leandronkb 

Leandro Slagboom (foto Harry Gielen) wint bij de B jeugd van dit NK, Osama Arabi wordt 4e bij de A, Elise Knobbe wordt 5e bij de meisjes C.   

NK-jeugd 1-7 augustus 2021    Stand en livepartijen | klik hier voor meer foto's | Partijen van de Friese deelnemers | NK jeugdschaken in Almelo

Dag 1, zondag 1 augustus

Het NK-jeugd ABC wordt normaal gesproken ieder jaar in de meivakantie gehouden, maar dit jaar is er om bekende redenen uitgeweken naar een online NK. Via een kwalificatietoernooi plaatsten zich de volgende Friese schakers voor het online NK: Sven Broersma (De Twee Kastelen, Schaakwoude), Christian Torensma (Schaakwoude) en Osama Arabi (Mid Fryslân) in de A-categorie (16-18 jaar), Leandro Slagboom (Philidor 1847) in de B-categorie (14-16 jaar) en Elise Knobbe (Mid Fryslân) bij de C-meisjes (t/m 14 jaar). Plaatsing voor het online NK betekende ook plaatsing voor een mogelijk regulier NK. Heel mooi is dat het er nu ook echt van is gekomen! Voor de meeste deelnemers aan het NK betekent dit voor het eerst sinds lange tijd het contact met een echt bord en echte stukken. Het NK wordt voor de eerste keer in Almelo georganiseerd in topsportcentrum Iispa.

Osama Arabi was bij het online NK de grote verrassing, waar hij tweede werd achter Jonas Hilwerda met een rating van onder de 1900. Hij moest in de eerste ronde tegen de sterkste speler op rating, Onno Elgersma. Tegen Onno had Osama op het online NK nog gewonnen in een wisselvallige partij. Nu ging de strijd lange tijd gelijk op. Tegen het einde kon Osama remise afdwingen door zetherhaling. Hij dacht echter dat hij op winst kon spelen, maar dat was onterecht. Osama kwam in een matnet terecht en moest helaas alsnog zijn koning omleggen.

Sven Broersma speelde tegen de sterke Machteld van Foreest. Volgens eigen zeggen, bleef hij net te lang op safe spelen en tijdsdruk zorgde ook voor problemen. Met een kleine combinatie won Machteld een stuk en zag Sven geen reden om langer door te spelen.

Christian Torensma speelde met zwart een Stonewall vanuit het Hollands tegen William Shakverdian. Christian deed het prima tot en met het vroege middenspel, maar opende zijn stelling te vroeg met c6-c5, waarna zijn stelling instortte. In plaats van c6-c5 was Pa6-c7 beter geweest en had Christian het betere van het spel gehad.

Leandro Slagboom speelde tegen Rafael Goudriaan. In het middenspel stonden de lichte stukken van Leandro duidelijk beter, maar het was lastig om dit verder uit te buiten. Rafael won zelfs een pion, maar moest met een pion meer op remise spelen. De d-pion van Leandro marcheerde echter al gauw naar de overkant en dat zorgde voor stukwinst en partijwinst.

Elise Knobbe nam het in de eerste ronde op tegen Nirupa Ganeshram. De meiden speelden voorzichtig in een symmetrische stelling. Na een paar ongelukkige zetten van Elise kon Nirupa profiteren en materiaal winnen. Hierna was het nog hopen op een fout van Nirupa, maar die kwam niet en Elise verloor.

Dag 2, maandag 2 augustus

Osama had het in de tweede ronde makkelijk tegen Tobias Li-Behn. Tobias liet in gelijke stelling een pion instaan. Osama zag dat er geen bezwaren waren om die pion te slaan en niet veel later volgde nog meer materiaalwinst en de eerste overwinning van de Friese kampioen

Sven was tegen Christian ingedeeld deze ronde, dus hebben we de voorbereiding voorafgaande aan deze partij aan de heren zelf gelaten. Het Wolga-gambiet van Sven werd door Christian niet aangenomen en er ontstond een gesloten structuur. Sven kwam overwegend te staan, maar gebruikte heel veel tijd. Sven klaagde na de partij dat hij de goede zetten niet gauw vond en daardoor veel tijd kwijt was. Uiteindelijk kozen de heren voor een vredelievende puntendeling.

