Schaakfestival Groningen door de ogen van arbiter Erwin Denissen (4)
De vierde dag alweer en erg leuk om verschillende Friese toeschouwers hier rond te zien lopen. Ook erg leuk zijn de reacties op de stukjes die ik schrijf. Dank daarvoor! Via de mail kwam vandaag de volgende vraag binnen: “ Menig speler, waaronder ikzelf, vergeet wel eens zijn klok in te drukken. De digitale klok registreert volgens mij ook het aantal zetten en geeft netjes aan als je binnen de tijd niet de vereiste aantal zetten hebt gedaan. Maar hoe zit dit als je 40 zetten hebt gedaan maar slechts 39 keer (bv. 23e zet vergeten) de klok ingedrukt? “
Het klopt dat de klok het aantal zetten bijhoudt. Maar het gaat om het notatiebiljet. Dat is bepalend.Mocht de klok minder zetten hebben geteld, dan kun je dat simpel aanpassen door de klok aan beide kanten een keer extra in te drukken. En dit brengt mij op de top-5 van fouten die door schakers gemaakt worden.
Op nummer 5: remise aanbieden terwijl de tegenstander aan zet is. Helaas, je mag alleen in je eigen tijd remise aanbieden. Sterker nog: als de klok van de tegenstander loopt mag je helemaal niets doen! Geen remise aanbieden, geen stukken rechtzetten, helemaal niets.
Op nummer 4: foutief claimen. Je kunt remise claimen (3x dezelfde stelling of 50-zettenregel) of claimen dat je tegenstander een onreglementaire zet heeft gedaan. Maar dat mag alleen als je zelf aan zet bent en nog geen zet hebt gedaan! De vuistregel is: je mag alleen iets doen (claimen, stukken rechtzetten, etc.) als je zelf aan zet bent. Uitzondering: als je remise aanbiedt moet je eerst een zet doen. Maar dan wel remise aanbieden voordat je de klok indrukt (zie hiervoor).
Op nummer 3: in tijdnood stoppen met noteren, terwijl de increment 30 seconden per zet is. Dat mag dus niet. Je moet blijven noteren en je mag pas weer een zet doen als je je notatie hebt bijgewerkt. En dat moet in je eigen tijd, dus je kunt dan zomaar door je vlag gaan!
Op nummer 2: vergeten een (half)zet te noteren. Kan gebeuren, maar ook nu moet je de notatie in je eigen tijd bijwerken.
En op nummer 1: het mobieltje gaat af. Dom, dom, dom, want de regel is daarin heel duidelijk: de telefoon moet uit. En bovendien alleen in een tas (of in een jas die over de stoel hangt).
Moet je hier als arbiter straffen uitdelen? En zo ja, welke? Daarover een andere keer.
Vanuit Groningen wens ik iedereen een heel fijne Kerst toe!