Al jaren speelt het 1e team van Schaakwoude in de 3e klasse van de KNSB met spelers die ook in Damwoude wonen of hebben gewoond. Ook hebben ze in de jeugd gespeeld en zijn ze later bij de senioren bijna allemaal kampioen geworden. Het is dus geen vreemdelingenlegioen, maar een echte vriendengroep.

Handhaving was elk seizoen het doel en hoger eindigen was mooi meegenomen en vorig jaar haalden ze 10 punten en werden ze 5e in de eindstand. Dit seizoen wonnen ze de 1e wedstrijd van Sneek, maar verloren toen 2x achter elkaar en leek het een zwaar seizoen te gaan worden.

Een nipte overwinning in ronde 4 zorgde voor een 50% score en met winst in ronde 5 konden ze met een gerust hart de winterstop ingaan. Zoals wel vaker ging daarna het balletje rollen en werden er overwinningen behaald met grote uitslagen en gingen ze bovenin meedraaien.

In de laatste ronde werd er thuis gespeeld tegen HSP/Veendam en speelden de nummers 2 Hardenberg en 3 Deventer tegen elkaar en Schaakwoude 1 had 1 bordpunt meer dan Hardenberg en hetzelfde aantal wedstrijdpunten. Met een 5 - 3 overwinning deed Schaakwoude 1 wat er van ze verwacht werd en was het wachten op de andere uitslag. Toen bleek dat de nummer 3 had gewonnen van de nummer 2 kon het feest losbarsten in de huidige speelzaal de Nije Warf in Wouterswoude.

Als kers op de taart kon Schaakwoude 2 met een gelijkspel zich op het nippertje handhaven in de 4e klasse en was de stemming opperbest en werd de dag afgesloten met een buffet om beide prestaties te vieren.

Komend seizoen zijn Schaakwoude 1 en Philidor 1 de vaandeldragers van de FSB in de KNSB competitie en voor beide teams zal het uitgangspunt niet hetzelfde zijn en op papier is Philidor 1 de favoriet in hun onderlinge strijd, maar de favoriet wint niet altijd.