Ach, laten we het er toch nog maar een keertje op wagen omdat het toch wel een erg mooie foto is. Gemaakt in het seizoen 1973-1974, dus bijna een halve eeuw geleden. De fotograaf, wie dat ook moge zijn geweest, maakte zich niet erg druk om de compositie. Of juist wel en wilde hij de twaalf afgebeelde schakers zo losjes mogelijk in beeld brengen. Als dat laatste het geval was, dan is er sprake van een geslaagde foto. Ze staan luk raak door elkaar en eentje is gezeten op een stoel en eentje staat vermoedelijk op een stoel. En de fotograaf heeft op het moment dat hij het knopje van zijn toestel indrukte niet even om aandacht gevraagd want vijf van de twaalf mensen kijken niet in de lens van de camera. Kennelijk gebeurde er naast de fotograaf iets dat de belangstelling trok.
De foto is gemaakt (aan het einde?) van het eerste seizoen waarin Schaakclub Philidor voor het eerst spelers van buiten aantrok. De hoofdmacht van de koninklijke was een seizoen eerder gepromoveerd naar de hoofdklasse van de KNSB en teamcaptain Waling Dijkstra voelde er niets voor om met zijn team een bijrol te spelen in de competitie. Hij trok zijn immer goedgevulde portemonnee en ‘contracteerde’ een paar sterke spelers waaronder niemand minder dan grootmeester Genna Sosonko, die evenwel niet op deze foto staat afgebeeld.
Wie we dan wel zien? Op de voorgrond vanaf links zien we Lex de Savorin Lohman, de man met pijp naast hem is mr. Arjen de Groot en daar weer naast herkent iedereen natuurlijk meester Haije Kramer. Op de stoel zit mr. Willem Aarts en die wordt geflankeerd door Eddie Scholl. Geheel rechts voor staat Wim Andriessen, pas overgekomen van het Rotterdamse Moerwijk. Op de achtergrond (vanaf links) zien we -waarschijnlijk staand op een stoel- de heer F.W. Brouwer (op dat moment voorzitter van Philidor), Paul Boersma, Jan Meint Greben (geëmigreerd naar de VS en Canada en aldaar hoogleraar natuurkunde geworden) , Waling Dijkstra (teamcaptain en mecenas), Theo van Scheltinga en Wim Ooiman.
De competitie die dit team speelt kent een uitermate hectisch verloop. Philidor staat twee ronden voor het einde ongeslagen bovenaan en lijkt- net als in 1967- op het landskampioenschap af te stevenen. In het zicht van de haven loopt het Friese vlaggenschip evenwel averij op. Tegen het Haagse DD en het Rotterdamse Charlois komt men niet verder dan een gelijkspel. Naaste concurrent Watergraafsmeer weet wel overwinningen te boeken en eindigt als eerste, al gaat dat met heel wat reglementaire strubbelingen gepaard en moet uiteindelijk de Bondsraad een finaal oordeel vellen over de eindstand van de competitie.
Over vrijwel alle mensen die op deze foto staan afgebeeld zouden hele boekwerken vol geschreven kunnen worden. Met sommigen -Kramer bijvoorbeeld- is dat ook gebeurd. Recent is ook de biografie verschenen van Wim Andriessen (geheel rechts op de foto en in 2017 overleden). Hij was de bedenker en samen met onder meer ‘onze’ Dik Kruithof, de oprichter van het fameuze tijdschrift Schaakbulletin. Later was hij de grote man achter New in Chess, sinds jaar en dag het beste schaakmagazine ter wereld. De fraai uitgegeven doch wat rommelig opgebouwde biografie biedt een leuke blik in het vaderlandse schaakleven van laten we zeggen eind jaren zestig tot het begin van deze eeuw. Andriessen – zelf niet altijd een echte teamplayer- wist zich te omringen door mensen als Donner, Timman, Krabbé, Pam, Munninghoff , Ten Geuzendam en Hoogland. En ja, dan is er zelden sprake van een ‘dull moment’. Zeker als de lockdown nog een poosje aanhoudt wel aan te bevelen leesvoer derhalve. (HJD)Philidor 73 74