woensdag 18-februari  werd in de OBS de Fûgelflecht het zevende ” Notaris IJdema  Schaaktoernooi” gehouden. Dit schaakkampioenschap voor leerlingen van het basisonderwijs in de gemeente Franekeradeel was, met een deelname van meer dan 50 leerlingen, opnieuw een groot succes.
Er werd gespeeld in 1 grote groep volgens het zogenaamde Zwitsers systeem.  
Wel vielen er kampioenen te huldigen in 3 leeftijdscategorieën. De A poule (11 en 12 jaar) de B poule 9 en 10 jaar en de C poule van 4 tot en met 8 jaar

Het eerste decennium van de 21ste eeuw leek het erop dat veel dat veel schaakclubs hun contributie kwijt raakten aan overlijdensadvertenties. De laatste jaren valt er een kentering te bespeuren. De huidige wereldtop wordt aangevoerd door mediagenieke twintigers, waaronder onze eigen Nederlands kampioen Anish Giri. De schaakclub Franeker heeft onder de bezielende leiding van trainers Theo Tops en Herman Bergsma inmiddels ook een florerende jeugdafdeling. Een jeugdledenstop werd eventjes overwogen, maar er blijkt nog zo`n kweekvijver met talent in Franekeradeel, dat wordt gekozen om zo nodig nog twee schaaktrainers aan te stellen. 

Ook in het Notaris IJdema toernooi was opvallend, dat spelers uit de categorie 9 en 10 jaar(de B poule) de boventoon voerden. Het indklassement wordt aangevoerd door 3 10 jarigen en een 9 jarige, waaronder twee van de drie broertjes van der Pol. Wel zijn ze alle vier lid van schaakclub Franeker. Jarell van der Pol werd uiteindelijk eerste en zijn broer Samet eindigde op de vierde plaats met evenveel punten als Esben Poelstra. Esben wist in de laatste ronde favoriet Ynse Winter op remise te houden, waardoor Jarell na winst op Remco Mellema ongedeeld eerste werd. Hiermee is het succes van de van der Poldynastie nog niet afgelopen. In de categorie 4 tot en met 8 won het derde broertje, de vijfjarige Dumar van der Pol, de eerste prijs in poule C. In de eindrangschikking werd Dumar gedeeld tiende. Na Hongarije met de 3 Polgarzusjes kent Franekeradeel nu de 3 van  der Pol broertjes.

 

 Uitslagen A ( tot 13 jaar)   
1. Timo Haitsma        5.5  Fugelflecht
2. Luke Glas                5     Opslach
3. Erik Alterman        5      Flambou  

Uitslagen B (tot 11 jaar) 
1. Jarell van der Pol 6.5      Kleyenburg  
2. Ynse Winter 6         Toermalijn
3 Esben Poelstra        5.5      Kleyenburg

 Uitslagen C (tot 9 jaar) 
1. Dumar van der Pol  4.5    Kleyenburg
2. Wout Dijkstra           4       Flambou
3. Bauke Groot             4        Achlum