BPC

De vorige foto die in het kader van deze serie werd geplaatst, leverde enkele reacties op. Nico Lemsom van de schaakclub Emmeloord liet weten dat de foto ooit in de LC had gestaan als illustratie bij een verhaal over de vraag of er bij de schaakclubs eigenlijk niet een rookverbod zou moeten gaan gelden. Desgevraagd wist Lemsom in een handomdraai het artikel uit zijn archief op te diepen. De foto is waarschijnlijk dus in scene gezet. En wellicht liep het lijntje via de familie Pennewaard. Pa schaakte bij de pion en een zoon schreef voor de LC. Hoe de discussie over het roken uiteindelijk eindigde weten we allemaal. Laten we zeggen dat de schaaklokalen er behoorlijk van opklaarden
Van Jasper Zijlstra, thans uitkomend voor Bakkeveen, kwam met bijgaande foto op de proppen, waarvoor dank. We zien afgebeeld het eerste team van de Bjirmen Pion Combinatie. De Bjirmen functioneerde vanuit Sexbierum en de Pion vanuit Harlingen. Samen streden ze in de FSB-competitie. In de periode 1975-1978 werd het team vier keer op rij kampioen. Ze begonnen in de derde klasse en eindigden in de promotieklasse. Promoveren naar de KNSB lukte net niet. Aantrekkingskracht had de club wel: op het hoogtepunt meer dan veertig leden!
Op de foto staand van links naar rechts: Piet Miedema, Henk de Vries, Holly Boersma, Jan Pennewaard, Evert Woudstra, Arnold Kuiken, Jasper Zijlstra en Gerlof Zijlstra, zittend van links naar rechts: Feike Bruinsma, Geertje van Oudheusden, en Rob van Dijken. Meerdere teamleden mochten zich ex-Fries kampioen noemen. Een sterrenteam!
Voor wie nog mooie platen heeft: h.j.dijkstra@planet.nl