De 51e editie van het Schaakfestival Groningen zal van 21 t/m 30 december a.s. een recordaantal grootmeesters en vele honderden andere schakers uit binnen- en buitenland naar Noord-Nederland trekken. De organisatie is bijzonder vereerd met de komst van voormalig wereldkampioen Anatoly Karpov en 'Best of the West' Jan Timman, die een tweekamp over vier partijen zullen spelen in het kader van het Nederland-Ruslandjaar 2013. Deze unieke gebeurtenis, in belangrijke mate mogelijk gemaakt door de Stichting Noord-Nederland–Rusland, vindt plaats van 26 t/m 29 december op een voor de Groningen representatieve locatie: het Groninger Museum. De partijen en de commentaarsessies van onder meer Hans Böhm zullen live te volgen zijn op schermen in de speellocatie van het Schaakfestival zelf: het Sportcentrum van Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool op het Zernikecomplex.

Naast de bijna twintig grootmeesters die hun deelname al hebben toegezegd, worden ook weer vele jonge talenten in Groningen verwacht. De 24-jarige Israeliër Maxim Rodshtein is met zijn rating van 2664 een favoriet voor de eindzege. Hij was dit jaar al winnaar van vier grote internationale toernooien, waaronder onlangs nog het Univétoernooi in Hoogeveen. Rodshtein zal het vuur aan de schenen worden gelegd door onder meer de Rus Evgeny Romanov (2654); de Nederlandse eer zal worden verdedigd door met name voormalig Nederlands kampioen Erwin L’Ami (2645), die dit jaar het Zeeland Open won. Ook de drie winnaars van het Schaakfestival Groningen 2012 zijn weer van de partij: de Armeniër Zaven Andriasian (2621), de Oekraïner Alexander Kovchan (2562) en local favorite Sipke Ernst (2573).

De Open A-groep kent aldus een van de sterkste bezettingen ooit in de rijke 51-jarige geschiedenis van het Schaakfestival Groningen, en daardoor zal het ook weer voor vele jonge talenten mogelijk zijn een (groot)meesterresultaat te behalen.
 
Een ander prominent onderdeel van het Schaakfestival is de University of Groningen Chess Challenge. Voor deze tweekamp over eveneens vier partijen, die van 27-30 december plaatsvindt in het Sportcentrum, zijn dit jaar twee Friese topschakers gecontracteerd: voormalig Europees kampioen Jan Werle (GM 2510) en Nederlands Jeugdkampioen t/m 20 jaar Nick Maatman (2227).

 
De match Karpov-Timman zal worden omlijst door een aantal nevenactiviteiten, waaronder een review door de spelers van de historische WK-match van 1993 (op 28 december in Hampshire Plaza), een aantal workshops voor o.a. de weer op de schaakboot gehuisveste nationale jeugdtop en diverse simultaanseances - aan een waarvan de Fraeylemaborg in Slochteren gastvrijheid verleent. Op 19 december zal het Schaakfestival worden geopend met een avondvullend programma in het GasTerra-gebouw (toegankelijk op uitnodiging).
 
Naast al dit fraais zijn er natuurlijk ook weer de Open groepen B en C (9-rondig), het 5-rondige Groningen Compact (van 26 t/m 30 december), het Grand Prix-jeugdtoernooi, het Noord-Nederlands basisscholenkampioenschap Raindropchess en de traditionele Oliebollen op 30 december.
 
Schaken tijdens de donkere maar sfeervolle decemberdagen: er gaat niets boven Groningen, en zeker dit jaar niet!
 
Voor alle overige informatie en inschrijving: http://www.schaakstadgroningen.nl
Contactpersoon: Jan Colly, jancolly@gmail.com (06-54251546)
 
Mvg, Fons van Hamond