Klik hier voor de aankondiging   |   Klik hier voor de live partijen   |   Klik hier voor de eindresultaten

Zaterdag 9 mei: slotronde 9 met eindresultaten

Vandaag de laatste ronde, zonder Jelmer Steenstra en Alec Sealy, want beide krijgen een bye. De tegenstander van Jelmer is de laatste 2 rondes ziek afgehaakt, maar het blijft onbekend wat er bij de C-jongens aan de hand is. Beide Friezen krijgen daardoor een gratis punt, maar hadden veel liever een partij gespeeld. Jammer ook voor het publiek dat vandaag in grote getale aanwezig is, met veel Sealy's, Fluiten, Steenstra's én de 5e Koning. Alec eindigt met 2 punten iets lager dan verwacht, gezien alle factoren telt het veel meer dat hij het enorm naar zijn zin heeft gehad, en hij wordt opgevrolijkt door de aanwezigheid van broertje Dylan. Jelmer Steenstra eindigt op 2,5 punten, houdt 2 spelers onder zich en laat gezien zijn rating toch een plusresultaat zien. Jelmer zorgt er in de analyseruimte via schaakles voor dat Ineke Koning eindelijk eens leert schaken. 

Analyseruimte

Bij de A-heren heeft Jouke Bakker (1919) een behoorlijke uitdaging met zwart tegen Alik Tikranian (2148). In de top is het ongemeen spannend met Hing Ting Lai op 6 punten, gevolgd door 6 spelers met 5,5 punten waaronder NOSBO speler Ivo Maris. Bij de AB-meisjes is de strijd al lang beslist, want Anna Maja Kazarian staat op 8 uit 8 en is onbedreigd al kampioen. Sylvia Fluit (1684) kan haar toernooi nog redelijk goed beëindigen als ze wint van Quirine Naber (1616), terwijl Femke Koning (1114) het weer zwaar gaat krijgen tegen B-topper Lydia Dubbeldam (1805). Bij de C-jongens maakt Jonas Hilwerda (1896), de pupil van Migchiel de Jong, nog altijd kans op de 1e plaats als hij wint van Cor Kanters (1735), maar is daarbij wel afhankelijk van de andere uitslagen. Bij de C-meisjes heeft onze adoptie Friezin Gerbrich Kroon (978) kansen op een prima klassering in de top 10 tegen Robin Duson (1023).

Al vrij snel is Sylvia klaar met haar partij. Even leken er problemen te zijn als Quirine de h-lijn openbreekt en met Dame en Toren over die h-lijn binnenkomt. Maar Sylvia vertrekt met haar Koning naar f3 en na het zwarte Dh5+ gaan de dames voor zetherhaling en is er een snelle remise. Sylvia eindigt redelijk met 3x winst, 3x remise en 3x verlies in de middenmoot op 4,5 punten uit 9 partijen. Jouke heeft in de opening bij een nonchalante afruil een pion verloren, maar komt daarna sterk terug. In het middenspel speelt Jouke met Ld6 een sterke voortzetting en als de Lopers eraf gaan, kan Jouke de pion op a6 opeten en komt daarmee weer volkomen te staan. Dat is voor beide heren voldoende om remise overeen te komen en de 2e snelle remise van de dag is een feit. Jouke eindigt daarmee op 3,5 punten uit 9 wedstrijden, prima op zijn niveau. In deze klasse speelt de hele top remise, waardoor Hing Ting Lai kampioen wordt, met NOSBO speler Ivo Maris op de gedeeld 2e plaats.

Gerbrich heeft een mooie kans op winst gemist, maar staat lange tijd nog gewoon gelijk. Tot Robin via een open Torenlijn zomaar de witte stelling binnenkomt en de partij wel heel plotseling kan beslissen. Gerbrich eindigt op 4 punten netjes in de middenmoot, vergelijkbaar met Femke vorig jaar. Bij Jonas valt er nog weinig van te zeggen, volgens Migchiel staat het wel prima, al zijn de jongens maar net uit de opening gekomen als er al veel partijen snel klaar zijn. De partij eindigt in remise als aan beide kanten alleen nog pionnen en een Koning op het bord staan, en beide niet hun ver opgeschoven in winst kunnen verzilveren. Jonas moet in ieder geval een barrage gaan spelen voor de 2e plaats.

Femke heeft haar partij prima geopend, goed naar Migchiel geluisterd en speelt het voorbeeldig. Zelfs tegen een 1800 speelster kan ze de partij prima neerzetten. Dan krijgt Femke niet alleen een pion kado, maar blokkeert daarmee gelijk alle kansen van zwart op de Damevleugel, en ze ziet ook nog Pb7 met alle mogelijke vorkjes tegen de zwarte Torens. Lydia moet wel minder goede zetten doen, en Femke staat prachtig tot ze haar sterke Paard op d6 plaatst. Niet alleen mist ze de betere opties, maar even later blijkt dat het beest geen velden meer heeft als de witte e-pion onder druk eraf gaat en Femke verliest daardoor een vol stuk. Ze schaakt door met kansen op het openen van de g-lijn met 2 Torens in de buurt, maar Lydia kan makkelijk tot een afruil komen en de partij naar zich toetrekken. Femke eindigt met 1,5 punt op de voorlaatste plaats, vrijwel op haar rating niveau, waarbij niet ontkend kan worden dat ze enorm veel geleerd heeft als eerste jaars B-meisje en volgend jaar meer kans maakt op een goede klassering.

Migchiel BedanktVerslaggever Peter Koning

Daarmee eindigt een heel gezellige week in een setting die voor volgende jaren zeker voor herhaling vatbaar is. De aanpak met een gezamenlijk Fries kamp zou volgend jaar zomaar opvolging kunnen krijgen, of zelfs uitbreiding met de Friezen uit het NOSBO kamp. Zeker de begeleiding van Migchiel de Jong kon op veel waardering rekenen en hij wordt uitvoerig bedankt door de jeugd. Het resultaat was wisselend, zonder grote positieve verrassingen, maar wel hebben de spelers aardig op het verwachte niveau gepresteerd en heeft iedereen het enorm naar zijn zin gehad. En de "live" verslaglegging hier op de FSB site kon op de nodige aandacht rekenen, zelfs vanuit de NOSBO werd ernaar verwezen, hopelijk heeft het iedereen veel leesplezier opgeleverd.

Vrijdag 8 mei: ronde 8 zonder adoptie van Migchiel

Een spectaculaire dag gisteren, die ook nog een op smakelijke wijze werd afgerond. Moeder Anita Steenstra is de volgende bezoekster in ons inloophuis en heeft een heerlijke Chinese Tomatensoep, gezoet met appelmoes (!) gemaakt. Over (voor)bereiding gesproken, in het NOSBO kamp wordt wel heel positief aangekeken tegen de wijze waarop het Friese kamp is georganiseerd. Met name de begeleiding van Migchiel wordt zeer gerespecteerd, op Roelofs Schaakblog wordt gerept over het (terug)adopteren van Migchiel door de NOSBO. Spontaan ontstaan er al voorzichtige ideeën om volgend jaar een gezamenlijk FSB-NOSBO kamp in te richten, met als gezamenlijke trainer ús Migchiel.

