Ook arbiters hebben rangen en standen. En dus ook titels. In Nederland zijn dat de titels scheidsrechter 1 t/m 5. Wil je verder, dan kun je via FA (FIDE arbiter) doorgroeien tot IA (internationaal arbiter). Daar moet je wel wat voor doen.

Ik ben nu FA en om IA te worden moet je bij een aantal grote toernooien stage lopen. Eén van die grote toernooien is het Groninger schaakfestival. Een festival met een negendaags open toernooi, vierkampen, een vijfdaags compact-toernooi en een mini-tweekamp.

De komende dagen ben ik dus actief bij onze buren. Niet als schaker, maar als arbiter. In een aantal verhalen zal ik proberen duidelijk te maken wat het nou allemaal betekent om bij een dergelijk toernooi te arbitreren.

En dan maar direct een misverstand uit de weg ruimen: als arbiter ben je niet alleen maar tijdens de partijen bezig. Er komt veel meer bij kijken. In de weken voor het toernooi heeft de hoofdarbiter zich al bezig gehouden met zaken als het toernooireglement, inschrijvingen, ratinglijsten en nog veel meer.

Op de dag zelf zijn we, samen met de nodige vrijwilligers, uren voor de start van de eerste ronde al aanwezig, want er moet veel gebeuren: tafels, borden en stukken moeten worden klaargezet, de tafels moeten van tafelnummers worden voorzien, er moeten notatiebiljetten worden neergelegd en alle klokken moeten worden ingesteld. Met meer dan 150 deelnemers kost dit uiteraard de nodige tijd. Gelukkig was vandaag alleen de eerste ronde van het open toernooi.

Na het inschrijven van de deelnemers moeten de indelingen voor de verschillende groepen worden gemaakt. Dit kan pas op het laatste moment omdat je niet wilt dat veel partijen niet gespeeld worden omdat een van beide spelers niet op is komen dagen. Gelukkig waren er vandaag maar weinig afzeggingen en had iedere speler een tegenstander.

Als de partijen begonnen zijn is er een periode waarin er weinig te doen is (maar daarover een andere keer meer).

Nadat de laatste partij is afgelopen begint voor ons de volgende klus: alles klaar maken voor de volgende ronde. Uitslagen invoeren, byes voor de volgende ronde verwerken en een nieuwe indeling maken. Dan nog de zaal klaarmaken voor de volgende dag, zodat we morgen zo weinig mogelijk hoeven te doen.

Dag 1 is goed verlopen. Op naar dag 2! Dan beginnen ook de vierkampen en stijgt het aantal deelnemers naar 200.