Leandro speelde met wit tegen Timo Yeh. Het was duidelijk dat Leandro meer analysewerk had verricht dan zijn tegenstander. Ondanks de huisvlijt moest er op een gegeven moment een flinke slagenwisseling worden berekend door de Leeuwarder. Na bijna een half uur speelde Leandro de juiste zet. Timo Yeh speelde een onnauwkeurige voortzetting en liep in het mes van Leandro, die het met een “petite combinaison” afmaakte.

De heldin van de dag was Elise, die in een onderhoudende partij Alma Visser er onder hield. Elise had steeds het beste van het spel, maar maakte wel een paar fouten. Alma maakte geen gebruik van deze kansen en werd uiteindelijk mat gezet door de dame uit Heerenveen.

Dag 3, dinsdag 3 augustus

Osama raakte in de opening een pion kwijt tegen Daan Hubers. Osama won zijn pion terug in een sterk middenspel. Daan gaf echter geen krimp in het eindspel. Osama probeerde van alles, maar kon achteraf waardering opbrengen voor het sterke spel van zijn tegenstander in het eindspel.

Sven Broersma profiteerde van een goede voorbereiding tegen Thijs van Dam. Thijs zag zich genoodzaakt om een stuk te offeren. Sven gebruikte wel erg veel tijd en dus maakten de Friese delegatie inclusief trainer en ouders zich zorgen. Gelukkig bewees Sven zijn gelijk door zijn tegenstander mat te zetten.

Christian stond vanaf de opening enigszins gedrukt, maar toen hij door stukkenruil onder de druk wegkwam, nam hij het volledig over. Door tijdsdruk verprutste Christian zijn overwegende stelling en moest jammer genoeg zijn koning omleggen.

Leandro kreeg net als in de eerste ronde de Grand Prix attack over zich heen. Tegenstander Vadim van Kuijk behandelde de opening niet goed en moest een pion inleveren zonder compensatie. Leandro had geen enkele moeite met de afwerking en komt dus op 3 uit 3. Hij mag morgen tegen de sterkste speler op rating, Khoi Pham.

Elise speelde haar stukken naar goede velden tegen de op papier veel sterkere Fleur Westerhof. Tegen het einde kon Elise al het venijn uit het zwarte spel halen. Toen zij dit niet deed koos ze voor een zetherhaling. Best wel knap om zo overtuigend remise te maken tegen een meisje met 1500 rating.

Dag 4, woensdag 4 augustus

Osama was deze dag gekoppeld aan wereldkampioene Eline Roebers. Hij haalde net als in het online NK de “Kalashnikov” van stal, ditmaal net even een andere variatie. Eline week als eerste af van de gebruikelijke paden en Osama kon met een gelijke stelling uit de opening komen. In plaats hiervan beging hij een blunder en was het gelijk ook einde partij. Hij probeerde Eline nog met verrassende zetten te verwarren, maar zij liet niet los en won overtuigend.

Sven speelde een spectaculaire partij tegen Gilian Honkoop. De volgende dag zou Sven hier de spektakelprijs voor ontvangen. Na een stukoffer kreeg Sven diverse kansen om met groot voordeel uit de strijd te komen. Toen de aanval van Sven stukliep, kon Gilian profiteren en Gilian wikkelde af naar een gewonnen eindspel met 2 lichte stukken plus een sterke vrijpion tegen een enkele toren van Sven. Dat werd Sven te veel. Gelukkig werd hij de volgende dag beloond voor zijn moed in deze partij met een meer dan verdiende spektakelprijs.

Christian trok van leer met de vierpionnen aanval van het Konings Indisch tegen David Verweij. Christian bereikte winnend voordeel dat hij tot in het eindspel behield. Daarna ging er iets mis en moest Christian de juiste zetten vinden om remise te maken. Dat lukte wel en zo kon Christian een remise bijschrijven aan zijn totaal.

Leandro mocht het opnemen tegen Khoi Pham, de sterkste speler op rating. Leandro speelde zeer degelijk en bereikte een fijne plus met meer ruimte. Khoi besloot met een gewaagde zet onder de druk uit te komen, maar de gespeelde zet was niet goed. Leandro deed aanvankelijk de goede zetten, maar zag niet hoe hij zijn positie kon uitbouwen naar groter voordeel. Dit deed hem besluiten om remise aan te bieden en dat werd gretig aanvaard door Khoi. Leandro en Khoi zijn tot nu toe een klasse apart in deze groep.