Sylvia Fluit wintJouke Bakker wacht

Sylvia Fluit (1648) gaat vandaag flitsend van start tegen Sara Martinez (858). De d- en e-pion stormen door het centrum naar voren en jagen alle zwarte stukken van hun plek. De d-pion wordt geofferd, kan elk moment teruggehaald worden, en Sylvia speelt met Dh4 voor een mat dreiging. Femke Koning (1114) neemt het met zwart op tegen Xadya van Bruxvoort (1546) en komt redelijk uit de opening. Wel zou ze eerst haar opening moeten afronden met rokade, voordat ze zetten als Lg4 speelt. Jouke Bakker (1919) moet lang wachten op tegenstander Laurens Schilstra (1967), het levert in ieder geval een tijdvoordeel op. De heren gaan daarna als een speer van start, het lijkt bijna wel snelschaken, en Jouke kan via een aanval op de zwarte Dame op zet 18 al een kwaliteit winnen. Jelmer Steenstra (948) opent best goed, maar onderschat vreselijk de aanval van Esper van Baar (1806) over de h-lijn. Na h6 kan Esper met de Loper op h6 en vervolgens op g7 slaan en de partij is al uit. Alec Sealy (1479) vindt pionnen vandaag niet zo relevant, de eerste pion is voorzien, de 2e pion mag van Alec ook geslagen worden door Vlad Omota (1674) in ruil voor een aanval over de f- en g-lijn op een Koning die niet meer kan rokeren.

Om 12.30 uur kan Sylvia al gaan analyseren. De kleine Sara is geen partij voor de ontketende Sylvia, die met een fraaie combinatie eerst een vol Paard wint, en daarna nog een kwaliteit binnen harkt. Alec is dan met iets heel interessants bezig, zijn witte Dame is via h4 op f7 beland en dreigt daar toch ernstige dingen te doen, zoals Dxg7 gevolgd door gxf6 met Paard winst. Jouke staat een frisse kwaliteit voor en gaat zijn voordeel langzaam uitbouwen. En Femke Koning speelt keurig, heeft toch nog rustig gerokeerd en beschikt over het Loperpaar. 

Nog geen uur later heeft Jouke de volgende truc gedachten, hij slaat in op d5, bezorgt zijn tegenstander een flinke hoofdpijn en dreigt zomaar te gaan winnen. Aan de andere kant heeft Alec in een bijzonder fraaie stelling zich toch bij de neus laten nemen. Met een schaak van de Dame op d5, gevolgd door Tg8+, speelt Alec Lg5 en dat kost niet alleen de Loper, maar ook de Dame tegen 2 Torens. Alec staat van fraai opeens verloren. Bij Femke schiet de partij nog niet echt op, beide meisjes verbruiken veel tijd, en Femke dreigt zichzelf weer op te sluiten. Als er een Paard voor de zwarte Loper wordt geruild op e6, staat het weer iets beter voor Femke. In het NOSBO kamp staat Gerbrich Kroon ondertussen erg goed. Over de opening van Jonas Hilwerda knorde Migchiel niet echt van tevredenheid, maar Jonas komt wel steeds beter te staan. Assenaar heeft Ivo Maris bij de A-heren voor een verrassing gezorgd door Robby Kevlishvili van het bord te meppen.

Alec komt om 14.00 uur de analyse ruimte inlopen, hij heeft (onverdiend?) verloren en er wordt direct driftig geanalyseerd. De opening was dan niet geheel zo bedoeld, maar de aanval van Alec was wel heel stoer en verdiende alle respect. Jammer dat hij niet de juiste voortzetting kon vinden in zijn mooie aanval. Jouke blijft gewonnen staan, maar wint nog altijd niet. Femke wikkelt af naar een eindspel met alleen nog pionnen en een Dame, en zou volledig remise moeten staan met ook nog veel meer tijd op de klok. Echter als Femke besluit de Dames te ruilen, komt ze door tempodwang opeens glad verloren te staan, en geeft de partij alsnog weg. Gerbrich heeft inmiddels remise gespeeld, maar Jonas staat glad verloren, speelt te lang door en gaat nogal hard mat. Tenslotte is het bij Jouke ook gedaan, het is toch tot een afruil van stukken gekomen, waarbij de kwaliteit voorsprong van Jouke beslissend is. De afronding met tempodwang voor zwart is dan wel weer erg fraai van Jouke.

Met mooie overwinningen voor Sylvia en Jouke, een prima remise voor Gerbrich en verlies partijen voor Jelmer, Alec, Jonas en Femke is het een redelijke dag. Maar met name jammer voor Alec en Femke, daar had echt meer ingezeten. Overigens wordt er reikhalzend uitgekeken naar de volgende bezoekers in ons inloophuis, het wordt volle bak vanavond. Niet alleen zal Jaring Visser, de vriend van Sylvia arriveren, maar de terugkeer van Stanley Sealy gaat ook vergezeld van Dylan Sealy, de grootste fan van Mid Fryslân. Dat wordt heel veel patat met snacks vanavond als afsluitend etentje. Morgen komen ook nog eens vader Nico Steenstra met de Mid Fryslân Team 2 coryfeeën Menno Steenstra én Erwin Koning op bezoek, en het gerucht gaat zelfs dat diverse leden van de Fluit Familie onze Sylvia gaan supporten. Het levert sowieso ook voldoende vervoer retour naar Fryslân op.

Donderdag 7 mei: ronde 7 met Spectakel en Houdini

Het tij is gekeerd in het Friese kamp, dat is wel duidelijk. Waar hier en daar het geluk ontbrak, de voorbereiding net niet uitkwam, of een partij in goede stand toch nog werd verloren, vandaag zat het bij enkele spelers duidelijk wel mee, en dat zou eens tijd worden ook! Na de ijsjes van gisteren, veel analyse en voorbereiding, zelfs nog tot en met vanochtend, trad het team op donderdag aan voor ronde 7. De begeleiding landde vandaag met de NOSBO- en aanverwante SBO vrienden in de analyseruimte, waar alle partijen onder luidkeels commentaar gevolgd werden. De spanning zou vandaag hoog oplopen.  

Om 12.00 uur was er al veel gebeurd. Jelmer Steenstra (948) gaf in de opening zomaar een stuk kado aan Adrian Mensing (1791). Hij speelde nog wel even door, maar de partij was al heel vroeg verloren. Jouke Bakker (1919) verspeelde bij een afruil een pion tegen de sterke Midas Ratsma (2182), die juist in de door hem voorbereide variant terechtkwam, waar Midas een zelf gevonden nieuwtje produceerde. Alec Sealy (1479) volgde het advies van Migchiel op en pakte in de opening niet alleen de e-pion van Dimitri ten Have (1142), maar sloeg in het Blackmar-Deemer Gambiet met pionwinst door op f3, iets wat de goedkeuring van Migchiel had gekregen. Jonas Hilwerda (1896) speelde in dezelfde categorie weer voor de 1e plaats, nu tegen Derk Kouwenhoven (1797). Hij bracht een zelf voorbereid Koningsgambiet op het bord, waar uitvoerig met Migchiel naar gekeken was, en kwam prima te staan. Sylvia Fluit (1684) zou een gemakkelijke partij moeten hebben tegen Willeke Knottnerus (1467), maar kwam "slechts" gelijk uit de opening. Een bord lager bracht Femke Koning (1114) met wit een volledig door Migchiel voorbereide trukendoos op het bord tegen Nicolien Boekhoudt (1001), maar volgens het NOSBO- en SBO kamp is Femke echter volledig de weg kwijt. Gerbrich Kroon (978) is inmiddels officieel en volledig geadopteerd door de FSB, na te lezen op Roelofs Schaakblog, maar volgde niet geheel de met vader Roelof voorbereide opening tegen tegen Anna Vervaeck (345).

