keer kampioen is geworden. Zoals bekend geeft Migchiel al jaren les aan de jeugd en de toekomst zal uitwijzen of er iemand van zijn pupillen in de buurt van zijn record zal komen. In mijn ogen is Migchiel een voorbeeld voor iedereen en koester dat iets meer zou ik zeggen…..

Erik Sparenberg heeft alleen van Migchiel verloren en kan hierdoor niet meer een barrage afdwingen en daarmee is de spanning voor de titel verdwenen, maar in de laatste ronde kan Auke vd Heide nog de tweede plaats halen door het onderling duel te winnen van Erik. Tegen Amir Nicolai speelde Erik het Marshall Gambiet en hij kon halverwege de avond nog niet zeggen of zijn aanval zou doorslaan, maar uiteindelijk bleek dat wel het geval, ook omdat Amir naar eigen zeggen niet wist hoe hij dat precies spelen moest.

Verder valt op dat de verschillen klein zijn in de middenmoot; vier spelers met 3,5 punt en zes met 3 punten.

B groep

Er is een nieuwe speler van het toernooi opgestaan en zijn naam is Conrad Hendriks. Er gaat al het gerucht dat hij een rubriek gaat krijgen onder de naam: Conrad weet raad! Alle gekheid op een stokje: in de laatste ronde mag Conrad proberen om tegen Michiel Takkebos de B groep te gaan winnen en wie had dat van tevoren gedacht? De webmaster van de FSB Eeltsje Boomsma had voor het FK geen idee wie Conrad was en hij kent toch bijna iedereen zou je denken. Er is kans op een salonremise, zodat ze dan allebei gedeeld eerste worden en dat zal volgende week woensdag blijken.

Ook in de B groep staat alles dicht bij elkaar en er is nog 1 speler ongeslagen en dat is Hessel Sijbersma. Hij was er de afgelopen week niet en hij zal er volgende week alles aan doen tegen Henk van Wilgenburg om deze status vol te houden.

Verder is er een verhaal te vertellen over jeugdige overmoed of is het elan? Rense de Boer kwam tegen René Wijnstra in het eindspel met 3 verbonden pionnen tegen een loper en in principe is dat dan gewonnen. Onervarenheid bij Rense zorgde ervoor dat de loper de pionnen kon tegenhouden en dat de Koning van René zijn pionnen kon snoepen en daarna was er geen houden meer aan voor Rense.

Tenslotte nog een staaltje van stalen zenuwen: in de analyse ruimte liet Migchiel de Jong mij zijn partij zien van afgelopen woensdag tegen Auke vd Heide en daaruit bleek dat Auke de winst had laten glippen. Migchiel gaf eerlijk toe dat hij tijdens de partij al rekening had gehouden met zijn eerste nederlaag. In het eindspel deed Auke 1 mindere zet en daarna was Migchiel er als de kippen bij om met zijn torens een matnet te vinden. Het had dus heel anders kunnen lopen………

Volgende week woensdag is de laatste ronde en mijn oproep om te komen kijken is tot nu toe niet echt succesvol gebleken……….we zullen zien!

Uitslagen A groep en B groep