Willem de Beurs overleden

Aan het begin van het seizoen 2013/2014 kwam Willem de Beurs uit het Noordhollandse Petten de gelederen van W.E.S. Wolvega versterken. Daarnaast bleef hij actief bij sc De Strandloper in zijn woonplaats. Een club waar hij in de loop van de jaren meer dan dertig kampioenstitels veroverde.

Zijn komst betekende een geduchte versterking voor het Stellingwerfse team. In twee seizoenen klom het van de eerste klasse FSB naar de derde klasse KNSB. Vooral het kampioenschap in de promotieklasse werd met overtuigende cijfers behaald.

Enkele jaren geleden openbaarde zich bij Willem een ernstige ziekte, die later ongeneeslijk bleek te zijn. Hij bleef als schaker nog lang actief.

Op 14 december speelde hij zijn laatste officiƫle partij, in het kader van de interne competitie van De Strandloper. Op het moment dat de aangescherpte coronaregels een einde maakten aan de activiteiten in clubverband, had zijn schaakvermogen nauwelijks aan kracht ingeboet.

Afgelopen donderdag 18 februari overleed Willem in het ziekenhuis in Alkmaar. Hij was 71 jaar oud.

 

De vanzelfsprekendheid waarmee hij telkens uit Petten overkwam om in de Friese competitie mee te spelen, ondervond bij zijn teamgenoten grote waardering. Daarnaast dwongen zijn openingskennis, zijn onverschrokken aanvallende spel en de vindingrijkheid van zijn partijen bewondering af.

Behalve zijn passie voor het schaken en, in iets mindere mate, voor het bridge bezat de sober levende Willem de Beurs een grote liefde voor de natuur en een immense kennis van het vogelleven.

Hij zal in kringen van De Strandloper en W.E.S. node worden gemist.

 

Remco Heite