Het competitieseizoen is geëindigd en alle kampioenen zijn bekend. Zoals eerder gemeld heeft Mid Fryslân de promotieklasse op zijn naam geschreven en mag het in de 3e klasse van de KNSB gaan proberen. Lees vooral het uitgebreide verslag hierover van Peter Koning op hun website:  http://www.ssv-midfryslan.nl/?p=4312 . Met overmacht is Schaakcombinatie Leeuwarden kampioen geworden in klasse 1A en opmerkelijk is dat hun reserves de tweede plaats hebben behaald. Klasse 1B was een prooi voor Schaakwoude 2. Ook die vereniging presteert dit jaar goed, want Schaakwoude 3 werd kampioen in klasse 2. Het sterkste viertal van dit jaar was Sneek 3 dat zo enkele favorieten voor wist te blijven. Bakkeveen 2 zegevierde in klasse 4. Bekerwinnaar Heerenveen is al uitgebreid op deze site genoemd.

Alle rechten die verenigingen hebben op plaatsing in een van de hogere klassen zijn nu bekend. Eerder is hierover ook  al een en ander vermeld.

Recht op deelname aan de nieuwe hoofdklasse hebben Mid Fryslân, De Donger, Sneek, Steenwijk, S.Comb.Leeuw. en Schaakwoude. Twee teams worden op rating geplaatst (Philidor en E.Lasker zijn logische kandidaten).

Recht op deelname aan de nieuwe 1e klassen hebben Emmeloord, Heerenveen, WES, F-Pion, S.Comb.Leeuw., Mid Fryslân, Westergoo, DTK, Bakkeveen, E. Lasker en Schaakwoude. Hier komen nog 5 teams bij op grond van hun rating en ook hier zal dat voornamelijk huidige KNSB-spelers betreffen die ook regionaal willen gaan spelen. Dit worden dus ook tamelijk sterke klassen!

De rechten op deelname aan de nieuwe tweede klassen vallen toe aan Lemmer, Rijs, Steenwijk, Westergoo, Philidor (2 teams), J.Tolsma, NEO, DSC, Emmeloord, Heerenveen, Sneek en DTK. 11 teams worden hier toegevoegd op grond van rating. Dat zullen voornamelijk de "onderste helften" van de sterkste achttallen zijn en wellicht enkele sterkere teams uit de 3e klasse.

Uiteraard zijn dit rechten per vereniging. De volgorde van de teams verloopt naar aflopende gemiddelde rating, dus met name voor de verenigingen met KNSB-spelers die ook regionaal gaan spelen betekent het dat hun huidige FSB-spelers zullen opschuiven naar een lager team.

Meer nieuws over de plaatsing op rating volgt zodra meer bekend is over de voorkeuren van de huidige KNSB-spelers.