Bij een internationaal schaaktoernooi komt er meer bij kijken dan alleen maar indelen en arbitreren. Er zijn de nodige randzaken die meespelen en vandaag is daar een mooi voorbeeld van. De laatste drie dagen zijn er livestreams van het toernooi en vanochtend moest een gedeelte van de zaal worden verbouwd om de camera’s neer te kunnen zetten. Dit leverde de nodige drukte en aanpassingen op, maar gelukkig was alles mooi op tijd voor elkaar. 

Verder is het erg rustig (tenminste voor de arbiters). Daarom nu wat uitleg over titels. In de schaakwereld zijn er verschillende titels, zoals FM of WGM. Het mooie van een titel is dat die levenslang geldig is. Je kunt de titel niet meer kwijtraken. Maar, hoe kom je nu aan een titel? 

De FIDE kent vier algemene titels: Candidate Master (CM), FIDE Master (FM), International Master (IM) en Grand Master (GM). Verder is er van elke titel ook een vrouwelijke variant: WCM, WFM, WIM en WGM. De regels voor de vrouwelijke titels zijn precies hetzelfde als die voor de algemene titels, alleen liggen alle ratingeisen 200 punten lager. Het is relatief simpel om CM of FM te worden; je hoeft ‘alleen maar’ een bepaalde (FIDE-)rating te hebben (na minimaal 30 partijen). Voor CM is dit 2200 en voor FM is dit 2300 (en voor WCM en WFM dus 2000 resp. 2100). Voor IM of GM is het veel ingewikkelder. Om IM of GM te worden moet je eerst drie normen halen. Bovendien moet je ook een minimale rating van 2400 (IM) of 2500 (GM) hebben gehad. 

Hoe kom je aan die normen? Om te beginnen moet je aan toernooien meedoen, die daarvoor geschikt zijn. Voor die toernooien zijn er regels over het aantal ronden (bijna altijd 9 ronden), het speeltempo, het aantal buitenlanders, het aantal titelhouders (FM, IM, GM), de hoofdarbiter (IA) en nog een paar zaken die geregeld moeten zijn. En dan moet het toernooi nog beginnen. Daar moet je voor een norm een score halen die afhankelijk is van je tegenstanders. En dan ben je er nog niet. Want onder je tegenstanders moeten ook een minimum aantal buitenlanders en titelhouders zitten. Een heleboel regels dus. En als arbiter moet je al deze regels kennen. Want spelers willen graag van jou weten wat ze in de laatste ronde(n) moeten scoren om een norm te halen!