Verslag is ook hier te lezen

A groep

Als je als grote favoriet aan een toernooi meedoet en dat ook waar maakt, dan ben je volgens velen een topper. Migchiel kan voor de negende Fries kampioen worden en dat zou een enorme prestatie zijn. Voorlopig is hij goed op weg en ook tegen Erik Sparenberg won hij zijn partij door een klein voordeeltje uit te buiten en gaf Erik zo het gevoel dat het niet zo gek ging, maar liet hem wel met lege handen achter. Inmiddels heeft hij een punt voorsprong op zijn achtervolgers.

In de volgende ronde mag clubgenoot Auke vd Heide proberen om Migchiel te verslaan en de spanning in het toernooi terug te brengen. Tegen Amir Nicolai kwam hij deze keer niet verder dan remise en hij heeft een hele week om zich goed voor te bereiden.

De kortste partij van de avond ging tussen Sipke de Hoop en Joe Hania; na 12 zetten verloor Joe zijn Dame en kon toen meteen opgeven en dat is altijd zuur voor welke speler dan ook.

Sjoerd Hoekstra kon tegen Pieter Postma laten zien wie de sterkste speler van NEO is. Zoals wel vaker ging het lange tijd gelijk op en was er voor Pieter geen vuiltje aan de lucht. Op het einde ging hij met zijn paard op avontuur en na afruil had dat paard opeens geen vluchtveld meer en kon hij opgeven.

Het spektakelstuk van de avond en ik raad iedereen aan om deze partij na te spelen ging tussen Auke vd Zee en Willem Kuiper. Met kansen over en weer en het ene na het andere offer kon Auke de partij naar zich toe trekken.

B groep

De topper ging tussen Jan Anne Hogendorp en Michiel Takkebos. Enigszins verrassend werd dit een overwinning voor Jan Anne; na 9 zetten won hij via een loper offer de Dame en hij is zo de trotse koploper met 3,5 uit 4.

Daarachter zijn vijf speler met 3 uit 4 en dat maakt het zeer spannend voor de rest van het toernooi.

Kees van Straten probeerde met zijn fantasie schaak Wesley Bloemsma in de war te brengen, maar Wesley gaf geen krimp en mag volgende week tegen Jan Anne een gooi doen om de koppositie over te nemen.

Ook Hessel Sijbersma is met een goed toernooi bezig en tegen Henk Breimer nam hij geen onnodige risico’s en nam genoegen met een halve punt.

Menno Veenstra presteert voorlopig naar behoren met 3 remises tegen spelers met een hogere rating. Ook tegen Siem van Eijk hield hij zijn hoofd koel en behield zo zijn ongeslagen status.

De andere spelers van Schaakwoude hebben het zwaar: Wim de Vries merkt dat het niveau een stap hoger ligt en ook Rense de Boer speelt te wisselvallig om het spelers echt moeilijk te maken. Met een 50% score mag hij wel tevreden zijn en hij doet nu ook ervaring op met dit speeltempo.

Tenslotte werd het een hele zure avond voor Jacob Moraal; hij overspeelde nestor Pé Kooistra volledig en de overwinning leek een kwestie van tijd. Spijtig voor hem werd hij iets te gretig en verslikte zich in een pion en verloor zijn Dame en kon toen zeer teleurgesteld opgeven.

Wat verder opvalt is dat er zeer weinig toeschouwers zijn tijdens dit toernooi. Kijken naar schaken is ook niet al te boeiend, maar voor de echte liefhebber is dit wel de kans om goede spelers aan het werk te zien. Er zijn nog drie ronden en volgende week zijn er twee avonden waarop gespeeld gaat worden; de woensdag en de vrijdag. Komt allen!

Uitslagen hier en hier