De Finnen houden hun belangrijkste oplostoernooi altijd in februari. Zoals internationaal gebruikelijk, betreft het een Open toernooi waarop ook buitenlandse oplossers welkom zijn, de hoogst eindigende Finse deelnemer is Fins kampioen.

Tot een paar jaar geleden was het aantal niet-Finse deelnemers nog beperkt, de editie in 2019 leek een omslag in te luiden. Ik had zelf besloten om mee te doen en onder de deelnemers bevonden zich verder twee Mongolen, een Slowaak, twee Russen en een Let, daarnaast 15 Finnen en het leverde me toen een mooie toernooiwinst op.
Een jaar later, enkele weken voordat de coronacrisis uit zou breken, verdedigde ik die Open Finse titel, maar zonder succes, want ik eindigde als vierde.

Vooral als gevolg van genoemde crisis bestond het deelnemersveld in 2021 en 2022 weer vrijwel uitsluitend uit Finnen, de editie van dit jaar leek mij een mooie gelegenheid voor een volgend uitje naar Finland. De gastvrijheid die ik in 2019 en 2020 als logé bij Henry, Hannu en Jorma al had ervaren, bleek nog op het zelfde hoge niveau en ook het dagje Tallinn (met Jorma, Neal en Henry op de ferry vanaf Helsinki), een paar dagen voor het toernooi, was zeer geslaagd. lees hier verder

dolfje