kaatsen

 

Zo eind juli begin augustus vinden in Fryslân altijd de grote kaatspartijen plaats. In Franeker organiseert de Permanente Commissie jaarlijkse het oudste sportevenement van Nederland: de PC. Zo’n tienduizend liefhebbers omzomen het veld en minstens zoveel feestvierders komen naar de stad voor de ‘afterparty’. Een week later wordt in Wommels door een jongere categorie spelers gekaatst om het Freule-goud. Daar komt iets minder publiek op af, maar toch ook in Wommels is het doorgaans een feest van jewelste: prachtige sport en veel sfeer buiten het veld. Dit jaar gaan beide evenementen niet door. Dit ter voorkoming van de verdere verspreiding van het coronavirus dat ons nu al bijna zes maanden in zijn greep houdt.
Veel lezers zullen zich afvragen waarom deze foto een plaatsje heeft gekregen in deze serie. Als er een foto was afgebeeld van Marten van der Hem dan was er misschien enig begrip geweest. Van der Hem, drievoudig winnaar van de PC, hield zich immers na zijn kaatscarrière vrij intensief bezig met het componeren van schaakproblemen.
Op deze foto, afkomstig uit het boekje Sifers foar in simmertwirre, draait het ogenschijnlijk vooral om de tot dusverre meest succesvolle kaatser aller tijden Piet Jetze Faber uit Stiens. Ja, dat is waar, maar wie goed kijkt –en al wat jaartjes meedraait in de Friese schaakwereld- ziet als toeschouwer een fervente schaker afgebeeld. Toevalligerwijs heeft hij dezelfde initialen als de koningkaatser op de foto. Het gaat om de man met pijp, tweede van links, voorste rij: P.J. Hania. Net als zoveel andere schakers een groot kaatsliefhebber en destijds vaak aanwezig om de verrichtingen van de hoofdklassespelers te volgen. Op de dag dat de foto werd genomen was het niet mooi zonnig zomers weer. Hania lijkt zijn winterjas te dragen en uit voorzorg heeft hij ook zijn laarzen aangetrokken. Als iemand onder de lezers nog wat meer informatie heeft over de afgebeelde Hania (er zijn in schakend Fryslân vele Hania’s) dan houden wij ons aanbevolen. Over kaatsende schakers gesproken, de huidige voorzitter van de Friese Schaakbond Jan Hibma, kon in zijn jonge jaren aan aardig balletje slaan al wogen zijn prestaties niet op tegen die van zijn vader, de Minnertsgeaster huisarts Jan Hibma sr, die onder meer zes keer de CFK-bondspartij won. En in dit verband kan natuurlijk niet ongenoemd blijvende naam van schaker/kaatser Cees Punter, oorspronkelijk afkomstig uit Wommels en vroeger enige jaren kaatsend op het hoogste niveau. Hij woont nu in Hilversum. Op de site van HSG ( men google Matindemediastad) is nog een aardig interview met Punter te lezen. Volgende keer weer een andere schaakfoto. h.j.dijkstra@planet.nl