Een uur later betaalt de voorbereiding met Migchiel zich dubbel en dwars uit. De verwarring in het SBO kamp is compleet, en ook in de speelzaal verzamelt zich een groot aantal spelers rond het bord van ons Femke. Er is daar iets geks aan de hand, want Migchiel heeft van ene meneer Kasimdzhanov een wel heel interessante variant in het Schots geleend, iets wat naadloos aansluit op wat Nicolien meestal speelt. Niet alleen weet Femke precies wat er in welk zijpad gespeeld moet worden, maar ook maakt ze de spectaculaire partij helemaal zelf af. Kijkt u maar eens mee met dit spektakelstukje: speciaal in chessbase gezet.

De aanleiding is 4) Dh4 wat Nicolien vaak speelt, maar nu een verrassende opvolging krijgt: 5) Pc3, Lb4, 6) Le2, Lxc3, 7) bxc3. Het ziet er uit alsof Femke inderdaad de weg kwijt is, maar staat in werkelijkheid erg aanvallend. Als Femke op zet 9 "zomaar" de e-pion geeft en Ld3 speelt, voelt het OSBO kamp zich al wat ongemakkelijk. Op zich lijkt er nog niets aan de hand voor zwart, Nicolien lijkt uitstekend te staan, maar dan volgt het verrassende 12) Pxg7, Kxg7; 13) Lh6+, Kxh6, met maar liefst een dubbel stukoffer !!! Het publiek verzamelt zich bij deze AB-meisjes partij, en zelfs sterke schakers uit de heren categorie komen belangstellend een kijkje nemen, wat is hier aan de hand? Met 2 stukken gegeven, staat wit nu al op +5, Nicolien heeft inmiddels in de gaten dat de zwarte Koning in een matnet gedreven wordt, en is zelfs bereid om haar 2 Paarden terug te geven om overlevingskansen te houden. Maar het helpt niet, op zet 15 volgt Tf5+ en Femke incasseert gedwongen ook de zwarte Dame. En het wordt nog erger, want na 2 subtiele Loperzetjes is de partij al uit. Femke geeft met 23) Dh6 mat, maar wat zwart ook had geprobeerd, binnen enkele zetten was de mat toch wel gevolgd. Wat een partij van Femke, met dank aan Migchiel!

Ondertussen komt Sylvia geen steek verder in haar partij tegen Willeke. De atmosfeer in de speelzaal is warm en duf en zelfs 2 paracetamol helpen niet tegen hoofdpijn. Tot zus Marlissa Fluit komt kijken, want dan klaart het humeur van Sylvia zichtbaar op. Maar zonder enig voordeel staat er dan al een middenspel op het bord, waar geen chocola meer van te maken is, en de dames besluiten tot remise. Bij Jouke heeft het nieuwtje van Midas tot pionwinst geleid, en hij breidt zijn voordeel sterk uit. Hoewel Jouke besluit om de stelling eenvoudiger te maken door veel af te ruilen, opent Midas eerst de c-lijn en verschuift deze naar een open b-lijn gericht op de zwarte Koning. Met La6 en a5, het verdubbelen van de Torens op de b-lijn, en een aanstormende c-pion tegen zich, kiest Jouke voor een dappere tegenaanval. Slaan op f2 lijkt dreigend, misschien kan er iets geks uit komen, maar Midas slaat gewoon op b6 en beslist daarmee de partij. Gerbrich daarentegen staat helemaal prima. Het goed neerzetten van de stelling kost even tijd, maar dan kan ze op a3 een pion winnen. Voordelig afruilen, de pion van c2 meepakken, en afwikkelen naar een gewonnen eindspel met 2 verbonden vrijpionnen in het centrum. We tellen gewoon een Fries punt mee.

Alec Houdini SealyKoploper Jonas Hilwerda

Foto's: Alec "Houdini" Sealy en Koploper Jonas Hilwerda

Dan blijven de jongens in de C-categorie nog over, Jonas strijd voor de 1e plaats, Alec wil erg graag van de onverdiende laatste plaats af. Alec heeft zijn pion voordeel niet weten uit te bouwen, hij speelt wel Pd5, maar niet Pb4 en slaat de andere Loper dan bedoeld door Migchiel. Met Da5 volgt er een onduidelijke zet, aanleiding voor Dimitri om de aanval in te zetten op de Koningsstelling van Alec. Na zet 20) Dh4 ligt Alec volledig in een houdgreep op de grond, hij kan geen arm of been meer bewegen, en in een ooghoek blinkt een traan over de dreiging van weer een verliespartij. De hoofdprijs voor diegene die nog uit de volgende stelling weet te ontsnappen:

Alec in de Houdgreep

Maar met de moed der wanhoop speelt Alec 23) Ph5 en gaat voor een verrassende ontsnapping, na het logische g4 volgt 24) f6, 25) Pxe6, Dd6, 26) gxh5, g5 ! Het is misschien niet allemaal correct, maar verwarrend is het wel en Dimitri besluit tot Pxg5, waarmee de stelling opeens weer bijna in evenwicht is. Een flinke afruil volgt op g5 en in het centrum, waarna een gepend Paard op g5 klappen krijgt. Met Dc5 beslist Alec de partij in zijn voordeel, het gepende Paard staat 2x aangevallen en de witte Toren mag niet meer helpen. Ook Pe6 helpt niet, want Alec laat de Dames van het bord gaan, heeft met Lg5 en Le3 een pracht combinatie in huis, en wint een vol stuk. Alec "Houdini" Sealy ontsnapt uit zijn houdgreep en wikkelt af naar een volledig gewonnen eindspel. Het eerste punt van Alec is binnen en dus is er feest in het Friese kamp.

Het feest breidt zich uit naar het Noorden als ook Jonas zijn partij wint. De pion voorsprong wist Jonas niet direct uit te bouwen tot winst, maar in vliegende tijdnood voor beide spelers wordt het wel heel spannend. Van +16 tot glad remise, van volledig gewonnen tot misschien wel verloren, vreemde keuzes aan beide kanten, en toeschouwers in de analyse ruimte die allen Jonas zowat naar de winst schreeuwen. Migchiel houdt het niet langer uit en rent naar boven om de partij live te bekijken. En Jonas redt het, hij vindt de matvariant die 32 laptops in de analyse ruimte ook zien, wint op spectaculaire wijze zijn partij, en neemt de koppositie in. Ook dit punt wordt tot de onze gerekend, en 4,5 uit 7 kost Migchiel voor de 2e dag op rij een doos Magnums.

