In het komende weekend organiseert de Nederlandse Bond van Schaakprobleemvrienden (NBvS), in samenwerking met de vereniging ARVES (studie-liefhebbers), weer het jaarlijkse weekend voor de schaakcompositie.
Toen het evenement voor de eerste keer plaatsvond was het 1995, ook toen was het in Nunspeet, het begin van een jaarlijkse traditie, en dus betreft het dit jaar de 24e editie.

Zoals je binnen de schakerij niet altijd met z'n tweeën en tegen elkaar hoeft te spelen hoef je binnen de wereld van de schaakcompositie weer niet per sé een oplosser te zijn, je hebt ze er zelfs bij die helemaal niet van 'oplossen' houden, soms houden die dan weer wel van 'componeren', je kunt problemen/studies trouwens ook gewoon 'bekijken', 'er over praten' is een verschijnsel dat je tijdens zo'n weekend ook wel eens waar kunt nemen, en zonder de illusie te hebben volledig te zijn, merk ik op dat ik zelf in de loop der jaren op het weekend ook een paar keer getuige geweest ben van 'in extase raken' en tot 'wanhoop drijven', dat is toch allemaal niet niks.

Volgens mij speelt bij velen de mogelijkheid tot 'ontmoeting' ook een rol bij de motivatie is om naar Nunspeet te komen, daarvoor is geen schaakcompositie nodig.

Verdere details, zoals het programma, zijn te vinden om www.probleemblad.nl .

Op het gebied van het oplossen zijn de hoofdtoernooien:

-Zaterdag 3 maart, Het Open Nederlands Oploskampioenschap (ONOK), met voor de hoogst eindigende Nederlanders de nationale titel in het oplossen.
De eerste ronde (6 problemen) is 10:00-11.30, de tweede ronde (nog eens 6 problemen) is 12:00-13.30.
Voor beginnende/onervaren oplossers is er altijd een B-groep waarvoor een lichter setje opgaven is geselecteerd.
Opgaven, oplossingen, uitslagen etc. van voorgaande jaren zijn op www.probleemblad.nl te vinden.

-Zondag 4 maart, ARVES-oploswedstrijd, de maximaal beschikbare tijd is 2 uur voor het oplossen van 6 studies, 11:00-13:00.

Indien vragen aan mij, stel ze gerust.

groet,
Dolf Wissmann