meijer

Op de foto links Yvette Nagel, uiterst rechts Erik Scherder, tweede van rechts (op de rug gezien) Jan Meijer. Hij luistert aandachtig naar presentator Tex de Wit (midden). Het afgebeelde kind is het jongste KNSB-lid.

Eerste exemplaar KNSB-jubileumboek voor Andries Meijer, Schaakwoude

In het Spoorwegmuseum in Utrecht vond vanmiddag (31 mei) de viering plaats van het 150-jarig jubileum van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Onderdeel van de feestelijkheden was de presentatie van het jubileumboek “Schaakland vol verhalen”. Samenstelster Yvette Nagel reikte onder meer in aanwezigheid van schaakcoryfeeën als Hans Bouwmeester, Geurt Gijssen, grootmeester Paul van der Sterren en de huidige voorzitter van de KNSB Bianca de Jong-Muhren, het eerste exemplaar uit aan het oudste lid van de KNSB, de 102-jarige Andries Meijer lid (oprichter en oud-voorzitter) van Schaakwoude uit Damwoude. Het was zoon Jan die in Utrecht de honneurs voor zijn vader waarnam. Ook het jongste lid van de KNSB ontving een ‘eerste exemplaar’. Hersen-hoogleraar Erik Scherder werd als schrijver van het voorwoord eveneens in de feestelijke plechtigheid betrokken. Jan glunderde tijdens en na afloop van de uitreiking ‘van oor tot oor’. “Ik bin bliid dat ik dit noch foar de âld baas dwaan koe.” De samenstelster van het boek Yvette Nagel liet weten de afgelopen anderhalf jaar met erg veel plezier aan het verhalenboek gewerkt te hebben. “En”, zo merkte ze op. “de kwaliteit is stukken beter dan die van het boek dat verscheen bij het honderdjarig jubileum van de KNSB.” (De oudere lezers zullen zich stellig herinneren dat die jubileumuitgave reeds bij het vluchtig doorbladeren van ellende uit elkaar viel vanwege de slechte lijm die was gebruikt bij de productie van het boek.)

De jubileumviering van 150 jaar KNSB was in alle opzichten een groot succes. Het spoorwegmuseum vormde de hele dag het decor voor allerhande schaakactiviteiten.  Er vonden schoolschaaktoernooien plaats en er waren onder meer diverse simultaanseances. Later in de middag was er een ontvangst voor genodigden. Presentator Tex de Wit -bekend van de Arjan Lubach avondshow en zelf verdienstelijk schaker- praatte met speels gemak een gevarieerd programma aan elkaar waarin volop aandacht was voor de vele facetten des levens waarin het schaken ‘van betekenis’ kan zijn.  Daarbij moet bijvoorbeeld  gedacht worden aan de werking van de hersenen. Schaken kan het onderwijs in taal en rekenen behoorlijk versterken, zo betoogde professor Erik Scherder. Ook kan het spel een geweldige rol spelen in bijvoorbeeld de sociale cohesie binnen een wijk. Met diverse voorbeelden uit de praktijk werd een en ander geïllustreerd. De voorzitter van de Johan Cruyff-foundation pleitte er bijvoorbeeld voor om de welbekende voetbalkooien die overal in het land te vinden zijn, toe te rusten met permanente schaaktafels, zodat de voetbalkooien voor meer mensen uit de wijk uitgroeien tot een plek van ontmoeting. Oud-tafeltennisster Bettinne Vriesekoop vertelde -ook als China-kenner- hoe men in de Aziatische Volksrepubliek met dergelijke voorzieningen omgaat. (China levert momenteel bij zowel de mannen als de vrouwen de wereldkampioen schaken!) .

De bijeenkomst in Utrecht werd besloten met een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje. Nog het hele jaar zullen overal in den lande schaakevenementen plaatsvinden in het kader van 150 jaar KNSB. Dat de sport momenteel ‘in de lift zit’ wordt onder meer ‘bewezen’ door het feit dat in de grote steden men de enorme toeloop van jonge leden nauwelijks meer aan kan. Er gelden ledenstops omdat er onvoldoende vrijwilligers zijn die de jeugd kunnen begeleiden.