IJS

Migchiel, morgen willen we weer IJS !!!

 

Woensdag 6 mei: ronde 6 voorzien van een Mental Coach

Oke, oke, soms zit het mee en soms zit het tegen. Gisteren zat het echt even helemaal tegen, dus vandaag moet het gewoon meezitten. Om tot een positieve verandering te komen, hebben we het advies van Hinke Bakker opgevolgd en zijn gaan uitwaaien. Wandelen door het dorp Zuidland en onderweg rennen, vliegen, draven, gek doen en een hoop fysieke energie loslaten.  De jeugd daarna vroeg op bed en deze morgen letterlijk en figuurlijk met frisse moed er tegen aan. Nog een voordeel is dat we al wandelend ook nieuwe spirituele energie hebben opgedaan. Casper, onze nieuwe Mental Coach, doet daarmee zijn intrede in het Friese kamp. Hij zorgt gelijk voor veel vrolijkheid en hilariteit, maar beter nog, voorziet de jeugd van een verfrissende energieke aanpak in de partijen van vandaag. Dit moet wel punten opleveren. 

Speelzaal

Foto: Femke Koning op de voorgrond, Gerbrich Kroon (blauw shirt) erachter en Casper op de achtergrond boven onze spelers.

Bij de A-heren speelt Jouke Bakker (1919) met zwart tegen Bent Speksnijder, die nog zonder rating en punten is, kansen dus voor Jouke. Bij de B-jongens een NOSBO - FSB confrontatie tussen Tijmen Hofstra (838) en Jelmer Steenstra (948), ook daar liggen kansen. De dames zijn ook kansrijk, Sylvia Fluit (1648) speelt met zwart tegen Xadya van Bruxvoort (1546), Femke Koning (1114) neemt het op tegen Sterre Mestrom (1226), waar ze vorig jaar nog van won. Alec Sealy (1479) maakt met wit ook serieus kans op een punt tegen Bram Albertus (1413), in dezelfde categorie waar ook Jonas Hilwerda (1896) voor de 1e plek knokt tegen Liam Vrolijk (2038). Bij de meisjes C speelt "onze" Gerbrich Kroon (978) tegen Alisha Warnaar (1132).

Onze Mental Coach komt nog iets te vroeg voor Sylvia, die zich nog altijd niet fit voelt. Al na 12 zetten wordt er remise overeengekomen. Jelmer doet het vandaag wel goed, hij komt al in de opening een pion voor. Daarna wil Jelmer wel de lichte stukken afruilen, verdedigt de aanvallen van Tijmen goed, en bouwt een prachtige stelling op met een ver opgeschoven c-pion. Tijmen probeert het nog wel, maar het is duidelijk dat Jelmer wel profijt heeft van de inspiratie van Casper. Jelmer mept elke open deur van Tijmen net zo hard weer dicht. Een matdreiging van Tijmen wordt niet alleen gepareerd, maar de tegenaanval van Jelmer leidt wel tot mat, en Jelmer zijn eerste volle punt.  

Alec komt een mooie pion voor bij een sterke afruil op b5 en lijkt prima te staan. Maar de Loper op b5 staat gepend, en wordt van alle kanten tegelijk aangevallen, terwijl Alec op zijn beurt net zo goed kan verdedigen. Maar net als Casper even bij een ander bord kijkt, gaat het toch mis. De Loper op b5 wordt geslagen, staat wel voldoende verdedigd, maar Lc4 van zwart kan zowel de witte Dame aanvallen, als extra op b5 aanvallen. Het kost Alec een vol stuk, en heel veel afruilen daarna is alleen maar in het voordeel van zwart. Bram krijgt in het centrum zelfs 2 verbonden vrijpionnen en die zijn niet meer te stoppen voor Alec. Ondertussen speelt Jonas Hilwerda in dezelfde klasse voor de 1e plaats. Vanaf het begin kiest Jonas geen goede strategie, en komt in een ongelukkige positie terecht. Liam wikkelt af naar een iets beter eindspel, maar Jonas verdedigt zich goed en weet remise te houden. Jonas blijft zo meedoen in de top van het klassement, al is het nog niet plek 1.

Dan gaat het bij Femke mis. Ze heeft na de opening alweer een prima stelling opgebouwd, Zowel Migchiel als Casper zijn tevreden over de opstelling van haar stukken, en het ziet er gezond uit. Een Paard op c4, een Loper op b4, de stukken van Femke staan prima tot ze besluit haar sterke Loper te ruilen tegen een zwak zwart Paard. Het middenspel staat toch nog volkomen gelijk, maar het initiatief is voor Sterre en die maakt er wel optimaal gebruik van. Sterre forceert een open e-lijn, plaatst er 2 Torens op, trekt de Loper op de zwarte velden erbij, en mept vervolgens de hele pion lijn van Femke eraf. Femke heeft ook nog eens bijzonder weinig tijd over en kan opgeven. Bij de C-meisjes heeft Gerbrich het lastig, ze moet een kwaliteit geven, verliest nog een pion, en staat er niet goed voor. Sterker nog, Alisha krijgt naast haar kwaliteit 3 verbonden vrijpionnen. Maar Gerbrich geeft niet op, speelt voor eigen kansen, en schiet richting de witte Koning met een Dame, Loper en Paard. Alisha had waarschijnlijk niet verwacht dat ook Gerbrich support heeft van onze Mental Coach, en nog onverwachter is dat Gerbrich met veel materiaal achter, de witte Koning uit zijn stelling jaagt en opeens op e2 mat zet! 

Alleen Jouke zit er dan nog, en hij speelt sterk. Terwijl Casper vanaf zijn schouder tevreden meekijkt, bouwt Jouke een stelling op die beter en beter wordt. Hij krijgt gratis een pion, geeft op exact het juiste moment een kwaliteit voor een doos pionnen, en staat volkomen gewonnen. Een zwart Paard komt de witte stelling in galopperen en promoveert zichzelf tot Olifant, wat staat dat beest sterk op c3. Bent besluit een Toren te ruilen tegen die Olifant, maar Jouke houdt 6 pionnen over tegen de 4 van Bent. Jouke maakt optimaal gebruik van de positieve energie van Casper, hij is zelf immers de uitvinder van deze virtuele hologram module van een Mental Coach (!) Er volgt promotie van een pion tot Dame, waar Bent zijn Toren voor moet geven. Jouke krijgt vervolgens het volle punt en een luid applaus van het hele Friese kamp. 

Met 2,5 punten in 5 wedstrijden, en daarbij nog eens 1,5 punt in het bevriende NOSBO kamp, hebben we een goede dag. Voor Migchiel reden het hele kamp op ijs te trakteren. Alleen kan een virtuele Mental Coach geen ijs eten, en dus gaat dat ijsje naar Michiel Takkebos. Die is inmiddels gearriveerd en heel verrassend de levende verpersoonlijking geworden van onze Casper.

