Aangezien Dick en Hette na de laatste ronde gelijk als eerste waren geëindigd moest er een barrage worden gespeeld om de titel. 
klik hier voor het regelement
Deze barrage vond plaats op dinsdagavond 17-maart in Onna, de clublocatie van SC Steenwijk en werd gewonnen door Dick Stavast. Als arbiter fungeerde Auke van Urk die zijn taak onberispelijk uitvoerde. Hij noteerde niet alleen de zetten maar schreef ook een mooie samenvatting op de website van Steenwijk. Klik hier voor de partijen
Klik hier voor het verslag van Auke

Voor nog enkele foto's klik hier  

De zevende en laatste ronde op vrijdag 27-februari

De laatste ronde was ongemeen spannend. De regerend kampioen Dick Stavast uit Steenwijk had dan wel een halfje voorsprong op drie naaste achtervolgers maar als hij remise zou spelen zouden 2 van die achtervolgers met hem op gelijke hoogte kunnen komen. Helaas (voor Dick dan) werd dit geschetste scenario (gedeeltelijk) werkelijkheid. Roelof Hazenberg uit Drachten hield Dick aan bord één op remise en Hette van Popta uit Heerenveen won van Wytse Wiersma uit Sneek aan bord 2 waardoor Dick en Hette  allebei op 5,5 punten eindigden. Aan bord 3 zou Jan Lootsma uit Menaldum bij winst op tegenstander Jan Posch uit Eastermar ook op 5,5 kunnen komen maar Posch voorkwam dat, het was de langste partij van de dag en eindigde in remise.
Meteen na af loop waren er bitterballen gevolgd door de prijsuitreiking. Er waren 3 categorieën (rating niveaus) met in elke categorie 3 eretekens en 5 geldprijzen 50,40,30,20, 10 Euro. Bij een gelijke score werd het prijzengeld gedeeld
swissmastertabel met uitslagen en stand


 De zesde ronde op woensdag 25-februari  Deze ronde meldde Hylke Feenstra zich ziek af, ook Ardri Raap was verhinderd zodat de aanvankelijk op oneven staande Frits toch meekon doen.

De regerend kampioen en tevens koploper Dick Stavast deelde aan bord één het punt met Hette van Popta. Auke van Urk en Jan Lootsma volgden in een later stadium, aan bord 2, dat voorbeeld. Gerard Baars greep, aan bord 3, mis tegen zijn clubgenoot Roelof Hazenberg. Aan bord 4 won Wytse Wiersma van Kees van Straten en aan bord 5 verloor Eeltsje Boomsma van Zahid na een oncorrect loperoffer. 

Dick blijft alleen aan de leiding met 5 uit 6, gevolgd door Jan Lootsma, Hette van Popta, Wytse Wiersma en Roelof Hazenberg met elk 4,5 punt. En zij worden gevolgd door 3 man met elk 4 punten, Jan Posch, Zahid en Douwe van der Meulen.
In de B categorie zijn 2 koplopers, Taeke Bergsma en Siem van Eijk met elk 3,5 punten

In de C categorie gaat Henk van Wilgenburg alleen aan kop met 3,5 punt


 Na de vijfde ronde op woensdag 18-feb

Bij het ingaan van de vijfde ronde waren er 3 koplopers met een score van 3,5. Gerard Baars uit Drachten, Auke van Urk uit Tuk en de regerend kampioen Dick Stavast uit Steenwijk.

In deze ronde had Jacob Moraal zich afgemeld waardoor Frits Hoogvorst aanvankelijk op oneven kwam. Omdat Jelle Bergsma zich op de morgen voor de aanvang ziek meldde bleef speelde Frits tegen de tegenstander van van Jelle.

Belangrijke wedstrijd-feiten deze ronde aan de kop van de ranglijst 
Aan bord één won de regerend kampioen Dick van clubgenoot Auke. Aan bord twee won Jan Lootsma van Gerard Baars en aan bord drie won Hette van Popta van Jan Posch.

Dick gaat nu alleen aan kop met 4,5 uit 5 gevolgd door Jan Lootsma en Hette van Popta met elk 4 uit 5. 
Op het vinkentouw zitten nog Gerard Baars, Auke van Urk, Wytse Wiersma en Roel Hazenberg. Met nog 2 ronden te gaan hebben zij nog altijd zicht op het podium.
In de B zijn nog steeds 4 koplopers met 3 uit 5 en in de C categorie 3 koplopers met 2.5 uit 5


Na de vierde ronde 

Dick speelde aan bord 4 tegen Taeke Bergsma uit Burgum die heel lang een halfje probeerde te versieren maar in het eindspel toch een pion morste wat hem de das om deed.

