PTI

 

Deze plaat stond in december 1976 op de voorpagina van Schakend Nederland, de voorganger van Schaakmagazine. De foto is genomen tijdens de finale van het vijfde PTI snelschaaktoernooi om het open kampioenschap van Friesland. Timman (links) neemt het op tegen Victor Kortsjnoj. En Timman wint. Deze keer wel. Even daarvoor hadden beide mannen elkaar in Leeuwarden ook al ontmoet, tijdens de AGO-tweekamp. Ze speelden acht partijen en de gevluchte Rus won met 5.5-2.5. Dat leverde de winnaar 5000 en de verliezer 3000 gulden op. Bij de prijsuitreiking werd opgemerkt dat dit na de match Euwe-Aljechin de belangrijkste tweekamp was geweest uit de vaderlandse schaakhistorie. Bij de prijsuitreiking was ook aanwezig de heer drs. J.A. Bakker, voorzitter van de Raad van Bestuur van AGO. Bakker groeide op in Bolsward en zat onder meer als wethouder voor de ARP in de gemeenteraad van de Hanzestad. Later was hij burgemeester van onder andere Hoogeveen. Vervolgens maakte hij Den Haag furore. Hij  was staatsecretaris van Economische Zaken in de kabinetten Marijnen en Cals en aansluitend minister van Economische Zaken in het kabinet Zijlstra. In het kabinet De Jong tenslotte was hij minister van Verkeer en Waterstaat en vice-premier. Altijd als er lijstjes worden samengesteld van belangrijke Haagse politici met Friese roots wordt hij merkwaardigerwijs vergeten. In zijn jonge jaren was hij ook een poosje jeugdlid bij schaakclub Westergoo.

Bij het PTI-snelschaaktoernooi, georganiseerd in het huidige kantoorpand van Wetterskip Fryslân aan de Harlingerstraatweg, won Timman een kleurentelevisie (alsof dat wat zou toevoegen aan het kijken naar een schaakpartij, maar dat terzijde). Op de foto zijn erg weinig bekende gezichten te zien. Helemaal links lijkt Paul Boersma toe te kijken en rechts achter zou Addy Lont wel eens afgebeeld kunnen staan. En de man in het witte vest achter Kortsjnoj die zo bedenkelijk zijn hand onder z’n kin houdt, is wellicht Eelke Heidinga? Ik durf het niet met zekerheid te stellen.
Het PTI-toernooi was in de zeventiger jaren altijd een hoogtepunt van het schaakleven in Friesland, te meer daar de nationale top in een invitatiegroep in actie kwam. In ’76 waren naast Timman en Kortsjnoj ook van der partij: Sosonko, Ree, Ligterink, Böhm, Enklaar, Zuidema, Kuijpers, Hartoch, Boersma en Scholl. Stuk voor stuk geen kleine jongens!
In 1971 of ‘72 mocht ook schrijver dezes zich in een van de laagste groepen tot de prijswinnaars rekenen. Ik ontving een waardebon die omgewisseld kon worden in de personeelswinkel die elders op het bedrijfsterrein van Philips was gevestigd. Ik koos een LP. Het was een van mijn eerste langspeelplaten. Het betrof ‘Victoria’ van Liesbeth List. Ik heb de plaat vaak gedraaid op het bescheiden pick-upje dat bij ons thuis beschikbaar was. En nog veel vaker heb ik vanzelfsprekend zitten turen naar de prachtige vrouw die op de hoes stond afgebeeld. Vandaag kwam met een pushbericht de tijding dat La List op 78-jarige leeftijd is overleden. Niettemin blijft haar levensmotto actueel: ‘Heb het leven lief”.