nicolaiAmir Nicolai foto website Philidor

De laatste ronde was vrijdag 30 september. Amir Nicolai werd (de verwachte) kampioen via remise tegen Dolf Wissmann met 6 uit 7. De achtervolgers Selwin Keuning en Osama Arabi deelden de 2e plaats met 5,5 uit 7. Selwin won van Rein de Boer en Osama van Erik Sparenberg. klik hier voor de eindstand
Winnaar van de B poule werd koploper Jelmer Steenstra, hij remiseerde tegen naaste achtervolger Cas Roorda en kwam daarmee op 6 uit 7. Cas Roorda en Pieter Hoekstra eindigden gedeeld 2e met 5 uit 7. Pieter speelde remise tegen Jan Anne Hogendorp klik hier voor de eindstand 

A-poule | B-poule | Affiche | Toernooiwebsite | Vorige editie |  partij Amir-Erik |  partij Osama-Amir  | voor naspelen op telefoon in Lichess

De zesde ronde was woensdag 28 september. Koploper Amir Nicolai die de voorgaande 5 partijen had gewonnen speelde remise tegen één van de drie naaste achtervolgers, Selwin Keuning. De andere 2 achtervolgers wonnen wel, Osama Arabi van Dolf Wissman en Erik Sparenberg van Egbert Wind maar blijven net als Selwin, met het ingaan van de laatste ronde op a.s. vrijdag op een vol punt achterstand. Het is dus vrijwel zeker dat Amir vrijdag (en aan remise genoeg heeft) zijn 2e titel gaat pakken, van de achtervolgers heeft alleen Selwin heeft nog een theoretische kans om een barrage af te dwingen als hijzelf wint van Rein de Boer en Amir verliest van Dolf Wissmann. 
In de B poule won koploper Jelmer Steenstra van Elmadani Bokal, zijn naaste achtervolgers, Pieter Hoekstra via winst op Richard Buurstra en Cas Roorda met winst op Femke Koning, volgen op een vol punt. Jelmer heeft in de laatste ronde op vrijdag tegen Cas aan remise genoeg om de titel binnen te halen maar als hij verliest pakt Cas de titel.

De vijfde ronde was vrijdag 23 september. Koploper Amir Nicolai scoorde na (te vroege) opgave van Osama Arabi zijn 5e punt op rij en is een vol punt los van 2 achtervolgers met 4 uit 5. Dat zijn Selwin Keuning via winst op Jan Hania en Dolf Wissmann, hij won van Harmen Visscher. 
In de B poule wist koploper Jelmer Steenstra via een remise tegen Femke Koning een vol punt voorsprong (4,5 uit 5) op 5 achtervolgers (3,5 uit 5) te behouden. 

Amir was in 2008 (foto) de regerend Friese jeugdkampioen en ontfutselde in dat jaar ook de senioren titel aan Migchiel

amir2008

De 4e ronde was vrijdag 16 september. Koploper Amir Nicolai scoorde zijn vierde overwinning op rij en ditmaal tegen Erik Sparenberg in een bekende Italiaanse opening die gelijk opging tot zet 21. Db4-Dc7?? Hier ziet engine Stockvis na enkele seconden via 22. Lh6+ een mat in 11 en zo speelde Amir het eveneens ongeveer. Osama Arabi volgt met 3,5 uit 4 via winst op Oene Schriemer. Dan volgen Selwin Keuning via winst op Tjeerd Siblesz en Dolfwissmann via winst op Rein de Boer met elk 3 uit 4. 
In de B poule scoorde koploper Jelmer Steenstra ook zijn vierde overwinning op rij en ditmaal van Pieter Hoekstra en is nu een vol punt los van drie achtervolgers met 3 uit 4. Dat zijn Richard Buurstra via winst op Willem Kuiper, Femke Koning via winst op Pieter Ploeger en Cas Roorda via winst op Jesse Bosker. 

