Op dinsdag 14 en woensdag 15 september organiseren de KNDB, de Nederlandse Go Bond en de KNSB bijeenkomsten over de invoering van de btw-plicht voor denksporten per 1 januari 2022. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor bestuursleden van dam-, go-, bridge- en schaakverenigingen en van regionale en bijzondere bonden.

Waarom?

  • Per 1 januari 2022 vervalt de btw-vrijstelling voor de denksporten bridge, dammen, go en schaken. De staatssecretaris van FinanciĆ«n heeft geoordeeld dat genoemde denksporten geen sporten zijn in de zin van de Europese btw-richtlijn, omdat de lichamelijke component te verwaarlozen is. Vanzelfsprekend is er in denksportland veel gelobbyd om de staatssecretaris op andere gedachten te brengen, maar helaas.
  • Elke schaakvereniging en schaakbond worden dus per 1 januari btw-plichtig met 21%. Alle consequenties hiervan worden momenteel door de KNSB onderzocht.

Tot die tijd geven de KBSB en de FSB het advies om

  • even te wachten met het aanvragen van een btw-nummer, omdat de KNSB dit zoveel mogelijk centraal en uniform wil regelen,
  • om die reden ook even te wachten met het aanvragen van deelname aan de kleine ondernemersregeling (kor).

Vragen hierover zijn welkom bij de penningmeester van de FSB. Op zijn vroegst 16 september kunnen er antwoorden worden gegeven.