18 en 19 april waren de Nederlandse kampioenschappen E voor de jeugd in Rijswijk

Namens de FSB deden Sake Algra en Dylan Sealy mee, ze eindigden in de middenmoot. bij de meisjes geen FSB deelname. Toch hadden wij in het verleden wel degelijk Nederlandse kampioene's, en ik denk met weemoed aan Renske Hania (dochter van Joe) en Anna Maja die vorig jaar (helaas) naar Den Haag verhuisde. Haar vader heeft inmiddels weer werk, dus er is toch meer kans in het westen

Standen en uitslagen Algemeen
Standen en uitslagen Meisjes


Van Migchiel de Jong ontving ik een week na afloop nog een verslag van dit NK. Hij was mee gegaan als begeleider en had nog een poosje gewacht op verdwenen partijen van Sake en Dylan. Klik hier voor de partijen die wel beschikbaar waren met commrntaar van Migchiel

NK E Waalwijk
In het weekend van 18 en 19 april was het NK E te Waalwijk. Voor Friesland kwamen de negenjarige Sake Algra en de tienjarige Dylan Sealy uit onder begeleiding van Migchiel de Jong. Dit jaar was er jammer genoeg geen meisje van de partij. Sake is de laatste tijd goed bezig. Hij heeft de drie Friese jeugd grandprix toernooien waaraan hij meedeed allemaal gewonnen en heeft dit seizoen bij de volwassenencompetitie in de eerste klasse FSB voor Sneek 3 een score gehaald van 6 uit 7! Dat is in mijn ogen een zeer bijzondere prestatie. Dylan doet de laatste tijd ook van zich spreken. Zo eindigde hij zelfs voor Sake op het FK D te Sneek!
De speellocatie was Hotel Waalwijk, waar Sake en Dylan, de moeder van Sake en de vader van Dylan en ondergetekende ook logeerden. Het toernooi ging over negen rondes, met op vrijdag 5 partijen en op zaterdag 4 partijen.
De als vierde geplaatste Sake Algra begon goed met twee overwinningen. In de tweede partij tegen Kylian Bijvank gebruikte Sake erg veel tijd. Lange tijd stond hij veel tijd achter, maar gelukkig bleef hij goed spelen en uiteindelijk kon hij zijn tegenstander net op tijd mat zetten. ( partij ) Dylan begon met een overwinning. Daarna verloor hij in de tweede ronde van de hoger gerate Khoi Pham nadat hij een stuk liet insluiten.
In de derde ronde ging het mis met Sake. Sake dacht weer lang na, terwijl zijn tegenstander Arthur Maters juist veel te snel speelde. In het vroege middenspel kon Sake zo goed als winnen, maar speelde een mindere zet. Daarna in het verre eindspel kon Sake afwikkelen naar een eindspel van paard en loper voor Sake tegen een kale koning voor Arthur, maar door grote tijdnood deed hij dit niet en verloor zelfs nog. ( partij ) Blijkbaar knakte er toen iets bij Sake, want hij verloor vervolgens de laatste 2 partijen van de eerste speeldag.
Dylan speelde in de derde ronde remise en liet vervolgens in de vierde ronde zijn klasse zien. Zijn tegenstander Job Verheul kwam er gewoon niet aan te pas ( partij ). In de vijfde ronde deed Dylan het nog eens dunnetjes over door weer overtuigend te winnen. Met een mooi schijnoffer won hij een stuk tegen Luuk van Steenhoven. Daarna speelde hij het niet perfect uit, maar won wel! ( partij )
De tussentijdse balans na 1 dag: Sake 2 uit 5, Dylan 3½ uit 5. Na een gezellige avond bij de plaatselijke Chinees, konden Sake en Dylan met frisse moed aan de tweede speeldag beginnen.
Dylan speelde in de zesde ronde aan het derde bord tegen Lucas Nguyen. Dylan leverde een pion in, maar had actief tegenspel. Op een moment kon Dylan winnend voordeel bereiken, maar in plaats van toe te slaan verhinderde hij onnodig een dreiging van de tegenstander. Dylan had de winnende zet ook nog gezien, maar verzette toch zijn aangevallen paard... Jammer! ( partij )
Daarna verloor Dylan 2 partijen op rij. Over de zevende partij zei Dylan: Dieper zinken dan deze partij kan ik niet! Een opmerkelijk inzicht voor een tienjarige. Dylan sloot de tweede dag af met een remise en kwam daardoor uit op 4 uit 9. Hij had meer verdiend, maar dit keer kwam er geen gebruikelijke eindsprint.
Sake speelde de tweede dag beter maar kon toch geen potten meer breken. Na een makkelijke overwinning in de zesde ronde tegen Jasper Luijendijk ( partij ) speelde hij nog 3 remises. Wel 3 opmerkelijke remises, want in 2 van de 3 had hij net niet genoeg tijd over om een kale koning mat te zetten. Dat hadden dus 2 overwinningen kunnen zijn. Sake eindigde op 4½ uit 9. Sake presteerde het nog wel om na het toernooi een simultaan-snelschaakpartij van eregast Anish Giri te winnen!
Het is weer een leerzame ervaring geweest voor Sake en Dylan en ik ben alweer benieuwd naar hun volgende optreden: bij het NK D te Rijswijk. Het toernooi werd overigens gewonnen door Daniel Kutchoukov bij de jongens en de zesjarige(! ) Machteld van Foreest bij de meisjes.
Migchiel de Jong