Op 1 en 2 mei was het Nederlands kampioenschap online schaken in de AB en C categorie. Verdeeld over 2 dagen werden negen ronden afgewerkt, 5 op zaterdag en 4 op zondag. Namens de FSB deden maar liefst 7 deelnemers mee in de diverse categorieën. Osama Arabi (Mid Fryslân), Sven Broersma (De Twee Kastelen) en Christian Torensma (Schaakwoude) in de A-groep, Duncan Klaren (Mid Fryslân) en Leandro Slagboom (Philidor1847) in de B-groep, Elise Knobbe (Mid Fryslân) bij de C-meisjes en Oscar Klaren (Mid Fryslân) bij de C-jeugd. Het is heel bijzonder dat de FSB het zo goed doet, maar het komt niet helemaal uit de lucht vallen. Sinds de oprichting van Jeugdschaak Noord zijn er vele schaakactiviteiten ontwikkeld. Zo spelen Osama, Sven, Christian, Leandro en Elise in de JSN teams, die in de landelijke jeugdcompetitie goed presteren. Het samenwerkingsverband tussen Mid Fryslân en schaakvereniging Almere heeft de gebroeders Klaren opgeleverd. De afgelopen weken is er ook flink getraind met Migchiel de Jong voor dit toernooi en dat heeft zijn vruchten afgeworpen!

Na wat aanvangsproblemen werd er op zaterdagmorgen, iets later dan de geplande aanvangstijd 10:30 uur, begonnen aan dit toernooi op het platform Tornelo. Voor dit platform is gekozen omdat er een mogelijkheid is om een grote Zoom-meeting te starten gelijktijdig aan het toernooi. Zo moesten de deelnemers hun camera's aan hebben staan tijdens de partijen en waren er arbiters die hier op toezagen en eventueel problemen konden oplossen. Het gebeurt wel eens dat de verbinding kwijt is en dan kan je de hulp vragen van de aanwezige arbiters.

Osama Arabi zou de grote verrassing worden van het A toernooi, dat de algemeen jeugdkampioen bepaalt. Op de eerste dag scoorde Osama 4 punten uit 5 partijen met heel sterk spel. Het had niet veel gescheeld of hij had ook gewonnen van rating-favoriet Yichen Han, overigens woonachtig in Engeland. In deze partij had Osama in no time een beter eindspel met loperpaar en een zwakke pion bij zwart. Osama raakte het overzicht een beetje kwijt en moest na een paar fouten zijn meerdere erkennen in Yichen. Na de eerste dag ging Yichen Han aan de leiding met 4,5 uit 5, gevolgd door Osama met 4 uit 5. Jonas Hilwerda ( SC Groningen en JSN), die verloor van Osama in de derde ronde, volgde met 3,5 uit 5. De tweede dag bleef Osama goed spelen, met als hoogtepunt zijn partij uit de zevende ronde tegen Rembrandt Bruil. Deze partij kon de waardering ook krijgen van grootmeester Jan Werle in de Twitch-uitzending van de Schaakbond. Deze uitzending is terug te kijken via de volgende link:  (1) Schaakbond - Twitch 

Na deze overwinning kwam Osama op gelijke hoogte met Yichen Han, die remise moest toestaan tegen Sacha Albers. In de achtste ronde speelde Osama remise tegen deze zelfde Sacha Albers en Yichen Han verloor! Hierdoor kon Jonas ook op 6 punten komen net als Yichen. Osama dus alleen bovenaan met 6,5 punten uit 8 partijen. In de laatste ronde moest Osama tegen wereldkampioene Eline Roebers. Osama werd verrast in de opening en nam hierdoor veel tijd. In een ingewikkelde, maar zeer voordelige stand, ging hij door tijdsdruk fouten maken en verloor helaas. Jonas won zijn partij eenvoudig en ging zo Osama een halfje voorbij. Yichen Han verloor andermaal en moest zijn derde plek afstaan aan Gilian Honkoop. De andere Friezen in deze groep speelden een bescheiden rol. Sven Broersma had zijn weekend niet en eindigde uiteindelijk op 0,5 uit 9. Christian Torensma haalde 3 punten over 2 dagen, hij eindigde met 2 sterke overwinningen, maar was ontevreden over zijn gemiste kansen eerder in het toernooi.

In de B categorie viel het volgende Friese succes te noteren! Er waren 2 deelnemers van de FSB, Leandro Slagboom en Duncan Klaren (uit Almere maar schakend voor Mid Fryslân!). Duncan ging de eerste dag met 3 punten uit 5 partijen aan de haal evenals Leandro. Op dag 2 in de zesde ronde moesten de heren tegen elkaar. In deze partij toonde Duncan zich de betere en kwam daardoor op 4 uit 6. De kansen voor Leandro op een hoge klassering waren hierdoor definitief verkeken. Hij haalde uiteindelijk 4,5 uit 9, dat was duidelijk onder zijn niveau. Duncan ging echter door met scoren en eindigde uiteindelijk op een mooie derde plaats met 6,5 uit 9 achter Khoi Pham (1) en de zeer verrassende Saad Zubair (2).

Bij de C meisjes speelde Elise Knobbe een ongelukkig toernooi. Goede stellingen werden weggegeven en gelijke stellingen verloren. Met 3 uit 9 kan zij toch terugzien op een mooi debuut. Elise is in korte tijd veel beter geworden in schaken en ze wil en kan uitgroeien tot een dame om rekening mee te houden!

Bij de C jeugd eindigde Fries kampioen Oscar Klaren op 5 uit 9. Daar had wellicht wat meer ingezeten, maar tegen de toppers in deze groep kwam hij net te kort. 

Met de volgende link zijn alle partijen na te spelen: Jeugd-a standings | Tornelo

Migchiel de Jong