Met op papier 45 aanmeldingen begon gisteren het FK met als grote favoriet IM Migchiel de Jong. Hij trof in Joost van Dam een taaie tegenstander en het ging lange tijd gelijk op. In het eindspel was het paard tegen paard met voor beide 4 pionnen en de ervaring van Migchiel gaf hierin de doorslag door een tempo zet met de Koning, waarna de overwinning voor hem een kwestie van tijd was.

FSB voorzitter Auke vd Heide speelde tegen Jan Lootsma en tijdens het 60+ kampioenschap hadden ze remise tegen elkaar gespeeld en ook deze keer kon Auke geen gaatje vinden in de verdediging van Jan en was remise het logische gevolg.

Erik Sparenberg had een zware avond tegen clubgenoot Rein de Boer en pas laat op de avond kon hij in het verre eindspel met een pion meer de overwinning binnen slepen.

Ronald vd Veen probeerde van alles in zijn partij tegen Gerard Baars, maar Gerard gaf geen krimp en kon zo zijn eerste halfje bijschrijven.

Clubkampioen van Schaakwoude Gerke Ros had met oud Fries kampioen Amir Nicolai een tegenstander van formaat en in de beker kon hij met kunst en vliegwerk remise uit het vuur slepen en ook deze keer ging het lange tijd die richting op. Met d5 probeerde Gerke druk te zetten, maar dat bleek niet de juiste keuze en na torenverlies door een vorkje was er voor hem geen houden meer aan.

De partij die als 1e afgelopen was ging tussen Wesley Bloemsma en Johan Cnossen en door een loperoffer op h6 kreeg Wesley zoveel aanvalsdruk op de stelling van Johan, waardoor de stukken na een uur weer terug konden in het doosje.

Jeugdig talent Rense de Boer had in het begin van de partij tegen Garmen Hageman niks in te brengen en het leek een kwestie van tijd dat de winst naar Garmen zou gaan. Na enige aarzeling om de genadeklap uit te delen kreeg Rense tegenspel en ging alles of niks spelen en tot verrassing van velen, kon hij aan het eind van de partij de felicitaties in ontvangst nemen.

Mevrouw Hiemstra maakte het Henk van Wilgenburg knap lastig en het was oppassen geblazen voor Henk om niet kopje onder te gaan. Na afruil van de Dames was de angel uit het spel en ging mevrouw Hiemstra eervol ten onder.

Sipke de Hoop kan de laatste jaren door drukke werkzaamheden te weinig tijd vrij maken om volledig mee te draaien in de interne competitie en had met oud Burgemeester Remco Heite geen makkelijke avond. Na lang manouvreren werd de partij beslist door een fraai Dameoffer van Sipke.

De pechvogel van de avond was Pieter Postma; tegen Dolf Wissmann hield hij lange tijd zijn hoofd koel en kreeg een geweldige aanval met zijn Dame en paard. Om niet mat te gaan had Dolf geen andere keus om zijn Dame te geven voor dat paard, maar Pieter meende een mat in twee te zien en zag daarbij heel jammerlijk de loper van Dolf over het hoofd die op de diagonaal stond en na Dame verlies kon hij toen bijna in shock opgeven.

Met nog 6 ronden te gaan is de kop eraf en de tijd zal leren of het iemand lukt om Migchiel de Jong van de Friese schaaktroon te stoten.