eppieSinds 20 augustus 2008 is Egbert Bergsma de Diplomaconsul van de FSB en hij volgde Alle Sikkema op die bij NEO speelde. In die 8,5 jaar heeft hij vele examens afgenomen; in zijn begin periode 250 per jaar en vorig jaar waren dat er nog 150. Tijdens het 60+ toernooi in Leeuwarden zocht ik hem op en hieronder valt te lezen hoe het gesprek verlopen is.

JB: wie heeft jou voor deze functie gevraagd?
 
EB: een clublid bij Franeker vroeg mij of ik interesse had en ik ben daarna een aantal keren meegegaan met Sikkema en dat beviel mij wel.
 
JB: wat is er leuk aan deze functie?
 
EB: de rode kopjes van de kinderen als ze examen doen en de blijdschap als ze geslaagd zijn.
 
JB: heb je zelf ook les gegeven?
 
EB: ik heb les gegeven op een school in Dronrijp.
 
JB: is er genoeg aandacht voor het jeugdschaak in Friesland?
 
EB: de informatievoorziening naar de clubs toe is nog niet optimaal; op de site van de FSB staat veel, maar dat wordt niet door iedereen gelezen. Op scholen zou je nog meer gebruik kunnen maken van flyers om toernooien te promoten.
 
JB: wat is de oorzaak dat veel kinderen na de basisschool stoppen met schaken?
 
EB: het lesrooster op een basisschool is makkelijker in te passen voor een schaakles in vergelijking met het voortgezet onderwijs. Verder zijn huiswerk en afleiding van de sociale media ook boosdoeners en ouders willen graag dat kinderen veel bewegen door te gaan voetballen of andere sporten te beoefenen.
 
JB: hoe kunnen we dit veranderen?
 
EB: goede schaaktrainers opleiden is een vereiste en meer promotie maken op de scholen. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die schaken ook goede resultaten halen op school.
 
JB: wat vind je van de stappenplan methode?
 
EB: dat is prima en ik gebruikte dat zelf ook.
 
JB: hoeveel talent is er in Friesland?
 
EB: genoeg en de Friese clubs zijn goed bezig met de jeugd
 
JB: heb je nog een leuke anekdote over een examen?
 
EB: Nick Maatman speelde bij WES en vroeg aan mij of hij examen mocht doen in de stappen 1 t/m 5. Weet je dat zeker vroeg ik hem; ja meneer. De stappen 1/3 had hij in 15 minuten klaar en ook voor de stappen 4 en 5 slaagde hij met vlag en wimpel. Inmiddels heeft Nick bijna een Fide rating van 2400 en heeft hij zijn talent goed benut.
 
JB: hoe lang wil je nog doorgaan met deze functie?
 
EB: zolang mijn gezondheid het toelaat en ik het leuk blijf vinden