Online Schaakwoude snel elke donderdag

schaakwoude2logo

De moderator heeft een nieuw team aangemaakt  Fryslan genaamd.  Het is de bedoeling denk ik dat vanuit dit team voortaan op donderdagavond de indelingen worden gemaakt en dat het voorgaande Schaakwoudeteam  komt te vervallen

Iedereen is welkom op de snelschaaktoernooien van Schaakwoude. Klik op het logo en dan op de datum van het toernooi
Het zijn Arena-toernooien, dus er wordt vanzelf een indeling gemaakt. Het tempo is 3+2.
De start van het toernooi is om 20.00 uur en het toernooi duurt tot 21.30 uur. Het wachtwoord is matin1. Log op de speelavonden tijdig in.
Mocht je problemen hebben met inloggen, neem dan contact op met bartlemstra@gmail.com of ronaldvanderveen81@gmail.com.
Tot donderdag!

klik hier voor de website van Schaakwoude 

Om mee te kunnen doen met een Lichess toernooi heb je wel een Lichess account nodig en moet je eerst registreren

Coronamaatregelen nopen tot onlineschaak bij Schaakwoude (Door R vd Veen)

Sinds halverwege maart gaan dingen anders dan voorheen in ons koude kikkerlandje. Vanaf die tijd gelden in Nederland namelijk de zogeheten coronamaatregelen. Zo is bijvoorbeeld het handen schudden tegenwoordig not done. Een schaker zou zich dan af kunnen vragen hoe er dan sportief aan een schaakpartij begonnen kan worden? Het antwoord is eenvoudig, je start de computer op, logt in onder jouw nickname en drukt op “Start” en er begint vrijwel meteen een partij tegen een meestal onbekende tegenstander. Welkom in de wereld van het onlineschaak.

In het noordoosten van Fryslân werd er bij Schaakwoude vrijwel direct een initiatief ontplooid om online te gaan schaken. Er werd door middel van een Arena-toernooi gespeeld op de website van Lichess.org.  Op donderdag 19 maart was de vuurdoop, er werd eerst gespeeld onder de eigen leden van Schaakwoude. Er werd gespeeld met tempo van 5 minuten en 2 seconden per gespeelde zet. Met achttien deelnemers was de opkomst goed te noemen. Zo’n eerste keer in natuurlijk even wennen, een beeldscherm kijkt anders dan een mooi fysiek schaakbord. Soms wordt er zo’n plat “stuk”  over het hoofd gezien en verdwijnt de dame opeens naast het digitale bord.

Na dit succes werd besloten om andere spelers ook toe te laten. Dit had tot gevolg dat ook schakers van Friese clubs zich lieten zien.  De sterkte van de spelers wisselt van beginner tot zelfs grootmeesterlijk niveau.

Inmiddels zijn er al de nodige ronden gespeeld. Tussentijds vond er nog een tempowisseling plaats. Met steeds een opkomst van tussen de twintig en dertig spelers blijkt het een goede invulling van een schaakavond in coronatijden. De toekomst zal moeten uitwijzen of het onlineschaak dezelfde rol blijft houden.