Auke, al jarenlang een van de toppers op het FK 60+, zette aan bord 2 flink druk op de stelling van Pieter de Boer uit Workum die opgaf na een paardvorkje.

Aan bord één had Gerard de gehele partij het  beste spel tegen Zahid. De laatste staat bekend om zijn beruchte eindspelen waarin de kansen niet zelden worden omgedraaid in zijn voordeel. De toeschouwers hielden de adem in toen Gerard nog maar enkele seconden tijd over had maar toch een remise aanbod afsloeg en vervolgens de winst binnen haalde.

Aan bord 2 speelden Jan Lootsma uit Menaam en Hette van Popta uit Heerenveen. Jan had vanuit de opening de boel  onder controle maar toen hij de teugels iets liet vieren offerde Hette verrassend een kwaliteit. Dit leidde echter niet tot een beslissing en later werd het punt gedeeld.

De verrassing is tot nu toe Jelle Bergsma uit Wijnjewoude, hij won van Hylke Feenstra uit Tjerkwerd en mag zich na deze ronde de best geklasseerde Bergsma noemen voor zijn broertjes Egbert uit  Franeker en Taeke uit Burgum. Jelle is nu de leider in de C-categorie en in de B-categorie Egbert vergezeld van Rudolf Vergonet uit sneek en Siem van Eijk uit leeuwarden. 


 De vierde ronde  op woensdag 11-januari 

Het was volle bak deze ronde, alle 38 deelnemers namen plaats achter de borden die al voor hun klaar waren gezet door Siem. We hadden ook weer belangstellende toeschouwers, Wim Ykema en Johnny Fluit keken belangstellend naar de verrichtingen van hun Sneker clubgenoten. Volgens deelnemer Rudolf zal dit toernooi nog mooier worden als het de volgende maal wordt opgesplitst in 2 poules. 


Na 3 ronden is er niks te zeggen over de afloop. Er zijn 7 koplopers met 2,5 punt gevolgd door 9 achtervolgers met 2 punten. Vooral in de A categorie werd deze ronde naar hartenlust geremiseerd. 

De 3e ronde op vrijdag6-februari,
in deze ronde hebben Sijbe en Nico een bye (0,5) en Carla heeft zich definitief afgemeld voor het hele toernooi. Sytze had ook een bye geclaimd maar zag daar van af. De zieke August heeft zich inmiddels afgemeld voor deze ronde en krijgt Peter Venhuizen (met de hoogste weerstand bij een score van nul) een bye. Vergeleken bij de klad-indeling van gister is er dus wel iets veranderd.   


 De 2e ronde op woensdag 4 februari , In deze ronde heeft Lambertus een bye aangevraagd, Carla mailde dat ze nog steeds niet fit genoeg is om deze ronde mee te doen. August meldde zich voor de aanvang ziek zodat de aanvankelijk op oneven staande Berend tegen Kees speelde. 


 De eerste ronde , op maandag 2-februari,  
De eerste ronde is er altijd een aanzienlijk ratingverschil waarbij de spelers met de laagste rating meestal ondanks flink tegenstribbelen het met een nul doen. In 2 gevallen lukte dat niet, de wedstrijdleiders Siem en Eeltsje stonden beide remise toe aan hun fanatieke tegenspelers Sytse en Jelle.

Carla, Frank-Benne en Jan Meijer hadden een bye

 

Debutanten zijn Wytse Wiersma, Carla Bruinenberg, Frits Hoogvorst, Wim van Zeijl, Rudolf Vergonet en Jan Lootsma.
    ----deelnemers  ---------   kik hier hoe het vorig jaar ging-------


Toernooi details
Er wordt gespeeld in de zaal waar ook de Koninklijke speelt en we mogen ook hun materiaal gebruiken
Aanvang:13;00 uur, tempo 1:45 uur + 15 sec per zet. 
Inleg €15
Toernooi directie: Eeltsje, (eeltsje@gmail.com)  en Siem (sgeijk1942@kpnmail.nl)
U kunt ook bellen met Eeltsje 06 372 577 47

Regerend kampioen is Dick Stavast uit Steenwijk
Er doen nu 2 dames mee, Ingrid Jansen (Ingrid Tuk) en Carla Bruinenberg die in het verleden de Nederlandse titel op hun naam schreven
Klik hier voor het overzicht van de Nederlandse kampioenen, Carla was 3 maal kampioen en eenmaal 2e, Ingrid was eenmaal kampioen en 3 maal 2e