Dinsdag 5 mei: ronde 5 bleek geen Bevrijding

Verslagen schrijven is best leuk, en ook al gaat niet altijd alles goed, positief blijven levert vaak het beste resultaat.  Maar sommige dagen rest slechts een gepast zwijgen. Vijf partijen, minstens 3 spelers niet fit, 0 punten, straftraining in stap 2 en 3, en heel vroeg op bed. Oan't moarn ! 

Maandag 4 mei: ronde 4 met hele slechte grappen

De maandag na de vermoeiende zondag ervoor. Zuytland Buiten ontwaakt in een behoorlijke aangepaste samenstelling. Door allerlei (werk) perikelen moesten Stanley Sealy (ochtend) en Johnny Fluit (avond) het Friese kamp verlaten en terugkeren naar Friesland. Heel jammer voor beide heren, die nu een groot deel van het toernooi moeten missen, ook jammer voor 2 deelnemers die nu zonder hun support moeten schaken. En nog vervelender qua vervoer, want we houden slechts 1 auto over. De Koningsbus mag dan groot zijn, maar niet groot genoeg voor 5 schakers én 4 begeleiders. Daarentegen hebben we er tijdelijk wel 2 fietsen bij, want Erwin Koning en studiegenoot Mehdi hebben het Friese kamp als tussenstop gekozen op hun fietstocht door Nederland, Duitsland en België. Het vervoerprobleem wordt opgelost door onze Friese NOSBO vriend Roelof Kroon, die Migchiel en Wytse meeneemt naar het Topsportcentrum.

 

Migchiel analyseert

Het mag de pret niet drukken bij de Friezen, en dat is vooral ook te danken aan Migchiel de Jong. De muziek van zijn laptop schalt door het huisje, de jeugd heeft op zondagavond enthousiast met Migchiel voorbereidt, en elke partij is op positieve wijze geanalyseerd. Terwijl Migchiel nog intensief bezig is met Jouke, speelt de rest een 6-persoons potje Kolonisten van Catan. Nog beter voor de sfeer is dat de jeugd het initiatief van Migchiel heeft overgenomen, ze nu elkaar buitengewoon slechte grappen in de auto vertellen, en we pas om 11.00 uur aan ronde 4 beginnen. Jouke krijgt het zwaar tegen FM Mischa Senders (2311),  Sylvia wordt op bord 2 verrast door een andere speelwijze van Lisanne Waardenburg (1760) dan voorbereid, Femke komt in voorbereid Schots terecht tegen Willeke Knottnerus (1467), Jelmer wil de opening van partij 1 herhalen tegen Wang Yang (1801) en bij Alec is er na de opening nog weinig van te zeggen tegen Quinten Salomons (1508). 

Jouke staat als eerste weer beneden, de tegenstander is te sterk. Mischa zet zijn stukken beter neer, kijkt met de Lopers naar de Koning stelling van Jouke en bezorgt hem een lelijke dubbelpion. Als op zet 20 Td2 door zwart gespeeld wordt, staat Jouke er erg slecht voor met een geblokkeerde Toren op a1, een Loper aangevallen op e1 én een gepende Loper op f1. Wat Jouke ook gaat spelen, er gaat een Loper verloren en Jouke geeft op. Jelmer volgt al vrij snel, maar die partij liep heel anders. Wang Yang blundert een pion weg en Jelmer staat wel erg goed. Toch biedt hij in de loop van de partij remise aan, Wang weigert en wil winnen tegen onze veel lager geklasseerde speler. Dan is de blunder voor Jelmer, een afruil in het centrum maakt de weg vrij voor Lc3 en kwaliteitswinst voor Wang. De partij stort in voor wit, afruil volgt met een eenvoudig gewonnen eindspel als gevolg. Beide heren, Jouke én Jelmer, kunnen een niet zo grappige 0 bijschrijven.

Positief is de partij van Femke. Ook zij start weliswaar met een pion verlies, maar dat is helemaal niet zo erg, want ze krijgt goede velden voor haar lichte stukken. Als Willeke het sterke Paard op f5 slaat, neemt Femke terug met Lxf5 en gaat zelfs voor kansen op mat. Aan beide kanten wordt even gemist dat de witte Toren op g2 volledig buitengesloten is en niet meer mee kan doen. De Td1 van Femke ziet er zelfs helemaal gewonnen uit, er kan gelachen worden in het Friese kamp. Ze kan voor mat gaan of ze kan pionnen winnen, de winst ligt binnen bereik. Maar na c4 van wit, heeft Femke niet alle voordelen in de gaten en speelt met nog altijd een pion minder juist op remise. Dat wordt snel overeengekomen door Willeke, wel een heel mooi resultaat voor Femke tegen een 1467 speelster, maar er had zelfs meer ingezeten.

De teleurstelling in deze ronde volgt hard en onverwacht. Sylvia staat goed tot uitstekend tot eigenlijk wel gewonnen. Ze heeft een pracht stelling opgebouwd, een Paard en Loper van Lisanne staan vast en Sylvia kan via d5 haar stelling perfectioneren. Maar in plaats van d5 wacht Sylvia er te lang mee, speelt andere zetten, en dan Pd6. Opeens kantelt de partij als Lisanne het offer ziet, Txd6, exd6 en de partij opent zich helemaal voor zwart. Allerlei lelijke combinaties worden mogelijk, de pionnenstructuur van Sylvia dondert in elkaar, ze moet de kwaliteit teruggeven en verliest een stuk. Van winst naar verlies in enkele zetten, dat zijn geen grappen meer.

Dan Alec die vandaag als laatste nog speelt. Ook Alec is door onoplettendheid zomaar een pion kwijtgeraakt, maar net als bij Femke is dat helemaal niet beslissend. Alec houdt stug vol, ruilt af naar een ongevaarlijke stelling, en stevent af op remise. Net als we denken dat ook Alec met een remise van de nul afkomt, zien we dat er aan beide kanten een slechte voortzetting wordt gekozen. Alec speelt een verliezende zet, Quinten mist het volledig, ruilt de e-pion in het voordeel af van Alec, waarna Alec zeker remise kan houden. Maar eenmaal niet gezien, is even later ook dan weer niet gezien, en Alec speelt nogmaals Kf7. Nu ziet Quinten de winst wel, na 72) Th8, is het uit, ofwel promoveert Quinten de b-pion naar Dame, dan wel volgt na 73) Txb7, Th7 voor Alec Toren verlies. Van een (bijna) remise toch een verlies, Alec houdt na 73 zetten (!) onverdiend nog altijd de nul, daar moet morgen toch eens een einde aan komen.

Met slechts een half punt, maar wel voorzien van de ouders van Jouke Bakker (en dus nieuw vervoer), keren we terug naar het vakantie park in Simonshaven. Hopelijk valt er morgen meer te lachen, maar een fraai zonnetje, een spelletje Agricola en pannenkoeken brengen de sfeer toch weer op peil. 

