Jarenlang speelde het vlaggenschip van Philidor 1847 in de 1e klasse van de KNSB competitie en zijn er verschillende Grootmeesters te bewonderen geweest in Leeuwarden.

De laatste seizoenen werd het vege lijf op het nippertje gered en ook dit seizoen zaten ze in hetzelfde schuitje. Het geluk ontbrak regelmatig gezien de uitslagen van 5 - 5 en 4,5 - 5,5 en als het kwartje de andere kant was opgevallen, was er niks te treuren geweest.

Kijk je naar de spelers op papier dan is het moeilijk voor te stellen dat handhaving niet gelukt is. Komend seizoen spelen ze in de 2e klasse en komen ze Schaakwoude 1 tegen; dat team werd twee seizoenen geleden nog 8e met maar 2 punten en nu kampioen met 14 punten.

 

Philidor 2 heeft de pech dat er dit seizoen versterkte degradatie plaats vindt, waardoor hun 8e plek alsnog niet toereikend geweest is. Hun kopman liet zien met zijn invalbeurt in het 1e team dat het voor hem komend seizoen wellicht een uitdaging zal zijn om zijn motivatie te behouden in een klasse lager.

 

Philidor 3 tenslotte werd laatste en ook hier werd er regelmatig verloren met het kleinst mogelijke verschil en had het er heel anders uit kunnen zien in de eindstand.

 

Hoe nu verder? Eerlijk gezegd heb ik daar op dit moment geen goed antwoord op. Welke spelers blijven en wie niet en gaan ze de jeugd in een hoger team laten spelen of kiezen ze voor de ervaring? Kortom het zal een interessante zomer worden voor de teamcommissie om ervoor te zorgen dat de teams weer zo snel mogelijk hogerop gaan spelen, om het niveau vast te houden die er jaren geweest is.