klik hier voor de website van dit evenement

 

Maar liefst 180 basisschoolleerlingen strijden zaterdag 26 november in Oosterwolde om het kampioenschap van de Stellingwerven. In totaal 36 teams nemen het in het Stellingwerf College in Oosterwolde tegen elkaar op.

Dankzij het Remco Heite Shoolschaaktoernooi (RHS) wordt op meer dan de helft van de basisscholen in Oost- en Weststellingwerf door vele honderden kinderen geschaakt. “De beste schakers van de scholen verschijnen zaterdag aan de start” aldus Ed Eggink. Eggink is schoolschaakcoördinator van het RHS.

Eerder dit jaar maakten tien scholen in Weststellingwerf gebruik van de kennismaking-schaaklessen die door professionele schaakdocenten werden gegeven.

Vorig jaar werd op vijftien scholen in Ooststellingwerf les gegeven. “Dit hebben we kunnen doen dankzij de gemeenten, de provincie en sponsoring van het bedrijfsleven in de gemeenten”, aldus Eggink. Naar zijn weten is de ‘schaakdichtheid’ op basisscholen in Nederland nergens zo groot als in de Stellingwerven.

 

Het Stellingwerfs schoolschaaktoernooi is het zesde dat wordt gehouden. Volgend jaar november wordt in Wolvega het tweejaarlijkse ‘grote’ RHS-toernooi gespeeld met naast het schoolschaken een Invitatie toernooi en een Open toernooi.