Zondag 3 mei: ronde 3 én een bekerfinale

Zondagmiddag 15.00 uur is de start van ronde 3, de tweede partij op één dag en dat zal zwaar worden. Buiten neemt het lawaai van Groningers en Zwollenaren steeds verder toe. De beveiliging aan de deur is streng, alle hooligans worden buitengehouden. Zo ook enige NOSBO ouders voorzien van FC Groningen sjaaltjes, het is dat de jeugd betoogd dat het echt hun ouders zijn, anders hadden ook deze "hooligans" de middag buiten op het plein mogen doorbrengen. Hoofdarbiter Jan van den Ende kan rekenen op enig gelach als hij aangeeft dat hij er iets tegen gaat ondernemen als het voetbal lawaai teveel toe gaat nemen. Hoe hij denkt de Kuip tot rust te manen, blijft in het midden.

NK naast de Kuip

We hopen in ronde 3 toch echt veel punten te pakken, volgens Wytze Wiersma van sc Sneek moet er maar eens een 100% score van 5 punten gehaald worden. Bij meer dan 50% beloofd Migchiel de Jong het hele stel op ijs te gaan trakteren. Jouke Bakker (1919) mag het met zwart gaan proberen tegen Rogier Zoun (1910) een gelijkwaardige tegenstander. Bij de dames speelt Sylvia Fluit (1684) ook met zwart tegen de veel zwakkere Sterre Mestrom (1266), daar won Femke vorig jaar nog van. Femke Koning (1114) zelf heeft wit tegen Feline Waardenburg (1408), vorig jaar speelden de meisjes onderling remise. Gezien het lawaai boven verkiezen onze dames al rap om hun partij verder te spelen beneden in de stillere analyse-ruimte. Jelmer Steenstra (948) maakt gebruik van de tips van Migchiel voor het Slavisch en pakt al snel een pion voorsprong tegen Sipke de Boer (1401). Alec Sealy (1479) tenslotte heeft na 2 partijen met wit nu zwart tegen Daniel Kutchoukov (1446).

 Femke KoningJelmer Steenstra

Jelmer is als eerste klaar, zijn pion voorsprong ging wel vrij snel onnodig weer verloren, maar toch stond Jelmer prima. Met een fraaie aftrekaanval op de witte Dame pakt hij gewoon weer een pion voorsprong, waarna de lichte stukken bijna allemaal van het bord verdwijnen. Het eindspel zou toch gewonnen moeten zijn, maar Jelmer ziet de winst niet en het energiepeil is behoorlijk gezakt. Ondanks een vrije d-pion, met toch wel een wankele pionnenstructuur aan beide kanten, is de stelling onduidelijk. De heren besluiten tot remise, waarschijnlijk terecht, en zeker voor Jelmer een prima resultaat tegen een speler met ruim 400 rating punten meer.

Sylvia wint ! Haar zwarte stukken zijn de witte stelling ingedoken en maken het Sterre erg lastig. Allerlei stukken staan in, Sylvia dreigt verder, gaat zeker een pion winnen, als opeens Sterre een vol stuk kado geeft. Daarna is het makkelijk spelen, Sylvia mist dan nog wel 32x een mat in 1, maar ze heeft een voorkeur voor het halen van een 2e Dame. Hoe dan ook, het is toch wel gewonnen en een 2e punt voor Sylvia is binnen. Met Alec gaat dan het bergafwaarts in de partij. Vanuit een gezonde stelling, komt er stevige een afruil op f5. Als daar de stofwolken zijn opgetrokken, valt er "toevallig" op de andere kant van het bord een kwaliteit te halen voor Daniel. Toch blijft Alec best goed staan met allerlei kansen, zoals een mogelijke mat op c1 en een dreiging van Td5 met pionwinst, maar Alec ziet deze kansen niet. Als wit dan zelf d5 speelt en Torens geruild worden, gaat het hard de verkeerde kant op. Wederzijds worden Dames aangevallen, maar Daniel ziet met een tussen schaak op e8 dat hij een volle Toren kan winnen en de partij is uit. 

Ook bij Femke loopt het fout af. Van een kansrijke stelling met een mooie diagonaal voor de witte Dame keert Feline die diagonaal in haar voordeel. Daarna zet ze zoveel druk op f2 dat Femke al haar stukken moet inzetten voor verdediging van de pion daar. Dat kan niet goed aflopen, want als zoveel stukken naar f2 kijken, kan Feline op andere plekken 2 pionnen winnen. Misschien had Femke nog een kans om haar Paard te ruilen tegen een zwarte pion en naar een theoretische remise toe te werken, maar dan moet je dat wel kennen. Feline speelt het echter keurig uit en Femke moet nog altijd wachten op haar eerste puntje.

Tenslotte Jouke nog, en hij staat de hele partij eigenlijk best goed. Materiaal is wel gelijk, maar Jouke heeft een ver opgeschoven d-pion, gesteund door een Dame en Toren. Ergens moet daar toch gebruik van te maken zijn, en lang lijken er winstkansen. Maar de discussie in de benedenzaal is niet eenduidig. Als de witte a-pion van Rogier zelf gaat wandelen, en Jouke moet oppassen voor rare mat dreigingen op h8, besluit Jouke voor een remise variant te gaan. Na Tb4, kan Rogier die Toren wel nemen, maar zou eeuwig schaak op de f-lijn volgen. De heren besluiten tot remise, en we kunnen naar huis. 

En die bekerfinale? Wie interesseert zich daar nou voor! We gaan lekker chinees halen en ons voorbereiden op nieuwe rondes, nieuwe kansen morgen.  

Zondag 3 mei: ronde 2 met een half lichtpuntje 

Met slechts 1 punt op zak bestaat er vandaag meer hoop in de dubbele speelronde op zondag. Het Zandvlietplein naast de Kuip vult zich langzaam aan voor de aanstaande bekerfinale Zwolle - Groningen met steeds meer noordelingen, het zal nog een onrustige dag worden voor de jeugd op deze zware toernooi dag. Ondertussen trekken de NOSBO en FSB begeleiders naar elkaar toe en komen ook de partijen van Gerbrich Kroon en Jonas Hilwerda zo nu en dan in de analyses voor.

Alec SealyJouke Bakker

De beste kans in ronde 2 ligt bij Jouke Bakker (1919), want hij speelt tegen Joel van der Werf (1500). Joel is de zoon van Mark van der Werf, de welbekende Leeuwarder directeur van de KNSB. Na het punt van gisteren treft Sylvia (1684) een sterkere tegenstanders in Cathelijene Sanders (1862) en mag B-speelster Femke Koning (1114) het met zwart opnemen tegen Monica Reichardt (1518). Beide dames worden na de gedegen voorbereiding met Migchiel zeker niet kansloos geacht. De B-jongens mag Jelmer Steenstra (948) weer opboksen tegen de flink sterkere Sang Nguyen (1716). Alec Sealy (1479) speelt tegen Jorik Klein (1653) bij de C-jongens, waar ook Jonas Hilwerda (1896) een 2e punt probeert te scoren tegen Vlad Omota (1674). Gerbrich Kroon (978) speelt bij de C-meisjes tegen oud-kampioen Giselle Fransen (1076).

