Vanuit Heerenveen kwam het droevige bericht dat op 90-jarige leeftijd is overleden Rinze van den Berg. "Heerenveen" laat het volgende weten: Het is met droefenis dat bestuur en leden van schaakclub Heerenveen het bericht van het overlijden van Rinze vernemen. Wij verliezen in hem een zeer gewaardeerd lid van onze vereniging.

Hoewel Rinze als 90-jarige ons oudste clublid was, leek het alsof de tijd geen vat op hem kreeg.
Hij sloeg vrijwel geen maandagavond schaakavond over en was tot vorig seizoen steeds van de partij in teamwedstrijden, ook al moest hij daarvoor in weer en wind en in het winterseizoen naar Damwoude of Bakkeveen reizen.

Alleen in de beginjaren van zijn lidmaatschap van schaakclub Heerenveen liet hij een gedeelte van het seizoen verstek gaan wegens pastorale werkzaamheden in Portugal; daarna zal hij nauwelijks een schaakavond voorbij hebben laten gaan. In die jaren wisten de leden van de schaakclub Rinze ook te bewegen voor enige tijd het voorzitterschap van de club op zich te nemen.

Het afgelopen seizoen kende ook voor Rinze noodgedwongen een langdurige pauze wegens de coronamaatregelen, maar toen er begin juni weer op gepaste wijze geschaakt kon worden, liet hij die gelegenheid niet aan zich voorbijgaan.

Op de rouwkaart noemt de familie hem 'energiek' en zo kennen wij hem ook op de schaakclub. Altijd in een goed humeur en met veel plezier in het schaakspel nam hij deel aan de wekelijkse competitieavonden. Dikwijls neuriede hij wat tijdens de partij en wanneer het echt spannend werd, merkte je naast de mentale inzet ook de fysieke (in)spanning.
Als speler was hij was hij vaak goed op dreef tegen sterker geschatte spelers. Hij ging er dan eens goed voor zitten, speelde met gevoel voor positie en met oog voor de tactische mogelijkheden. Vaak werd er door andere spelers met de nodige bewondering over Rinze gesproken, wanneer het ging om het niveau van zijn schaakspel in combinatie met het klimmen der jaren.

Met het overlijden van Rinze verliest de schaakclub een sterke, sportieve en enthousiaste schaker maar bovenal een fijn mens.