A groep

Erik Sparenberg en Migchiel de Jong mogen volgende week in een onderling duel uitmaken wie alleenheerser gaat worden en favoriet blijft om Fries kampioen te worden.

Tegen Dolf Wissmann trok Erik aan het langste eind en hij blijft een gevaarlijke speler om er met de titel van door te gaan. Migchiel had tegen Amir Nicolai lange tijd niet echt voordeel door pion verlies op de Damevleugel, maar door even niet op te letten vergat Amir zijn verdediging en ging mat op de achterste rij door de Dame en loper van Migchiel. Hiermee heeft Migchiel eindelijk zijn revanche voor zijn nederlaag in 2008 tijdens het FK.

Op het vinkentouw zit de voorzitter van de FSB Auke vd Heide met 2,5 uit 3 en tegen clubgenoot Maarten Etmans won hij redelijk gemakkelijk.

Man van het toernooi tot nu toe is Pieter Postma. Tegen Sipke de Hoop was het weer een alles of niets wedstrijd en deze keer hield hij zijn hoofd koel in het verre eindspel en kon 1 zet eerder promoveren met zijn pion en hiermee de overwinning binnen slepen en volgende week mag hij tegen clubgenoot van NEO Sjoerd Hoekstra wederom laten zien uit welk schaakhout hij is gesneden.

Verrassing van de avond was de overwinning van Joe Hania op Ronald vd Veen. Joe had in overleg met Ronald zijn telefoon op trilstand staan vanwege standby dienst voor zijn werk, maar gelukkig voor Joe werd hij niet opgeroepen. Na een paar pionnen gesnoept te hebben kon hij in het verre eindspel via schaak de Dames afruilen en zo de felicitaties in ontvangst nemen.

Voorzitter van Schaakwoude Gerben vd Heide zou eerst niet spelen, maar door een afzegging was hij zo sportief om Willem Kuiper niet voor niks te laten komen en het werd een spektakelstuk. Gerben kreeg een pion op de 7e rij en dat bezorgde Willem heel veel kopzorgen. Op het einde had Willem de keuze om het paard of de loper te slaan en hij koos voor het paard en dat bleek door een schaakje van Gerben met de toren niet de juiste beslissing en in hevige tijdnood gaf hij tot overmaat van ramp zijn toren weg en kon toen moe gestreden opgeven.

B groep

Michiel Takkebos kijkt elke week wedstrijd voor wedstrijd hoe het gaat en tot nu toe is dat zeer succesvol. Tegen de voorzitter van Philidor Kees van Straten won hij een kwaliteit en via oprukkende pionnen bereikte 1 pion bijna de overkant en kon Michiel de overwinning binnen slepen. Door een schaakje met de toren had hij eerder de loper van Kees kunnen winnen, maar uiteindelijk was Michiel de verdiende winnaar.

Wesley Bloemsma had na eigen zeggen een voordelige stelling uit zijn handen laten glippen tegen Menno Veenstra en moest genoegen nemen met remise.

Henk Breimer helemaal uit Warns kreeg tegen Henk van Wilgenburg 2 pionnen voorsprong en gaf dat niet meer uit handen. Zijn clubgenoot van Rijs Douwe Tjerkstra had een zware avond tegen jeugdig talent Rense de Boer. Douwe verloor 2 pionnen en uiteindelijk een kwaliteit en gaf toen sportief op.

De Schaakwoudenaren haalden hun gram na vorige week, omdat ze deze avond in topvorm waren. Hessel Sijbersma won vroeg op de avond zijn partij en ook Wim de Vries trok uiteindelijk na goed spel van mevrouw Hiemstra aan het langste eind. Pieter van Kammen kon deze keer met een stuk meer wel de partij naar zich toe trekken en heeft zo lering getrokken uit zijn partij van vorige week.

Rene Wijnstra uit Dokkum speelde ijzersterk tegen Bert Hassing uit Wolvega. Met kansen over en weer sloeg Rene toe met een toren offer en werd die geslagen dan zou er Dame schaak volgen met torenverlies en hierdoor stond hij een stuk voor en gaf dat niet meer uit handen.

Johan Cnossen en Garmen Hageman deden elkaar geen pijn en deelden vreedzaam het punt en staan nu beide op 50%.

Volgende week is de topper tussen Jan Anne Hogendorp uit Drachten en Michiel Takkebos uit Leeuwarden.