Hoewel Jelmer weer best goed uit de opening komt, doet ook vandaag het ratingverschil zicht weer gelden. Zolang de lichte stukken op het bord blijven, lijkt er weinig aan de hand. Maar als Sang een voordelige afruil afdwingt, ontstaat er direct een zeer nadelige positie voor de overblijvende stukken van Jelmer. Zijn Paard staat vast op b8, daardoor kan de Toren niet meer van a8 weg en valt de stelling heel snel in elkaar. Nogmaals afruilen en Jelmer staat een Loper achter en kan opgeven. Een (te) snel verlies, geen goed voorteken. 

Terwijl onze NOSBO vrienden steeds vrolijker kijken, Jonas wint erg duidelijk en Gerbrich staat een pion voor, trekken er donkere wolken samen boven het FSB kamp. Femke staat na de opening best wel goed in het middenspel, maar kan wederom de juiste voortzetting niet vinden. Een Paard komt prima op g6 te staan, maar toch haalt Femke het beest terug en verspeelt diverse tempo's. Na ook onnodig Kh8 te spelen, volgt een Torenoffer op f7 met een vorkje tussen Dame en Koning als gevolg. Met een Dame tegen een Toren en Paard achter is het lastig spelen voor Femke en de witte stukken zijn niet meer te stoppen. Intussen is Sylvia een pion kwijt en staat erg gedrongen. De zwarte Toren komt de witte stelling binnen en dreigt aan alle kanten tegelijk naar de wankele pionstructuur. Wat ook niet meehelpt is dat de dames veel tijd hebben verbruikt en Sylvia onder tijdsdruk de goede verdediging moet zien te vinden. Uiteindelijk is de vlag sneller dan de stelling helemaal verloren is, en we incasseren de 3e nul. 

En nog wordt het niet beter, want ook Jouke en Alec staan er niet best voor. Jouke verliest een pion, wint deze terug, maar komt met een ongelukkige e-lijn te zitten. Het slaan met de zwarte Toren e5 dreigt niet alleen de witte Dame, maar ook nog mat op de achterlijn. En dat terwijl een Paard in stond. Jouke haalt het Paard wel naar e4 en zet het Paard gedwongen in de penning. Met eenvoudig d5 of f5 kan het Paard verloren gaan, maar Joel mist deze kans en Jouke ontsnapt en krijgt zelfs wat tegen kansen. Maar met weer een pion achter heeft Jouke wel een vrije a-pion, maar Joel kan via f1 de hele witte pionnen structuur bedreigen. Onder tijdsdruk wordt aan beide kanten misschien de optimale voortzetting gemist, waarna Jouke kan ontsnappen naar remise. Het halve lichtpuntje op deze ochtend.

Tenslotte Alec Sealy, en die stond vanuit de opening wel prima en een pion voor. Maar als Alec Tf3 speelt, kan Jorik de f-pion van Alec slaan en tegelijk schaak geven. Een vervelende aftrek aanval die ook gelijk een 2e pion verlies niet meer kan tegenhouden. Van een pion voor naar een pion achter, het maakt een wereld van verschil. Zeker als Jorik de Damevleugel opruimt en met de centrum e-pion kan opstomen, gaat onder dekking van Dame + Toren de laatste centrum d-pion van Alec verloren. Met 4 verbonden pionnen tegen 2 pionnen van Alec is het niet meer te houden, Alec vecht voor wat hij waard is, maar moet uiteindelijk toch berusten in verlies. Met slechts een half puntje een tegenvallende 2e ronde, maar het voordeel is dat er dan vanmiddag wel makkelijker tegenstanders op het menu staan. 

Zaterdag 2 mei: ronde 1 met het bekende duo Nick & Sylvia

Na een lange rit naar Rotterdam op vrijdagavond richting Zuytland Buiten, kaapte de jeugd in goed onderling overleg direct 1 van de huisjes. Terwijl de jeugd zich gelijk vermaakte met Harry Potter 4, mochten de "oudjes" vertrekken naar huisje 2. En als je dan denkt dat de jeugd op zaterdagochtend wel laat zou opstaan, schetst het ieders verbazing als om 08.00 uur 's ochtends de deurbel gaat en blijkt dat de jongens en meisjes wel zin hebben in de eerste schaakdag op het NK. Al tijdens het ontbijt blijkt, bij het online verschijnen van het dagprogramma, dat de dag van Sylvia gelijk al niet meer stuk kan. Zij blijkt als enige bij het opgeven van haar favoriete muzieknummers, een hit van Nick & Simon op haar lijst te hebben gezet. En omdat Nick Schilder de opening van het toernooi doet, is Sylvia samen met jeugdkampioen Kimberley Tran uitgenodigd voor een demonstratie partij tegen Nick. De partij wordt gewonnen door Nick, maar de foto is voor Sylvia.

Nick & Sylvia

Dan de partijen van de dag, gebaseerd op de vandaag gepubliceerde nieuwe ratings van 1 mei 2015. Bij de meisjes AB is plotseling een 18e deelnemer aan het speelveld toegevoegd, en het blijkt dat daardoor Femke Koning met wit moet aantreden tegen mede Friezin Sylvia Fluit. Een groot krachtsverschil tussen A-topper Sylvia (1684) en B-speelster Femke (1114). Bij de A-heren moet Jouke Bakker (1919) met zwart spelen tegen de jonge maar zeer sterke Caspar Schoppen (2202). Bij de B-jongens mag Jelmer Steenstra (met de nieuwe rating van 948) het opnemen tegen Arne Pols, die slechts beschikt over een bijna dubbele rating van 1850. Tenslotte is Alec Sealy (1479) bij de C-jongens aan de beurt tegen Derk Kouwenhoven (1797). 

Alec speelt niet een goede Italiaanse opening. Hij krijgt wel een pion, maar zijn tegenstander krijgt vreselijk veel initiatief. Tegen de overweldigende activiteit van de zwarte stukken is het lastig spelen voor Alec. Al vroeg in de middag krijgt hij een mataanval over zich heen. Die eerste aanval is al lastig te stoppen en kost een Loper. Maar Derk laat niet los en een nieuwe aanval volgt. En die kost niet alleen Alec een Toren, maar mat is nu definitief niet te voorkomen en het eerste verlies voor de Friese delegatie een feit. Niet opzienbarend gezien het krachtsverschil, de analyse met Migchiel en de voorbereiding voor morgen moeten ervoor zorgen dat Alec dan een betere kans maakt.

Na ruim 3 uur spelen tegen een overmacht van een kleine 1000 ratingpunten meer, moet Jelmer toch nog capituleren. Jelmer begon de partij sterk, hield veel stukken op het bord, en zijn stelling gesloten. Voor Arne dus lastig om een gaatje te vinden, zolang Jelmer maar weet vol te houden. Lang, heel lang, staat Jelmer zelfs goed met kansen op een verrassing. Maar toch slaagt Arne erin om tot een afruil van stukken en met een actieve Dame de stelling van Jelmer binnen te komen. Pas dan, op zet 30 komt er een echt mindere zet van Jelmer op het bord, f4 valt weliswaar het Paard op e5 aan, maar een schaakje van de zwarte Dame en daarna het Paard dat ook de stelling binnen draaft, luiden het einde van de partij in. Veel pionnen van Jelmer worden simultaan bedreigd, de witte Dame raakt overbelast, en dan eindigt het snel met een onverwacht vorkje tussen Dame en Koning. Toch geweldig gespeeld van Jelmer, als dit zijn niveau deze week aangeeft, gaan we nog leuke resultaten van Jelmer zien.

