Tussen foto 18 en deze -19 en 20 - was ik even een weekje uit de lucht. Niets ernstig hoor, belast met andere schaakzaken. Skaakstikken om precies te zijn. Nummer vijf rolt over niet al te lange tijd van de persen en daar moesten nog wat voorbereidende handelingen voor worden verricht.
Ondertussen is er in de voorbije veertien dagen heel wat gebeurd. Enerzijds was er het heugelijke nieuws dat in september mogelijk het clubschaak weer een aanvang kan nemen. Afwachten welke creativiteit daar voor nodig is en welke vondsten ontwikkeld worden! Maar er was ook verdrietig nieuws. In ieder geval drie bekende schakers gingen van ons heen. Van het landelijke toneel verdween Alexander Münninghoff, de biograaf van Euwe en Donner en in FSB verband treuren we om het overlijden van Dries van der Vorm en Douwe van der Meulen.

Dries werd 91 jaar en was prominent lid van schaakclub Emmeloord. Hij kon goed schaken maar genoot ook enige bekendheid vanwege zijn excentrieke gedrag. Hij analyseerde vaak al voordat de partij was afgelopen en deinsde er ook niet voor terug om zijn tegenstander te waarschuwen voor foutieve zetten. In het Bolswards Nieuwsblad werden Dries en de niet zo lang geleden ook overleden Henk Valkema een keer omschreven als ‘ een paar apart’. Dat was toen ze samen naar Bolsward waren gekomen om in het kader van een FSB-wedstrijd hun partij vooruit te spelen. In de loop van de avond werd het weer almaar slechter. Een koude noordoostenwind stak op en het sneeuwde flink. De vraag diende zich aan of er voor beide mannen onderdak gezocht moest worden omdat het onverantwoord leek hen de thuisreis naar het verre Emmeloord te laten aanvaarden. Dries en Henk wilden daar echter niets van weten. Onder het motto “ we hebben voldoende sigaretten bij ons” begaven ze zich op weg. Ik geloof dat ze er meer dan drie uur over hebben gedaan. Dries moest af en toe even uit de auto om een verkenning uit te voeren. Kon de sneeuwduin die zich op de weg had gevormd wel of niet worden getrotseerd? Aan de bar in Het Bolswarder Convent zijn vaak herinneringen opgehaald aan die gedenkwaardige avond.

De bar in Het Convent was ook zo’n dertien jaar het toevluchtsoord van Douwe van der Meulen. Hij vond het heerlijk om na een - heel vaak gewonnen- partij aan de toog nog even een jenevertje te drinken en wat met deze en gene te kletsen. Hij was gezellig en goedlachs en altijd respectvol naar anderen. De schaakrubrieken in de beide Friese dagbladen waren dit weekend aan hem gewijd en zowel Remco Heite als Dolf Wissmann lieten doorschemeren dat schakend Friesland een sympathieke bondgenoot verloren heeft. Op de foto zien we Douwe vander Meulen rechts in actie tegen Sjoerd Hoekstra tijdens het Fries kampioenschap 2013 te Sneek.

Schaakfoto 19 staat afgebeeld in het bericht op deze site waar aandacht wordt besteed aan het overlijden van Dries van der Vorm.2013 05 15 23.21.37