Afgelopen zaterdag werd er in het Skûlplak in Damwâld weer volop geschaakt tijdens het 32e “Jan van der Veen” toernooi. De concurrentie  in de hoofdklasse was dit jaar sterker dan ooit. Ook omdat een aantal  sterke schakers uit St. Annaparochie naar Damwâld waren afgereisd met  de bedoeling veel prijzen mee terug te nemen naar het Bildt.

Zo bleek Johnny Fluit uiteindelijk de sterkste in hoofdklasse C. In de halve finale stuitte hij op plaatsgenoot Ronald van der Veen. Van der Veen wist in zijn groep alles te winnen. De halve finales bleken een stuk lastiger. Liefst drie duels werden uitgevochten alvorens van der Veen zich mocht plaatsen voor de finale.

In hoofdklasse A maakte Henk Broersma uit Hurdegaryp indruk door alle wedstrijden snel te winnen en daarmee eveneens de op papier verreweg sterkste speler Sikko Ros uit “St. Anne” te verslaan. In de finale trof Broersma van der Veen. Van der Veen was in deze wedstrijd weer soeverein en wist zo net als in 2006 en 2011 het toernooi op zijn naam  te schrijven. 

Waar vader Fluit in de halve finales strandde, wist dochter Sylvia wel door te stoten naar de finale in de eerste klasse. Recorddeelnemer Jan Meijer uit Hurdegaryp bood taai verzet maar ging na drie duels uiteindelijk door de knieën. Een spannende finale tegen Auke van der Zee uit Feanwâlden volgde die door Sylvia Fluit gewonnen werd. Zo ging ook de tweede wisselbeker richting St. Annaparochie. 

In de tweede klasse ging de strijd op het laatst tussen Peter Smit uit Wierum en Petrus Kooistra uit Dokkum. Kooistra won het snelschaken van Smit en zo werd de heer Kooistra op 86-jarige leeftijd de alleroudste klassenwinnaar uit de 32-jarige geschiedenis van het seniorentoernooi in Schaakwoude. (verslag Bauke Vroom)


 
Overige uitslagen en winnaars:

Hoofdklasse A. 1. Henk Broersma 3 pt. 2. Sikko Ros 1,5 pt.

Hoofdklasse B. 1. Ronald van der Veen 3 pt. 2. Bart Lemstra, Buitenpost 2 pt.

Hoofdklasse C. 1. Johnny Fluit 2 pt. 2. Jan Sybren Zagema, Utrecht 1,5 pt.

1e Klasse A. 1. Sylvia Fluit 2,5 pt. 2. Jan Meijer 2,5 pt.

1e Klasse B. 1. Gosse Wiersma, Dokkum 2,5 pt. 2. Michelle Wijers,  Broeksterwâld 1,5 pt.

1e Klasse C. 1. Auke van der Zee 3 pt. 2. Wesley Bloemsma, Leeuwarden 1,5 pt.

2e Klasse A. 1. Peter Smit 2,5 pt. 2. Patrick Keizer, Bornwird 2 pt.

2e Klasse B. 1. Petrus Kooistra 3 pt. 2. Jacoba Hiemstra, Damwâld 2 pt.