 3e ronde  Na deze ronde op woensdag 14 september gaat Amir Nicolai via winst op Rein de Boer alleen aan de leiding met 3 uit 3. Naaste achtervolgers zijn Osama Arabi via winst op Harmen Visscher en Erik Sparenberg via remise tegen Selwin Keuning met elk 2,5 uit 3. Daarachter 5 achtervolgers met 2 uit 3. Het zijn Selwin Keuning, Rein de Boer, Dolf Wissmann, Oene Schriemer en Tjeerd Siblisz. 
In de B poule gaat Jelmer Steenstra via winst op JanAnne Hogendorp alleen aan de leiding met 3 uit 3. Hij wordt gevolgd door Willem Kuiper en Pieter Hoekstra met 2,5 uit 3 die onderling remiseerden. Zij worden weer gevolgd door een vijftal met 2 uit 3. Dat zijn Richard Buurstra, Femke Koning, Cas Roorde, Pieter Ploeger en Jesse Bosker,  

2e ronde 
Na afloop van de 2e ronde op vrijdag 9 september zijn er 3 koplopers (met 2 uit 2), Het zijn Amir Nicolai via winst op Sven Broersma, Eric Sparenberg via winst op Peter Koning en Rein de Boer via winst op Tjeerd Siblesz. Ze worden gevolgd door een vijftal (met 1,5 uit 2) Selwin Keuning en Dolf Wissmann, zij speelden onderling remise, Osama Arabi via winst op Dirk Sieds Nolles, Harmen Visscher (verrassend) via winst op Jan Hania en Oene Schriemer via winst op Egbert Wind. .
In de B poule zijn eveneens 3 koplopers (met 2 uit 2). Het zijn Willem Kuiper via winst op de jeugdige Cas Roorda, Pieter Hoekstra via winst op Pieter Kramer en Jelmer Steenstra via winst op Ilja Bondarev. Er zijn 3 achtervolgers met 1,5 uit 2. Dat zijn Femke Koning en JanAnne Hogendorp, zij speelden onderling remise en Richard Buurstra via winst op Idsert Osinga. 

1e ronde
Woensdagavond 7 september was de eerste ronde. De regerend kampioen Migchiel de Jong zal bij nader inzien zijn titel niet verdedigen. Opvallend waren de winst van Peter Koning op de hoger gerate Ferdi van Bavel en de remises van Oene Schriemer tegen Jan Hania en Egbert Wind tegen Osama Arabi.


Persbericht (door Wiebe Fraanje) 
De maand september staat voor schakend Friesland in het teken van het Haije Kramertoernooi om
het Fries Kampioenschap. Er worden zeven rondes volgens het Zwitserse systeem gespeeld op alle
woensdag- en vrijdagavonden in september (met uitzondering van 21 september).
Jubileum
Het Haije Kramertoernooi wordt ditmaal georganiseerd door Koninklijke Schaakclub Philidor 1847 uit
Leeuwarden. Deze schaakclub viert dit seizoen met diverse activiteiten het 175-jarig jubileum. De
organisatie van het Haije Kramertoernooi is de aftrap van het jubileumseizoen.
Tijd en locatie
Tot nu toe hebben 34 deelnemers zich ingeschreven voor het Haije Kramertoernooi. Aanmelden kan
nog tot 5 september 20.00 uur. Alle ronden worden gespeeld in Zaal Enzo (Kalverdijkje 77c in
Leeuwarden). De eerste ronde is 7 september. Om 19.30 uur zal de symbolische eerste zet
uitgevoerd worden door Duco Sleijfer, kleinzoon van de naamgever van het toernooi. De pers is van
harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.
Over het Haije Kramertoernooi
Het toernooi om het Fries kampioenschap schaken wordt sinds 1913 gehouden. Regerend kampioen
is Migchiel de Jong. Sinds sinds 2018 is het toernooi vernoemd naar schaakpublicist Haije Kramer
(1917-2004), die zeventig jaar lid was van Philidor en negentien maal Fries kampioen werd. Zijn
nabestaanden sponsoren het toernooi om het Fries kampioenschap jaarlijks.
Over Philidor
Koninklijke Schaakclub Philidor 1847 uit Leeuwarden werd op 12 november 1847 opgericht. Het is de
oudste schaakclub van Nederland. Hoogtepunt is het kampioenschap van Nederland in de
hoofdklasse van de KNSB in 1967. In het najaar van 2022 en het voorjaar van 2023 wordt het lustrum
gevierd met een reeks activiteiten. Naast de organisatie van het Fries Kampioenschap komt er een
speciale uitgebreide weekendeditie van het jaarlijkse Waling Dijkstratoernooi (11-13 november), een
wereldrecordpoging kloksimultaan (19 november), en worden begin 2023 het Hennie
Collignontoernooi voor de jeugd en toernooien Chess960 (Fischer Random) en doorgeefschaak
georganiseerd. De pers is van harte uitgenodigd om bij de actititeiten aanwezig te zijn. Over de
andere activiteiten volgen te zijner tijd persberichten.