Elise speelde tegen Eli Alia Jorritsma van de NOSBO. Elise speelde net als Fischer in zijn beroemde partij uit de halve finale van de kandidatenmatches tegen Tigran Petrosjan uit 1971! De zet f7-f6 lijkt in te gaan tegen de gouden regels, maar is in werkelijkheid een prachtig concept. Hierna speelde Elise niet telkens de beste zet, maar bleef wel voordeel houden omdat Eli Alia ook niet de beste zetten deed. Na een mooie wegjaagactie met g7-g6 ging Elise een stuk winnen en dat geloofde Eli Alia wel en zij gaf op. Hiermee komt Elise op een geweldige score van 2½ uit 4.

Dag 5, donderdag 5 augustus

Osama revancheerde zich voor zijn kansloze nederlaag tegen Eline Roebers uit de vorige ronde. Ter motivatie/voorbereiding hadden Osama en zijn trainer Migchiel een video gezien van Alexei Shirov: crushing te Benko Gambit. Toen zijn tegenstander Kiri Arnold daadwerkelijk het Benko gambiet (Ook wel Wolga gambiet genoemd) speelde, kwam Osama met een gedegen aanpak, die werkte. Kiri moest op zet 22 opgeven, want ze verloor groot materiaal.

Sven mocht voor de ronde de spektakelprijs in ontvangst nemen. Tegen Job Verheul nam hij een positie in die bestudeerd was aan de hand van een partij van Maxime Vachier Lagrave. Sven deed het uiteindelijk niet zo goed als deze wereldtopper en moest zijn meerdere erkennen in Job. Sven voelde zich niet zo lekker, wellicht speelde dat ook mee tijdens deze partij.

Christian speelde tegen David Sonneveld. David bediende zich van de afruilvariant van het Frans, wat vaak een teken is dat de theorie van de Franse opening wordt vermeden. Christian had op een gegeven moment zijn loper moeten ruilen voor een wit paard. Dan had hij op eindspelvoordeel kunnen rekenen. Toen hij dit niet deed was de remise onvermijdelijk.

Leandro kreeg tegen Wahe Boghossian zijn favoriete open Siciliaans op het bord. Al gauw week Wahe af van de gebaande paden in de Fischer variant van het Siciliaans. Wit speelde een pion op de koningsvleugel naar voren en Leandro regeerde thematisch in het centrum. Toen Wahe een ongefundeerd stukoffer deed, kon Leandro profiteren en op 4½ uit 5 komen!

Elise speelde zowaar aan bord 1 deze ronde! Isafara Gergin speelde aanvankelijk heel tam en Elise bereikte een prettige stelling met zwart. Na een paar onnodige dame-zetten raakte Elise in de problemen. Elise probeerde daarna onder de druk uit te komen, maar zag stukverlies over het hoofd. Ondanks dat zij het nog lang volhield, bleek Isafara toch te sterk. Eigenlijk ook wel logisch als je kijkt naar het ratingverschil: 767 tegen 1650

Dag 6, vrijdag 6 augustus

Osama speelde vandaag een wildwest partij tegen Matthias Kruimer. Het Boedapester gambiet werd door Osama behandeld met het interessante 5 Pg1-h3, dat ook met succes door Kramnik is gespeeld. Osama speelde echter niet zo degelijk als Kramnik en moest al gauw voor zijn (schaak)leven vrezen. Maar dan is Osama op zijn best! Hij maakte goed gebruik van de onnauwkeurigheden van Matthias en kon in een toreneindspel met een paar pionnen meer de winst grijpen.

Sven had een weinig gemotiveerde tegenstander in David Verweij. In de analyse kregen we te horen dat David al een aantal dagen niet goed sliep en daardoor niet zijn beste spel liet zien. Sven speelde een min of meer foutloze partij en ging van pionwinst naar een verdiende overwinning.

Christian speelde één van de langste partijen van de dag tegen Kiri Arnold. Christian kreeg zijn voorbereiding weer eens niet op het bord, toen Kiri 3 Pb1-c3 speelde in plaats van het verwachte Pb1-d2. Nu had Christian de variant die hij nu op het bord kreeg eerder dit toernooi voorbereid op een andere tegenstander. Hoe lastig het soms is om dan om te schakelen, bleek wel uit het feit dat Christian niet de sterkste voortzetting koos en iets minder kwam te staan. Al snel stelde Christian orde op zaken en de partij dreigde in remise te eindigen. Door zwak spel van Kiri kreeg Christian nog een kans op de overwinning. Deze mogelijkheid zag hij niet en wikkelde af naar remise.

