Na het behalen van de Meestertitel in 2010 is de rating van Migchiel onder de 2400 gezakt en de komende tijd wil hij er alles aan doen om zijn ELO weer te laten stijgen. Hieronder een verslag van zijn ambitie en verrichtingen in het schaken.

 

JB: heb je je goed kunnen voorbereiden op de Haije Kramer vierkamp?

MdJ; jawel, omdat mijn baas bij parkeergarages Leeuwarden heel flexibel is. Per oktober van dit jaar heb ik een jaarcontract van 22 uren per week en ik werk 3 dagen, waardoor er nog genoeg tijd over blijft voor het schaken. Via TWIC ( the week in chess ) download ik wekelijks partijen van Grootmeesters en op het internet en in boeken bekijk ik diverse onderwerpen.

JB: ben je in staat om Grootmeester te worden?

MdJ: dat hangt van een paar factoren af. Ten eerste: uitnodigingen krijgen voor gesloten toernooien. Een norm halen met een open toernooi in de zomer is lastiger door het aantal GM en IM deelnemers.

Ten tweede: mijn spel moet nog beter, vooral gevaarherkenning en ook mijn tijdsverdeling. In de Haije Kramer vierkamp kon ik enerzijds het niveau van de Grootmeesters aan, de overwinning op Sipke Ernst is daar een voorbeeld van, anderzijds doorgrond ik een stelling nog niet genoeg. Door iets meer tijd te nemen voor een zet en niet een zet doen omdat je denkt dat hij wel goed is, maar nog verder vooruit te denken over de gevolgen van een zet, kan ik nog betere resultaten halen.

Ten derde: mijn rating zal uiteraard moeten stijgen. Voor een norm heb je een TPR nodig van 2550 en voor de titel een ELO van 2500. Mijn K-factor is nu 10 en daardoor krijg je minder punten met een overwinning. Ik zal hiervoor nog wel een paar jaar nodig hebben.

JB: hoeveel talent is er in Friesland?

MdJ: voortdurend. Nick Bijlsma, Anna-Maja Kazarian, Selwin Keuning, Jouke Bakker en Rowan van Dijk. In de regio Beesterzwaag en Gorredijk is veel jong talent; de Paedwizer is niet voor niets hoog geëindigd tijdens het NK voor basisscholen.

JB: heb je zelf ook voorbeelden?

MdJ: mijn grote voorbeeld uit het verleden is Bobby Fischer; hij had een heldere positionele stijl die ik ook probeer te hanteren. Tegenwoordig kan ik erg genieten van het spel van Magnus Carlsen. Alexei Shirov heeft een hele scherpe stijl en gaat altijd voor de overwinning. Verder denk ik dat Anish Giri mondiaal ver kan komen.

JB: welke toernooien ga je binnenkort spelen?

MdJ: in de kerstvakantie doe ik mee in Groningen aan het schaakfestival. Volgend jaar probeer ik in het buitenland een toernooi te spelen, maar op dit moment heb ik nog geen verdere plannen.

JB: hoe lang blijf je nog trainingen geven?

MdJ: voorlopig vind ik het nog steeds leuk en de voorbereiding voor een training komt mijn eigen spel ook ten goede.

JB: tot slot; heb je ook vrienden in het schaakcircuit?

MdJ: vroeger woonde ik in Groningen in 1 huis met Eelke Wiersma en Yge Visser kwam in die tijd ook regelmatig langs. Tegenwoordig kom ik geregeld andere spelers tegen tijdens een toernooi, maar iedereen heeft  zijn eigen bezigheden en volgt vaak zijn eigen weg.