Het is inmiddels al bijna 18.00 uur, we zijn zo'n 4 uur onderweg als de Friese Dames beneden komen. De opening ging misschien niet helemaal naar de wens van Femke, maar Sylvia zat toch ook niet optimaal geconcentreerd achter het bord. Langzaam maar zeker komt Femke steeds beter te staan, en van het grote ratingverschil is niets te merken. Sterker nog, de analyse van Migchiel geeft zelfs een klein voordeel voor Femke omdat haar stukken betere posities op het bord hebben. Maar zoals wel vaker, als Femke het spel moet maken, weet ze niet precies hoe de voortzetting moet en volgen een aantal echt mindere zetten. Het brengt Sylvia terug in de partij, de cruciale ver opgeschoven a-pion van Femke gaat eraf, en daarna stort het hard in. Sylvia heeft haar heldere momenten terug en speelt het eindspel voorbeeldig. Femke is moe na 4 uur spelen en weet het eindspel niet meer te redden. Het verwachte punt gaat onverwacht toch nog naar Sylvia.

Tenslotte nog Jouke Bakker, de speelzaal is inmiddels bijna verlaten, de jongere spelers zitten zowat allemaal al thuis achter een bord warm eten, maar Jouke zit er nog. Hij speelt al zeker 2 uur tegen een pion achterstand, want ook Jouke is een cruciale a-pion kwijtgeraakt in het middenspel. Langzaam maar zeker duwt Casper de stelling steeds meer in zijn voordeel, stukje bij beetje komt de witte Dame actiever, steeds meer pionnen van Jouke worden bedreigd. Als dan de vrije a-pion van Casper gaat lopen, zit er nog maar 1 ding op voor Jouke. Een dolle Dame kan misschien nog voor gevaar zorgen, mogelijk een eeuwig schaak opleveren. Maar helaas, tegen een speler van 2200 valt ook dat niet te redden en na ruim 4 uur spelen moet ook Jouke zijn verlies accepteren. 

Geen verrassingen dus in punten op deze verrassende en spannende middag. Morgen hopelijk meer punten in het Friese kamp. 

NK ABC in Rotterdam: de voorbeschouwing

Van zaterdag 2 mei tot en met zaterdag 9 mei staat het NK ABC weer op het programma. Na het succes van vorig jaar wil Stichting Pathena in het Rotterdamse Topsportcentrum een poging doen het toernooi nóg beter te organiseren, dus het beloofd weer een mooie week te worden. Vanuit de FSB gaan dit jaar 5 deelnemers, met maar liefst 7 begeleiders, gezamenlijk als Friese Eenheid op pad. Op vakantiepark Zuytland Buiten in Simonshaven zijn 2 vakantiehuisjes afgehuurd. Sneek levert met Jouke Bakker, Sylvia en Johnny Fluit, Alec en Stanley Sealy, en Wytse Wiersma de grootste delegatie. Mid Fryslân komt met Jelmer Steenstra en Femke Koning onder begeleiding van 3 andere leden van het Koningshuis naar Rotterdam. En de FSB heeft via meervoudig Fries Kampioen Migchiel de Jong, gezorgd voor professionele begeleiding voor alle ABC jeugd.

Bij de C-meisjes lijkt het er op dat Robin de Leeuw helaas niet mee kan doen. Daarmee dient Alec Sealy uit IJlst de eer van de C-jeugd alleen hoog te houden. Alec staat in het veld van 34 deelnemers met een rating van 1525 als 23e geplaatst. Maar het veld is met veel 1500 en 1600 spelers erg breed, we weten dat Alec veel en sterke FK en NK ervaring heeft, en dit jaar met Sneek III de nodige ervaring heeft opgedaan in de FSB 1e klasse. Het zou de subjectieve toeschouwer daarom niet verbazen als dit jonge talent ergens in de top 15 gaat landen.

De Friese delegatie bij de B-jeugd bestaat dit jaar geheel uit Mid Friezen, een unicum in de 20 jarige clubhistorie. Trainer Jippe Kamstra heeft de afgelopen 4 weekenden beide talenten van extra voorbereiding voorzien, geen overbodige luxe gezien hun positie op de plaatsingslijsten. Jelmer Steenstra neemt met zijn rating van 835 strak de laatste plek in beslag, maar we weten natuurlijk dat zijn speelsterkte veel hoger ligt. Met een 50% score en een TPR van 1402 in de FSB competitie mag worden verwacht dat Jelmer toch kansen maakt op een top 20 positie.

Grote vraag is of Femke Koning het net zo goed gaat doen als vorig jaar. Toen een verrassende 9e plaats op het NK meisjes C, nu een klasse hoger in de gemengde dames AB categorie. Dat geeft minder kans op verrassingen, als 15e geplaatst in een veld van 17 dames zal een top 10 positie lastig worden. Maar Femke is goed in lange partijen, ze haalde in de FSB een TPR die 300 punten boven haar rating van 1065 ligt, dus we laten ons dit jaar gewoon weer verrassen door deze jongedame.

In hetzelfde speelveld van AB dames speelt ook Sylvia Fluit, de sterke FSB kampioene bij de A dames. En het is niet uitgesloten dat beide Friese dames elkaar in ronde 1 treffen. Sylvia staat echter fors hoger in de lijst en als er dit jaar 1 Friese deelnemer is met kans op een hoge klassering, is het Sylvia wel. Haar KNSB rating van 1647 en een TPR van 1693 in de FSB 1e klasse plaatsen Sylvia ruim in de top 10, maar een FIDE rating van 1850 verwacht haar op plek 3. Als het een beetje meezit, kan ze misschien de nummer 1 van de lijst, de ons goed bekende Anna Maja Kazarian, gaan bedreigen.

Jouke Bakker maakt bij de A-heren het team compleet. Een sterk veld met maar liefst 15 spelers in de range van 2032 tot zelfs 2354. Jouke komt met zijn rating van 1985 nog net in de top 20 terecht en zal moeten knokken voor een hogere plek, want op dit niveau worden geen cadeautjes weggegeven. Maar Jouke was onverslaanbaar op het FK met een 100% score en inmiddels een vaste kracht in de top van Sneek I. Dus we zijn eigenwijs en dichten Jouke een positie toe richting de top 10 met een TPR van ruim boven 2000. Die 2000 grens moet een keer geslecht worden, dus waarom niet dit NK?

Met hulp van Migchiel de Jong beginnen alle 5 deelnemers optimaal voorbereid aan hun partijen. En zolang we maar aan de 1e wet van Jippe voldoen (vooral heel veel plezier hebben dit NK), beloofd het een gezellige boel te worden, waarvan hopelijk weer dagelijks verslag gedaan kan worden.