Zondag 9 februari werd weer het jaarlijkse Familieschaak door Schaakclub Steenwijk georganiseerd. Het toernooi is o.a. door de FSB gesponsord. Op de website van Steenwijk staan het verslag en foto's.

Hieronder staat hoe dit mooie evenement is ontstaan.

FAMILIESCHAAK, ook een idee voor JOUW VERENIGING?

Familieschaak, de stelling waarin je niet graag zelf terecht komt tijdens een serieuze pot, maar ook een woord met een andere betekenis. De leden van Schaakclub Steenwijk proberen al 5 jaar huisschakers uit hun gemeente te verleiden hen met familieschaak te verrassen en dan wel in die zin dat die huisschakers zich aanmelden voor een schaakmiddag waarop familiekoppels het tegen elkaar opnemen met als inzet de titel “Huisschaakfamilie van Steenwijkerland”.

Het idee ontstond in 2015. Schaakclub Steenwijk zou in februari 2016 haar 80ste verjaardag vieren en gezocht werd naar nieuwe manieren om leden te werven. De club organiseerde al een tiental jaren een schaaktoernooi voor basisscholieren en het enthousiasme was zo groot – 40 tot 60 deelnemers – dat het wel zo moest zijn dat achter die kinderen opvoeders zaten die hen stimuleerden. Dat kon op school zijn maar zeker ook thuis of in de ruimere familiekring.

Als je ook die personen op de achtergrond kon bereiken leverde dat wellicht ook via die weg nieuwe clubschakers op.

Met het adressenbestand van de deelnemers aan het scholierentoernooi op zak werden flyers bezorgd en verstuurd met de uitnodiging om familiekoppels te vormen, jong of oud, man of vrouw, in alle mogelijke varianten.

Met subsidie van de FSB werd bovendien een advertentie in de beide plaatselijke bladen gezet, en de lokale pers werkt mee met een wervend stukje vooraf en een verslag achteraf.

Deelname is gratis, een consumptie met koek ook. Voor de jeugdige deelnemers is er een prijsje en er komt een verslag met foto in de plaatselijke krant.

De deelname was in 2016 nog beperkt, zeven koppels, maar in 2017 waren dat er twaalf. Het aantal koppels bleef daarna wisselen en de dure advertenties bleken niet direct rendement op te leveren maar met rechtstreekse en gerichte mailing – inmiddels via emailadressen van de ouders – leverde voor februari 2020 toch weer twaalf aanmeldingen op.

Inmiddels zijn drie families zo enthousiast dat ze zelfs twee koppels inschrijven. Ooms vullen vaders met zonen aan, en een familie kan het binnen het gezin af met vader plus drie zonen. Verder blijken opa's, broers en neven te kunnen schaken. Moeders en dochters minder, en oma's en tantes zagen we nog niet.