Update: klik hier voor de voorlopige aanmeldingen

Inleiding

We hebben te maken met een teruglopende deelname aan de FSB competitie.
Om de terugloop op te vangen zijn er in de SGS, NBSB en SBO viertallen competities gestart, die volledig los staan van de reguliere competitie.
De viertallen competities zijn gestart met het idee, dat het gemakkelijker is om 4 spelers te vinden die willen schaken dan 8 spelers.

Bij de bonden waarin de viertallen competitie is ingevoerd is deze na een aantal seizoenen al even populair als de gewone competitie.

Doelstellingen

  • Spelers zoveel mogelijk de mogelijkheid geven om te spelen tegen spelers van ongeveer dezelfde sterkte.
  • Alle spelers in het FSB gebied (ook de KNSB spelers) te betrekken bij de competitie.

Deelname

Deelname staat open voor alle verenigingen die lid zijn van de FSB. Als spelers mogen alle leden worden opgesteld die lid zijn van die vereniging en van de FSB. Ook de spelers die uitkomen in de regulaire FSB competitie, een competitie van een andere regionale bond of de KNSB competitie (hiervoor is nog wel toestemming van de KNSB nodig) mogen deelnemen aan de viertallen competitie. Per vereniging mogen meerdere teams deelnemen. De teams dienen te worden ingeschreven naar speelsterkte (team 1 is gemiddeld in KNSB rating sterker dan team 2 etc.). Over invalbeurten in een hoger team wordt niet moeilijk gedaan. Je mag per speelronde maar voor 1 team van jouw vereniging uitkomen. Een opgegeven speler moet minimaal twee keer voor zijn team of een hoger team van zijn vereniging uitkomen.
Verdere reglementen moeten worden uitgewerkt voor de najaarsvergadering. Dit is ook afhankelijk van het aantal teams.

Hoe

7  ronden Zwitsers volgens de puntentelling: bordpunten = matchpunten. Elk half bordpunt telt dus, waardoor ook elke speler belangrijk is en er minder tactische opstellingen zullen zijn. Hierdoor wordt het voor de sterkere verenigingen ook interessant, omdat met een 4-0 in de 1e ronde er al voor gezorgd kan worden dat er verder tegen andere sterke tegenstanders gespeeld moet worden. In plaats van drie mogelijke uitslagen (winst, gelijk en verlies) zijn er nu 9 mogelijke uitslagen, waardoor er veel sneller verschillen worden gemaakt tussen de teams. Hierdoor wordt er eerder tegen teams van ongeveer gelijke sterkte gespeeld.
De weeknummers waarin gespeeld gaat worden, worden voor de najaarsvergadering bekend gemaakt. Je weet ongeveer 3 weken van te voren op welke dag er in de afgesproken week gespeeld wordt. Bij de viertallen competitie moet dit niet zo'n probleem zijn, omdat er maar 4 spelers benodigd zijn.

Speeltempo

40 zetten in 90 minuten + 15 seconden per zet per speler vanaf het begin van de partij. Vier digitale klokken (+ reserve) per club moet toch kunnen. Anders kan aan de bezoekende club gevraagd worden om een paar klokken mee te nemen.

KNSB rating

De uitslagen zullen worden doorgegeven aan de KNSB rating commissaris.

Start

Oktober 2012. De speelronden zullen dusdanig worden ingepland dat er geen conflicten met de reguliere competitie en de beker ontstaan.

Aanmelding

Verenigingen die belangstelling hebben voor de viertallen competitie kunnen zich aanmelden bij klaas.abma@xs4all.nl