Leandro kreeg Clovis Kien, die woont in Monaco, als tegenstander. Leandro wilde met een handige zetvolgorde Grünfeld Indische systemen vermijden en speelde daarom 1 c2-c4. Deze aanpak werkte, want Leandro kwam op bekend terrein, waar hij heel veel studiewerk had verricht. Clovis kwam er eenvoudigweg niet aan te pas en moest reeds op de 25ste zet opgeven. Door deze overwinning bleek niet veel later dat Leandro de Nederlandse titel had bemachtigd. Het zusje van Khoi Pham was positief getest. Daardoor was het toernooi voor de meisjes C afgelopen en moest Khoi ondanks een negatieve test in quarantaine. Dit was wat mij betreft de enige smet op dit verder perfect georganiseerde toernooi!

Elise speelde in deze ronde tegen Chia -Yun Liu. Na een wisselvallige partij met een aantal mysterieuze toren-zetten van Elise, kwam Elise op stoom en kwam met een aantal rake zetten. Eerst werd de juiste verdediging gevonden met 18 Pe2-g1 en daarna counterde Elise sterk met 21 Pc3-e4. Hierna liet Elise niet meer los en speelde het thematisch uit. Wel jammer om daarna te horen dat het toernooi afgelopen was. Elise was echter niet van plan om al naar huis te gaan. Zij koos ervoor om de andere Friese deelnemers aan te moedigen de volgende dag. De zesde ronde was overigens de beste ronde voor de Friese deelnemers. Op een haar na werd er 100% gescoord: 4½ uit 5!

Dag 7, zaterdag 7 augustus

Osama moest in de laatste ronde tegen de op rating veel sterkere Gilian Honkoop (2157). Dat Osama zich hierdoor niet laat beïnvloeden bleek wel uit de partij. Osama dirigeerde zijn stukken naar de koningsvleugel en na een grote blunder van Gilian, sloeg Osama gelijk toe. Toen een mat in 2 niet te voorkomen was, gaf Gilian zich teleurgesteld gewonnen. Door deze overwinning bereikte Osama uiteindelijk de vierde plaats met 4½ uit 7, een geweldige prestatie!

Sven speelde tegen Arthur Maters een matige partij. Aanvankelijk ging de opening goed, maar daarna gingen de witte stukken op een kluitje op de damevleugel staan. Arthur kon hier dan ook van profiteren. Sven kan terugkijken op een prima toernooi: Een mooie spektakelprijs en hier en daar kansen op meer punten. Het is helaas wel zijn laatste jaar bij de jeugd, maar hij ziet het wel zitten om in het begeleidingsteam van volgend jaar plaats te nemen! Mooi om deze ambitie te zien en ik kijk uit naar een mogelijke samenwerking

Christian kon de mooiste zet van de dag doen tegen Thijs van Dam. Met 25 Td1-d7!! Was de toren op d8 overbelast geweest, want Td8xd7 leidt tot Dh5-e8 mat! Christian zag dit jammer genoeg niet en schreef zijn vijfde remise toe aan zijn eindtotaal. Wat mij betreft was dit voor Christian het toernooi van de gemiste kansen en had hij zeker een punt meer kunnen scoren. Met 2½ uit 7 zal hij niet helemaal tevreden zijn, maar hij mag het volgend jaar nog een keer proberen. Dan moet hij zich natuurlijk wel plaatsen via de kwalificatietoernooien.

Leandro was de gevierde man. De partij in de laatste ronde tegen Dylan Achuthan leek niet veel om het lijf te hebben, maar was voor de kenners toch een erg boeiende partij. Dylan streed nog voor de derde plaats en zou winst heel goed uitkomen. Leandro was echter niet van plan om zijn toernooi te eindigen met een nederlaag. Net als in de rest van het toernooi, misschien afgezien van de eerste ronde, kwam Leandro geen enkel moment in de problemen. Dylan durfde niet vol voor de winst te gaan en bood remise aan. Leandro accepteerde en kon daarna heel veel felicitaties in ontvangst nemen. Ik heb de geschiedenis er niet op nageslagen, maar weet wel dat het 1 van de weinige eerste plaatsen van een Friese deelnemer is in deze categorie. Migchiel, de trainer van Leandro, werd in 1987 gedeeld tweede, dit heeft hij al overtroffen. Hulde Leandro, met je kampioenschap!

Na een zeer geslaagd toernooi, waar de Friezen van zich hebben doen spreken, hebben we met zijn allen nog gegeten in het naastgelegen wok restaurant. Zaterdagavond heeft uw schrijver nog een drankje genomen op de mooie week met de fantastische prestaties!

Migchiel de Jong