Het dit seizoen  21ste Fries schaakkampioenschap voor de jeugd te Sneek werd gewonnen door topfavoriet Jouke Bakker van de schaakclub Sneek. In de oudste jeugdklasse maakte Jouke ook op de slotdag geen fouten. Hij pakte de titel met een honderd procent score! Clubgenote Sylvia Fluit deed het niet veel minder want ze werd derde met 5 uit 7, evenveel matchpunten als eerstejaars A Jelmer Kootstra Sv Gorredijk die als tweede eindigde.
Jelmer Steenstra Sv Mid Fryslan werd verrassend kampioen in de B-categorie. Hij kwam de 'Snekers' Abe Algra en Jan Bosma een half punt voor.  Na afloop werd gesproken over een titel met een nasmaakje gelet op het typerend weinig aantal weerstandspunten van Jelmer. Als je in het begin van een toernooi weinig scoort en tegen het eind juist wel weet te winnen dan heb je weinig
weerstandspunten verzameld en ben via de lager geklasseerde deelnemers aan de punten gekomen. Inherent aan het ' Zwitsers'  Enigszins vergelijkbaar is het nationaal kampioenschap van Hieke Huistra (Philidor) in 1995. Ze startte met 0 uit 3. Daarna won ze 6 partijen op rij. Met 3,5 uit 7 was Femke Koning uit Nes het hoogst eindigende meisje bij de B's en daarmee meisjeskampioen.

Eindstand AB


Sake Algra winnaar in de D categorie 

De D-groep werd een prooi voor Sake Algra van Sc Sneek. Hij onttroonde clubgenote Dylan Sealy die tweede werd. Marrit Adema ook Sc Sneek eindigde op de derde plaats en was daarmee tevens meisjeskampioen.
Eindstand DAlec nipte winnaar in de C categorie
De categorie C speelde een enkelvoudige competitie. Het ging tussen Alec Sealy Sc Sneek, Harm Jan Kootstra Sv Gorredijk en Sjouke Dijkstra eveneens Sv Gorredijk.  In de onderlinge duels werd het kampioenschap beslist in het voordeel van Alec. Hij had verloren van Sjouke die op zijn beurt verloor van Harm Jan. Sjouke morste nog een halfje weg tegen Ruurd de Jong en daarmee ook SB-punten van Sjouke. Alec dus zonder barrage te hoeven spelen kampioen C. Clubgenote Robin de Leeuw werd met 5 punten 5e en tevens meisjeskampioen.  Eindstand C 

Hier alvast wat sfeer foto's

De E categorie
Sneek. De nog jonge Melle Dijkstra (foto rechts) uit Beetsterzwaag pakte zaterdagmiddag 21-februari de titel bij de E-tjes op het Bogerman Schaakfestijn, het persoonlijk jeugdkampioenschap van de FSB.

Melle startte knap met 6 uit 6 en kwam in de laatste ronde  remise overeen met Marthijn Kooistra die met dat resultaat 3e werd. Op de 2e plek eindigde de pas schakende Nemo Ding uit Sneek. Nemo verloor het spannende potje tegen Melle. De overige partijen won hij met overmacht. Meisjeskampioen werd de pas 7 jarige Silke van Ruiten. Ze eindigde weliswaar zonder winstpartijen op de laatste plek maar ze had zeker enkele puntjes kunnen scoren als ze niet in de eindfase van haar potjes stukken weg had gegeven.
Hoewel een en ander prima en vlot verliep baarde het weinige aantal deelnemers de toernooiorganisatie wel zorgen. Het totaal aantal deelnemers was niet eerder zo laag.
De AB- groep speelde de eerste ronde. De kanshebbers maakten geen fouten en wonnen hun partij. Voor maandag en dinsdag staan er voor deze leeftijdsgroep per dag 3 partijen op het programma. De cat. C en D beginnen maandag aan het kampioenschap. Eindstand E

klik hier voor de foto's van Wytze

 

 

 


 

deelname

BOGERMAN  SCHAAKFESTIJN  2014-2015

Het persoonlijke jeugdkampioenschap van de FSB

Organisatie :  Sc Sneek
Lokatie.      : Bogerman SG, Hemdijk 2 te Sneek
Speeldata   : zat. 21 febr., ma en di 23 en 24 febr.
Aanvang.   : zat. 13.00 u. en op ma en di  09.00 u.
Inleg          : 5 euro
Leeftijdsgroepen: Cat A geb. in '95 of later, cat. B geb. in '99 of later,
                             Cat C geb. in '01 of later, cat. D geb. in '03 of later
                             Cat E geb. in 2005 of later.
Prijzen       : wisselbekers voor de kampioenen, trofeeën en voor
                     alle deelnemers een vaantje of ander aandenken.
Speelsysteem: Zwitsers of enkelvoudige competitie
 jphania@hotmail.com


Cat. E speelt alleen op zaterdagmiddag, aanvang 13.00 uur
Cat. C en D schaken op maandag en dinsdag, aanvang. 09.00 uur
Cat. A en B beginnen op zaterdagmiddag, aanvang 13.00 uur en vervolgen hun strijd op
maandag en dinsdag, aanvang 09.00 uur.