Vijf maanden geleden begon deze cursus in Groningen met 9 deelnemers onder leiding van Pascal Losekoot en assistent Migchiel de Jong.
Er waren twee deelnemers uit Friesland; Wesley Bloemsma uit Leeuwarden en Jos Boers uit Dokkum. Er waren weer 5 cursusdagen, maar in vergelijking met de cursus Schaaktrainer 1 werd er nu veel meer verwacht van de cursisten op het gebied van verslagen maken.

Uiteindelijk moesten er vier ingeleverd worden: begeleiding bij een toernooi, beoordeling eigen les, partij analyse jeugdspelers en een observatie van een les van een ervaren trainer en dat was uiteraard IM Migchiel de Jong. Verder moest elke cursist tijdens de cursus een oefenles geven aan de hele groep en waren er weer twee toetsen; de schaak en didactische toets.

Tenslotte werd er onder het oog van twee examinatoren nog een examenles verwacht aan de hand van de zoekstrategie en zes deelnemers hebben dat gedaan tijdens het NK jeugd in Assen en twee bij de Paardensprong in Groningen. De negende deelnemer kon door tijdgebrek nog geen examen doen.

Spijtig genoeg was de examenles van Wesley niet voldoende en Jos slaagde daar wel voor. Over een half jaar mag Wesley voor zijn herkansing gaan en tot die tijd was het advies om zoveel mogelijk ervaring op te doen in de komende 6 maanden. Jos gaat in september lesgeven op de Regenboog uit Dokkum in stap 3 en gaat proberen om ook de jeugd in Damwoude weer aan te spreken en daar op een school les te gaan geven.

Het was in ieder geval een leerzame cursus en het zou mooi zijn als er meer leden van de FSB een opleiding tot schaaktrainer zouden gaan volgen om de jeugd in Friesland goed op te leiden.

Hier alle geslaagden van de afgelopen cursussen