Simultaan tegen Jorden van Foreest

Schaak Combinatie Leeuwarden is door NHL Stenden Hogeschool benaderd om schakers te werven om mee te doen aan een online schaaksimultaan tegen schaaklegende Jorden van Foreest op 20 april 2021 om 10:00 uur ’s ochtends. Aanleiding is dat Jorden van Foreest  begin mei online aan studenten en medewerkers van NHL Stenden Hogeschool wat over zichzelf gaat vertellen; over wie hij is, uit welk nest hij komt, over zijn schaakprestaties en als afsluiting het in een online simultaanschaak zal  opnemen tegen studenten.

Op dinsdag 20 april om 10.00 vond de testsessie met Jorden dus plaats. Een prachtige kans om met de winnaar van het Tata Steel Chess Tournament 2021 de degens te kunnen kruisen! Er was plaats voor 15 schakers, maar er meldden zich uiteindelijk 8 aan. Dat dit nog een pittige opgave zou worden, had Jorden aanvankelijk misschien niet gedacht, maar toen de 8 deelnemers zich meldden om 9:55 uur in een Teams-sessie kon Jorden Migchiel de Jong ook begroeten. Hij zei gelijk tegen de organisatoren van de NHL dat hij het moeilijk ging krijgen. Twee minuten voor aanvang zei Migchiel nog tegen Jorden, dat het wel optimistisch zou zijn als hij ook met 10 minuten zou spelen, wat aanvankelijk de bedoeling was van Jorden. Dan zou hij 10min :8 = 1 minuut 15 seconden effectieve tijd per partij hebben. Dus paste Jorden zijn tijd toch maar aan tot 15 minuten.

Dolf Wissmann, één van de deelnemers, omschreef de simultaan heel beeldend: Kloksimultaan Jorden 10 minuten p.p.p.p., dat was het plan. "Dat is voor jou wel een pittig tempo" zegt Migchiel tegen Jorden 2 minuten voor aanvang. "En na 20 minuten is het al voorbij"! GM JvF:" Goed, dan neem ik er 15" De indruk dat ie vrij slim is had ik in januari al. Mijn partij gaat eerst wel lekker, 21..., Pf4+ haha, dit is geen Tata jongeman, en even later win ik een stuk! Maar O, mijn techniek! En die klok tikt maar door. En steeds die akelige 'dreiginkjes'. Na 24 minuten stort mijn stelling in en na 24:55 jaagt Jorden me door mijn bedenktijd. Ik ben nu onderweg naar Migchiel om hem te wurgen 

Zelf won ik in mijn laatste seconden. Jorden ging door zijn vlag en ik had nog ruim 2 seconden tijd. De partij was aanvankelijk goed van mijn kant, maar ik raakte de draad een beetje kwijt. Met minder dan 2 minuten en Jorden ongeveer 4, waren er nog zo'n 4 deelnemers over van de 8. Hierdoor slonk de tijd van Jorden met rasse schreden. In de laatste minuut werden aan beide kanten veel fouten gemaakt, maar toen Jorden zijn toren weggaf, was het pleit beslecht. Alleen niet door de tijd gaan was het devies en dat lukte. Heel knap won Osama Arabi, die de hele partij niet in de problemen is geweest en enkele fouten van Jorden resoluut afstrafte. Wessel van der Berg ging ook net wat beter om met de tijd. Je kan ook zeggen: Jorden had vooraf voor ongeveer 20 minuten bedenktijd kunnen gaan. Wessel offerde in het middenspel een kwaliteit, maar hield Jorden de hele tijd bezig met gevaarlijke zetten. Uiteindelijk ging Jorden dus door zijn tijd in wellicht houdbare stelling. De eindstand van de simultaan werd hierdoor 5-3 voor Jorden. Het was een erg leuke ervaring in een gemoedelijke sfeer met een sportieve en vooral ook vriendelijke grootmeester Jorden. Ik feliciteerde Jorden nog met zijn fantastische prestatie in Wijk aan Zee begin dit jaar, waarna alle deelnemers de teams bijeenkomst verlieten, zodat Jorden nog wat tijd had voor vragen van de NHL medewerkers. De gespeelde partijen zijn met de volgende link na te spelen:

https://lichess.org/simul/WlcaqvJn

Migchiel de Jong